Francoski klasik z zbirko sodobne umetnosti

Château de la Resle je klasičen dvorec francoskega podeželja. Očara ne le z arhitekturo, temveč s svojevrstnim šarmom, toplino domačega okolja in razgledi v dolino Montigny la Resle.

Dekor, 28. 12. 2014
Francoski klasik z zbirko sodobne umetnosti - Foto: promo

Ni bilo potrebno prav veliko, da so burgundski vinogradi uročili Nizozemca Johana Boumana in Pietera Franssensa, ki sta prišla v Francijo, da bi odprla podružnico svojega že obstoječega nizozemskega podjetja. Višja sila je dala zadnjo besedo in namesto načrtovanega sta postala nova lastnika idiličnega dvorca Château de la Resle.

V bršljan ovite stavbe se razprostirajo na dveh hektarjih sanjskih vrtov, sadovnjakov in rastlinjakov. Zgrajene so bile v 17. stoletju in zaradi požara obnovljene v 19. stoletju. Po zahtevni in skrbno izpeljani prenovi nizozemskega drznega para se dvorec danes uspešno sooča z izzivi 21. stoletja ter sprejema in zadovoljuje goste z vseh koncev sveta. Pri prenovi so ohranili več prvotnih arhitekturnih značilnosti, kot sta zavito stopnišče in stolp s stožčasto streho.stopnišče

Okna z lesenimi rešetkami prepuščajo v zasebne in javne prostore veliko naravne svetlobe ter utrinke zunanjega, značilno vinskega okolja. Do vasice Chablis – enako ime nosi tudi eno izmed najbolj poznanih belih vin v Franciji – obiskovalca popelje le kratka vožnja z avtomobilom, sicer pa lastno istoimensko vino pridelujejo tudi na samem dvorcu. Pokušnja je torej nedvomno na dosegu roke, izgovorov ni.

Gostom sta na voljo dve udobni sobi (Chablis in Irancy) in štirje luksuzni apartmaji (Saint Bris, Fontenay, Noyers sur Serein in Vezelay). V vseh prostorih je pohištvo lastnikoma ljubih oblikovalskih znamk, s čimer sta v zgodovinski zgradbi ustvarila zanimivo prepletanje francoskega dvornega in preprostega domačega sloga ter sodobnih bivalnih oblik s prepoznavno nizozemsko noto.

Želela sta ustvariti prostore, ki bi potešili obiskovalčevo željo po sodobni umetnosti in hkrati poustvarjali značilnosti dvorcev, kot so odprta ognjišča in delikatne štukature.

V tem idiličnem francoskem okolju res ni prostora za hitenje ali stres, časa pa je ogromno za raziskovanje, okušanje in zapeljevanje. