Optimistični ljudje se starajo bolj elegantno in predvsem veliko počasneje: Sledimo zvezdnicam, kot je Sarah Jessica Parker in ozavestimo svoje staranje

Devetdeset odstotkov žensk občuti tesnobo ob misli na staranje, kar je posledica dolgoletnih zgodb o staranju in visokih pričakovanj družbe. Proces staranja lahko zares spremenite le tako, da spremenite svoje razmišljanje o staranju samem.

Optimistični ljudje se starajo bolj elegantno in predvsem veliko počasneje: Sledimo zvezdnicam, kot je Sarah Jessica Parker in ozavestimo svoje staranje - Foto: Profimedia

Če že leta sledimo pritisku, ki pravi, da se ne smemo postarati, kako naj potem dosežemo, da kljub neizbežnemu staranju ohranjamo svojo optimistično plat? Optimizem in staranje sta povezana, to je znanstveno dokazano in podprto s strani ženske, ki nikoli ni bila žrtev pritiskov družbe in staranja: Sarah Jessica Parker, večna optimistka, ki ji je z leti uspelo v imenu pristne lepote vzpostaviti posebno vez z ženskami vseh starosti. "Toliko časa v življenju porabimo za to, da se odločimo in oblikujemo v ljudi, kakršni želimo biti. Ko postajam starejša, se zavedam, da imam vedno več orodij in priložnosti za reševanje problemov, cenjenje in poslušanje dejstev in stvari, ki niso nujno prijetne," je povedala kot ambasadorka projekta #LookForward, ki ga promovira Roc Cosmetics. 

Ne spreglejte:

Življenje, preživeto v pesimizmu in boju proti staranju

Dolgo časa je bila osrednja tema vseh postopkov za nego kože, namenjenih starejšim od 50 let, beseda "anti-ageing": beseda, ki je pomenila obljubo, da z njo ne bomo le ustavili časa, ampak se tudi pomladili. Leto 2017 pa je za celoten koncept staranja pomenilo prelomnico, ameriška revija Allure je namreč napovedala, da ne bo več uporabljala izraza "anti-ageing". Besede imajo težo in končno se je nekdo začel zavedati, da staranje ni (naravno) dejstvo, proti kateremu se je treba boriti za vsako ceno, ampak fiziološki proces, ki ga je treba jemati bolj lahkotno. Svet lepote je končno spoznal, da takšen pogled na staranje ne vpliva le na duševno počutje, temveč da je postal tudi vprašanje spola, saj so se pod pritiskom znašle predvsem ženske, ki so se morale prve odzvati na družbo, ki je za vsako ceno želela, da so videti malde, sijoče, mladostne in kar se da vitke. Pripoved, ki je s seboj prinesla različne stigme, med drugim tudi menopavzo, tabu, o katerem se je vedno premalo govorilo in ki je ženskemu spolu določal rok trajanja, pri čemer so bile ženske označene kot manj zaželene ali manj uspešne. 

Kje smo danes? Živimo v dobi pro-age, kar pomeni, da smo vsi povabljeni, da kar najbolje izkoristimo svojo starost. Zdravilišča so razvila najsodobnejše protokole za boljše in daljše življenje. Govorimo o "dobrem počutju" ali "dobrem staranju". Od tega, da se "ne smemo postarati", smo prešli k temu, da je staranje naravni proces, mi pa smo tisti, ki naj izrabimo vso kurativo in preventivo, da se bomo starali elegantno in počasi. Zato so vse bolj priljubljeni genetski testi, testi za analizo kroničnega vnetja, dolžine telomer in oksidativnega stresa ter zdravja črevesja. Toda ali ni to tudi dirka, ki je preprosto preusmerila cilj od homologacije k želji po nesmrtnosti?

