Najbolj modne arhitekturne stvaritve sveta

Moderna arhitektura je pogosto navdih modnim oblikovalcem, ko načrtujejo svojo naslednjo kolekcijo. Tudi vi lahko najdete svojega v kateri izmed štirih ikoničnih arhitekturnih stvaritev, ki vam jih predstavljamo.

Dekor, 4. 5. 2015
Najbolj modne arhitekturne stvaritve sveta - Foto: promocijsko gradivo

Indija: Matrimandir, Auroville, Pondicherry

Bleščeče zlat tempelj

Morda je videti kot azijski odgovor na ameriški Epcot, vendar Matrimandir (Tempelj Matere) ni turistična točka. To je prostor za 'individualno tiho koncentracijo', kamor prihajajo na meditacijo številni Indijci. Tempelj, ki stoji v središču Aurovilla, je bil postavljen za učence duhovne joge, katere začetnica je Mati – Mirra Alfassa.

Značilno kupolo, pokrito s 1415 zlatimi diski, je leta 1968 zgradil Roger Anger, Le Corbusierjev učenec. Šele v templju se resnično začuti, kako briljantno je zgrajena kupola. Tukaj lahko začutite mirnost in duhovnost. V prostoru za meditacijo, narejenem iz belega marmorja in prekritim z belimi preprogami, na sredini stoji največji kristalni globus na svetu, ki z igro žarkov napolnjuje prostor s svetlobo.

Auroville je mesto, kamor lahko pridete za nekaj tednov, čeprav jih je veliko ostalo kar nekaj let. Arhitekt Matrimandira, Roger Anger, je tu živel vse do svoje smrti leta 2008. Do mesta Matrimandir se je najbolje odpraviti iz 30 minut oddaljenega obmorskega mesta Pondicherry, ki je postal znan, ko se je pojavil v filmu Pijevo življenje.

Kje prespati?

Palais de Mahé

palais de mahe

Hotel stoji v stavbi iz francoskih kolonialnih časov, ki so jo obnovili in opremili s preprostim lesenim pohištvom. Na strehi hotela je restavracija, kjer pripravljajo tako zahodno kot tudi azijsko hrano. Bujen vrt ob hotelu je odličen prostor za sprostitev, čeprav je lahko ob hotelskem bazenu tudi nekoliko glasno. Za miren spanec prosite za sobo v višjem nadstropju. (cghearth.com)

Kje večerjati?

Villa Shanti

V restavraciji se združujeta indijska in francoska kulinarika kot poklon kulturni raznolikosti Indije. Rezervirajte mizo na terasi, kjer stoji stena iz rastlinja, ki kaže na lastnikovo ljubezen do lokalnih sestavin biološke pridelave. (lavillashanti.com)

Hotel Surguru

Za pravo indijsko poslastico obiščite Hotel Surguru, kjer ponujajo najboljše pikantne specialitete v mestu.

Modna destinacija

Wills Lifestyle Fashion Week

Kitajska: Pekinški državni stadion, Peking

Mednarodna športna arena

Peking, Kitajska

Državni stadion v Pekingu je moderna umetnina, ki je bila leta 2008 narejena za olimpijske igre. Danes veličastnost stadiona privablja v mesto številne ljubitelje moderne arhitekture. Stadion, ki so ga kritiki razglasili za estetski triumf in nesporni arhitekturni dosežek, je rezultat sodelovanja med kitajskim umetnikom Ai Weiweijem in arhitekturnim birojem Herzog & de Meuron.

Navdih za dizajn stadiona so črpali iz pekinške keramike. Njegova zunanjost je narejena iz jeklenih delov, ki se med seboj križajo in tako ustvarjajo vzorec, zaradi katerega je stavba dobila vzdevek ptičje gnezdo. Krožna oblika stadiona pa v kitajski simboliki predstavlja nebesa.

Pogled nanj je najlepši zvečer, ko stadion zažari v rdeči barvi. Zagotovo je vreden ogleda, če ne drugega, boste z obiskom pripomogli k njegovemu vzdrževanju. Le šest let po olimpijskih igrah je rja že napadla jekleno konstrukcijo, saj zaradi visokih stroškov stavbe ne vzdržujejo.

Kje prespati?

The Orchid

the orchid

Ugoden butični hotel z 10 sobami v središču Hutonga ponuja tudi prečudovit vrt in dve terasi na strehi. (theorchidbeijing.com)

Grace Beijing

Hotel obkrožajo nekatere izmed najlepših galerij v mestu, saj stoji v umetniškem okolišu (798 Art District). Vse sobe imajo velika okna in so opremljene v modernem slogu, z navdihom dinastije Ming. (gracebeijing.com)

Kje večerjati?

