Ali je izpadanje las mogoče preprečiti in kako

Izpadanje las je zelo razširjeno tako med moškimi kot tudi med ženskami. Kljub temu pa ljudje doživljamo stisko in neprijetnost, ko se nam to začne dogajati. Številni se ob tem sprašujejo, ali je izpadanje las mogoče preprečiti in kaj lahko storijo, da ga preprečijo ali vsaj upočasnijo.

Promocijsko sporočilo, 9. 8. 2021
Ali je izpadanje las mogoče preprečiti in kako - Foto: PROMO

Zgodnje zdravljenje je ključnega pomena za preprečevanje plešavosti. Ker se izpadanje las s časom le poslabša, obstaja točka, ko ga ni več mogoče preprečiti.

Izpadanje las ni nič nenavadnega, vendar za večino ljudi zagotovo ni prijetno. Statistika kaže, da bo kar 80 odstotkov moških in 50 odstotkov žensk v življenju doživelo neko obliko izpadanja las. Vprašanje pa je, ali lahko kaj storite, da preprečite, da bi se plešavost pojavila v celoti.

Upoštevati je treba naslednje dejavnike. S starostjo se rast las upočasni. Nekateri ljudje pa zaradi genetske sestave ali osnovnih zdravstvenih stanj razvijejo alopecijo, ki je znana tudi kot izpadanje las ali plešavost.

V večini primerov lahko izpadanje dejansko preprečimo, vendar je pomembno, da ukrepamo zgodaj. Če oseba opazi redčenje in izpadanje ali kakršnokoli izpadanje las, je pomembno, da se čim prej loti zdravljenja. Izpadanje las je progresivno stanje, ki se s časom le poslabša in obstaja trenutek, ko ga ni mogoče zdraviti.

Ali je mogoče preprečiti izpadanje las?

Večina plešavosti je posledica genetike, običajno znane kot moška plešavost in ženska plešavost, ter je ni mogoče preprečiti. Ta vrsta izpadanja las se imenuje androgena alopecija, ki je genetsko stanje. Medtem ko androgene alopecije ni mogoče preprečiti, jo je mogoče zdraviti in upočasniti njeno napredovanje.

Androgena alopecija se lahko začne pri katerikoli starosti. Na žalost je v času, ko je izpadanje las opazno, 50 odstotkov las že padlo z lasišča. Prej ko začnete zdravljenje oz. nego las, učinkovitejše je lahko nekirurško zdravljenje.

Alopecia areata je tudi genetska bolezen in se po navadi prvič pojavi v otroštvu. Dobra novica je, da lahko, ko ima nekdo alopecijo areata, lasje zrastejo tudi potem, ko so izpadli. Čeprav izpadanja zaradi alopecije areate ni mogoče preprečiti, ga je mogoče zdraviti. Po podatkih National Alopecia Areata Foundation vaši lasni mešički ostanejo živi tudi v aktivnih obdobjih alopecije areata in lahko doživite ponovno rast las, tudi če ste jih izgubili že več kot 50 odstotkov.

Če izpadanje las ni posledica genetskega stanja, ga je mogoče mogoče preprečiti. Mogoče pa je preprečiti tudi izpadanje las zaradi stresa, menopavze, nosečnosti, kajenja ali drugih življenjskih stilov ali zdravstvenih stanj

Kako preprečiti plešavost

Ena od najboljših stvari, ki jih lahko storite, da preprečite izpadanje las, je, da preprečite stres. Z vadbo in iskanjem časa za sprostitev lahko ohranite zdravje in preprečite izpadanje las z znižanjem ravni stresa. Še zlasti če doživljate pomemben življenjski dogodek, na primer izgubo ljubljene osebe ali konec zveze, je pomembno, da poiščete načine za lajšanje stresa, da ne boste doživeli izpadanja las, ki ga povzroča stres.

Če ga želite preprečiti, lahko dajete prednost tudi prehrani z visoko vsebnostjo zdravih beljakovin, maščobnih kislin omega 3 ter svežega sadja in zelenjave. Če poskušate preprečiti plešavost, lahko jemljete vitamine, kot so železo, biotin, vitamin D, vitamin C in cink. Vedno je dobro, da se pred jemanjem novih vitaminov ali dodatkov posvetujete s svojim zdravnikom.

Prej ko odpravite simptome izpadanja las, večja je verjetnost, da boste preprečili nepopravljivo škodo.

Najbolj brano