V tem primeru bi lahko proces staranja zares spremenili le tako, da bi spremenili naše razmišljanje o staranju samem. Kot v številnih študijah poudarjajo strokovnjaki je staranje predvsem duševno vprašanje, na katerega lahko vplivajo družbena pričakovanja. Strokovnjaki menijo, da bi ignoriranje teh pričakovanj s spremembo dojemanja kronološke starosti upočasnilo ali obrnilo upadanje. Psihološka sprememba, ki jo je treba izvesti s praksami čuječnosti ali optimizma. "Ko govorimo o lepotnih standardih, družba v ospredje postavlja mlade, vendar to ni produktivno. Ne smemo se opravičevati: s svojo nego kože, ličili ali modnimi izbirami ne poskušam ničesar skriti ali prikriti," pravi Sarah Jessica Parker. 

Moč optimizma pri staranju

Optimistična naravnanost lahko pomembno vpliva na proces staranja. Strokovnjaki so prav na podlagi te povezave med optimizmom in staranjem svoje raziskave usmerili v izboljšanje dobrega počutja žensk. Kvantitativna študija, v kateri je sodelovalo 600 žensk v ZDA in Franciji in pri kateri je v okviru projekta #LookForwardProject sodeloval tudi Roc Skincare, je pokazala, da staranje za 90 odstotkov žensk predstavlja obliko tesnobe, ki je ne zaznavajo le ženske po 40. letu starosti, temveč tudi več kot polovica vprašanih žensk med 24. in 35. letom, ki menijo, da so družba, kultura in socialni mediji vzroki za pesimizem, povezan s staranjem. Podobno misel je izrazila tudi raziskava, opravljena v Italiji, ki je potrdila podatke: fizične spremembe so glavni vzrok za negativen odnos do staranja (51,7 %), sledijo socialni pritiski iz okolja, nerealne podobe v kulturi in družbenih medijih. 

"Dejstvo, da je naša raziskava pokazala, da je skrb žensk za njihovo estetsko staranje pomembnejša od tega, da lahko računajo na ustrezno pokojnino, nam je odprlo oči," je dejal dr. "Želimo spremeniti pristop k temi staranja, ki ne pomeni več strahu pred estetskimi spremembami na našem telesu, temveč nekaj, česar se lahko veselimo, da bi ustvarili izkušnjo. Raziskave jasno kažejo, da optimizem pomembno pozitivno vpliva na zdravje in dolgoživost: dokazano je, da optimističen pristop prispeva k boljšemu duševnemu počutju, zmanjšuje anksioznost in kronične bolezni ter je povezan z daljšo pričakovano življenjsko dobo."

Optimizem kože

Način razmišljanja svoje učinke kaže tudi na naši koži. Strokovnjaki trdijo: "Optimistični ljudje imajo 24 % več možnosti, da ne bodo zboleli za kroničnimi boleznimi, duševno oslabelostjo in bodo sčasoma uživali dobro telesno zdravje. A to še ni vse: "Anksioznost zaradi stresa povzroča izgubo kolagena in elastina: optimizem deluje kot antioksidant, pomaga zmanjšati stres, koža pa je dlje časa bolj gladka in čvrsta".

Dokler so ženske bolj zaskrbljene zaradi znakov staranja na koži kot zaradi ekonomskih vidikov upokojitve (kvalitativna študija RoC Brand Purpose), to pomeni, da so zmagali stereotipi. Strokovnjaki celo trdijo, da "ko ženske tekmujemo, da bi ostale mlade, se dogovarjamo o lastni nemoči. Če druge ženske razvrščamo po starosti, s tem krepimo starost, seksizem, videz in patriarhat." 

Prava revolucija je v tem, da postanemo generacija, ki se ne stara, kar je bolj stvar odnosa kot starosti. Odgovor je optimizem ne le glede staranja, temveč tudi glede njegovega nasprotja: dolgoživosti za vsako ceno, ki bo morda naslednja zgodba, ki bo vodila v krčevito prizadevanje za popolnost. 

Prevedeno in prirejeno po članku VOGUE IT

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Horoskop: Kaj prinaša obdobje Marsa v dvojčkih?

Priporočamo tudi: Claudia Schiffer se z dolgo rožnato obleko na naramnice preda trendu 'Barbiecore' v morski različici

Najbolj brano