King's Joy

Za vegetarijance bo poskrbljeno v restavraciji King's Joy, saj je glavni kuhar nekdanji učenec budističnega templja iz province Jiamgxi. Njegovi brezmesni jedilniki so sestavljeni iz lokalnih sestavin iz ekološke pridelave. (74 Baochao Hutong)

Modna destinacija

Mercedes-Benz China Fashion Week (http://english.chinafashionweek.org/)

Brazilija: Metropolitan Cathedral (mestna katedrala), Brasília

Moderna umetnina

katedrala, Brazilija

Brasília je živahno, a nenavadno mesto. Za vse, ki jih zanima moderna arhitektura 20. stoletja, je obisk nujen. Mesto je bilo med letoma 1956 in 1960 zgrajeno na novo, v obliki letala. Za vse javne zgradbe je poskrbel arhitekt Oscar Niemeyer, medtem ko so načrtovanje mesta zaupali urbanistu Luciu Costi.

Niemeyerjeva zvestoba modernizmu je vidna v razkošnih in obsežnih krivuljah in utopičnih oblikah. Najbolj posebna stavba v mestu je mestna katedrala, ki je bila zgrajena leta 1970. Strukturo stavbe sestavlja 16 betonskih stebrov, ki tvorijo obliko rok, sklenjenih med molitvijo, ali pa kron iz trnjev. Vhod v katedralo vodi skozi tunel, vendar se v notranjosti odpre povsem nov svet.

Svetloba, ki pronica skozi strop, sestavljen iz modro zelenega stekla, deluje kot kontrast betonskim stebrom. Vzorci, ki jih svetloba ustvarja na marmornatih tleh, dajo obiskovalcu občutek, da je globoko pod vodo. Katedrala je zanimiva tudi z akustičnega vidika. Niemeyer je z majhnimi arhitekturnimi triki ustvaril 'galerijo šepetov'. Obiskovalec lahko na eni strani zidu pove svoje skrivnosti, ki jih lahko slišijo tisti, ki stojijo na drugi strani.

Kje prespati?

Brasília Palace Hotel

brasilia palace hotel

Hotel so odprli leta 1958 in je druga izmed Niemeyerjevih stavb, ki jih je zgradil v mestu. Stoji na betonskih stebrih, v notranjosti pa so številne stenske poslikave oblikovalca Athosa Bulacãa. (brasiliapalace.com.br)

Melia Brasil 21

Melia Brasil 21

Hotel s petimi zvezdicami stoji med televizijskim stolpom in mestnim parkom. Ponaša se z bazenom na strehi, savno in restavracijo Norton Grill. V hotelu je tudi Bar Churchill, kjer odmeva glasba bossa nova. (melia.com)

Kje večerjati?

Aquavit

Aquavit

Danski kuhar Simon Lau je restavracijo postavil v svojem domu, s pogledom na lepo jezero Paranoá. Rezervirajte si mizo na balkonu in si ob dobri hrani oglejte sončni zahod. (restauranteaquavit.com)

Modna destinacija

São Paulo Fashion Week (http://ffw.com.br/spfw/inverno-2015-rtw/)

ZDA: Solomon R Guggenheim Muzej, New York

Nov pogled na umetnost

Guggenheim New York

Leta 1943 so arhitekta Franka Lloyda Wrighta prosili, naj oblikuje muzej za poslovneža in filantropa Solomona R. Guggenheima. Umetnica Hilla von Rebay si je muzej zamislila kot tempelj, v katerem lahko obiskovalci umetnost vidijo na nov način.

Wright je tako oblikoval muzej organskih oblik, ki predstavlja popolno nasprotje strogo zgrajenega Manhattna. Odprl se je leta 1959, zgrajen je iz belega betona v obliki zigurata, ki se dviga proti nebu. Obiskovalci najprej vstopijo v atrij, nato pa se po spiralni klančini vzpnejo do steklene kupole na vrhu.

Takšna fluidna ureditev naj bi spodbujala obiskovalce k večkratnemu srečanju z vsako umetnino. Stavba je doživela tudi kritiko: ob odprtju so številni umetniki nasprotovali temu, da bi bile njihove umetnine razstavljene na ukrivljenih stenah. Kljub temu je umetniški kritik Paul Goldberger poudaril, da je malo stavb na svetu, kjer dizajn muzeja igra tako pomembno vlogo pri obiskovalčevi izkušnji.

Kje prespati?

Viceroy New York

Viceroy New York

Hotel, ki daje vtis starega ameriškega glamurja: vse od usnjenih zof Chesterfield do klasičnih koktajlov, ki jih strežejo na terasi hotelske strehe. (viceroyhotelsandresorts.com)

The Marlton Hotel

The Marlton Hotel

Hotel stoji v Greenwich Villageu. To je stavba, kjer je Jack Kerouac napisal dva romana. Danes na njeno zapuščino spominjajo police knjig Kerouacovih sodobnikov. (marltonhotel.com)

Kje večerjati?

Kappo Masa

Kappo Masa

Trgovec z umetninami Larry Gagosian je s pomočjo kuharja Mase Takajame odprl suši in sašimi restavracijo v soseski blizu galerije Gagosian. Stene, narejene iz kamna Ōya, so okrašene z veliko umetninami. (kappomasanyc.com)

Modna destinacija

Mercedes-Benz New York Fashion Week (mbfashionweek.com)

Prevedla in priredila: Nastja Nastič

Najbolj brano