Hotel Witt Istanbul: Butična oaza sredi velemesta

Dame in gospodje, dobrodošli v hotelu Witt Istanbul, pravem pird-a-terre sredi živahne soseske Beyoglu.

Dekor, 16. 5. 2013

Hotel Witt Istanbul, odprt leta 2008, stoji na hribu Cihangir in razpira pogled na obzorje kupol, ozke ulice v neposredni bližini pa ponujajo jedro razcvetajoče se umetnostne scene in nekaj najboljših restavracij v mestu. To je urbana in živahna četrt, ki velja za popolno lokacijo, če želite začutiti utrip lokalnega prebivalstva.

Cihangir ponuja oazo miru sredi živahnega mesta, ne da bili pri tem prikrajšani za dogajanje. Večina glavnih znamenitosti, kot so Trg Taksim, Istiklal Caddesi ali Istanbul Modern, je oddaljenih le deset minut hoje, okoliš, poln hipsterjev, ki tapkajo po svojih pametnih napravah, pa poka po šivih od seksi kavarn, restavracij in butikov. Cihangir je trenutno najbolj vroča točka za nakupovanje, obedovanje in seveda druženje.

Investitor Tuncel Toprak se je iz ZDA v Instanbul vrnil prav zato, da uresniči svoje sanje o od­prtju butičnega hotela. Več let je iskal pravo mesto zanj, nato je leta 2008 končno izbral stavbo nekdanjih poslovnih prostorov Ogilvy & Mather.

Instanbul, ki se je prelevila v luksuzen hotel. »Želel sem, da ostane odmaknjen od značilnih turističnih predelov, kot sta trg Taksim in Sultanahmet. Tukaj si lahko zunanji obiskovalec, a se po želji vseeno družiš z lokalci.«

V mešanici tradicionalnega in neobičajnega je večnadstropna stavba z individualno izdelanim pohištvom in ob sodelovanju z najboljšimi turškimi oblikovalci daleč od vsakdanjega. A kljub bolj modernističnemu pristopu so pri podjetju Autoban razumeli pomen sosed­njih stavb, katerih častitljivi arhitekturni slog z visokimi okni in francoskimi balkoni je bil vključen v pročelje Istanbul Suites, kjer okna ne le namigujejo na preteklost, temveč dobesedno uokvirjajo pogled na zgodovinsko četrt mesta.

Prostore so popestrili s pravim dotikom 21. stoletja – lasersko rezanimi ploščami iz lesa ali jekla, ki se v cvetličnem motivu večkrat pojav­ljajo v hotelskih skupnih prostorih ali zasebnih sobah. Pohištvo so izbrali iz lastnih kolekcij in določene dele prilagodili individualnim potrebam hotela; kot pomoč za premostitev vrzeli med preteklostjo in sedanjostjo pa služi obilica tradicionalnega marmorja.

Preteklost in sodobni čas je težko popolnoma uravnoteženo združiti, a obiskovalci bodo ugotovili, da jim je uspelo doseči ta cilj. Še več, koncept kombinacije modne in vintidž namestitve za ceno klasične prestižne se je izkazal za pravo malo revolucijo.

Tehnologija

LCD-televizor, postaja za iPod, brezplačna širokopasovna wi-fi povezava, telefoni, sef, dovolj velik za prenosni računalnik, in zvočno izolirane sobe, ki omogočajo popolno sprostitev, ne da bi motili sosede.

Sobe

1

18 prostornih suit, velikih od 40 do 60 kvadratnih metrov, vse ponujajo pogled na staro mesto ali morje, v notranjosti pa razvajajo z veliko zakonsko posteljo, marmorno mini kuhinjo z mikrovalovno pečico, hladilnikom in aparatom za kavo ter sušilnikom za lase. V dnevnem prostoru so usnjeni kavč in najnovejši izdelki zabavne elektronike. V vseh sobah je tudi klimatska naprava, gostom pa je na voljo tudi brezplačno parkirišče.

Besedilo: Polona Pajk

Najbolj brano