Hotel Molitor, kjer je umetnost življenja uživanje v bazenu

Molitor je bil prvič odprt leta 1929 in od takrat je s svojima dvema bazenoma ter avantgardnim ambientom ostal najbolj priljubljeno kopališče v naslednjih 60 letih. 

Dekor, 5. 6. 2015
Hotel Molitor, kjer je umetnost življenja uživanje v bazenu - Foto: promocijski materijal

Po uradnem zaprtju leta 1989 je kopališče dobilo status zgodovinskega spomenika. 

Kmalu zatem je postalo tudi brlog umetnikov, ki so si propadajočo stavbo uredili v urbano prizorišče umetnosti ali, po domače rečeno, pariški underground. V letu 2014 se je Molitor reinkarniral v svojo izboljšano različico, preprosto opisano kot bazen, umetnost in življenje.

Danes je njegova vizija postati družabno središče za deljenje in izražanje, kjer se zgodovina piše povsem spontano, dan za dnem. Za vse, ki simpatizirajo z netipičnim, je to odličen prostor za osvežitev, presenečenja in preživljanje prostega časa.

Nikoli v pomanjkanju paradoksov je Molitor želel negovati svoj status zgodovinskega spomenika, hkrati pa je zahteval popolno rekonstrukcijo. Kako se torej izogniti nečemu že videnemu, že znanemu in obenem ohraniti avtentičnost?

To zahtevno nalogo so prevzeli štirje izkušeni arhitekti, ki so se na ta izziv odzvali s precej preprostim pristopom: kjer je prostor zaznamoval slog art deco, je bila prenova zasnovana tako, kot si jo je v letu 1929 prvotno zamislil Lucien Pollet. Zadnje je posebej opazno v zimskem bazenu, kabinah, restavraciji in na zunanji fasadi značilne rumene barve.

V čisto novih prostorih in prostorih, kjer originalnih elementov ni bilo mogoče najti, je arhitektura povsem sodobna. Ekipa, zadolžena za zgodovinske zadeve, je izvedla posebno raziskavo, med katero so odkrivali izvirne barve, mere ter materiale v poškodovanem betonu in pod plastmi, ki so se nakopičile s časom. Stavbo so dvignili zaradi izdelave nastanitvenih prostorov, a vse s skrajnim spoštovanjem do prvotnega videza objekta. Končno je prišel na vrsto tudi notranji oblikovalec Jean-Philippe Nuel, ki je s svojim delom predstavil časovno popotovanje od leta 1930 pa vse do danes.

Molitor ponuja 104 sobe in 20 apartmajev. Namen vsakega nastanitvenega prostora je, da se gosti počutijo kot doma, hkrati pa ponuja edinstveno in pristno doživetje, polno vznemirjenja in odkrivanja. V vsaki sobi je vsaj ena litografija iz serije, izdelane posebej za Molitor, ki so tudi na voljo za nakup.

Za restavracijo skrbi Yannick Alleno, inovativen šef s številnimi zvezdicami, ki ustvarja povsem lastno vizijo medgeneracijskega obedovanja. Poleg uživanja v vrhunski kulinariki, pri kateri pogosto sodelujejo tudi drugi nadarjeni kuharji, se iz restavracije razprostira lep pogled na poletni bazen. Po večerji je čas za druženje in spoznavanje novih ljudi, torej čas za skok v bar, kjer so na voljo koktajli, sodobni razstrupljevalni napitki ter krajši jedilnik z visokokakovostnimi obroki. Zadovoljiti je mogoče vse, tako športne navdušence kot prijazne hipsterje in zahtevne petičneže. Po želji je na voljo tudi dolgočasno pitje kave ali čaja s skupino že poznanih ljudi.

Za vse, ki si želijo še razvajanja v klasičnem pomenu besede, je na voljo tudi spa center Luksuz. Na voljo so masaže, zdravljenja, savne, prhe, knjižnica, zeliščna čajnica, frizerski salon ali brivec in seveda pedikura ter manikira. Športni navdušenci lahko najdejo nekaj trenutkov samo zase v telovadnici, na vodenih vadbah ali pri delu s strokovnjaki – na voljo je (skoraj) vse. Karkoli in kadarkoli.

Pripravila: Polona Pajk

Najbolj brano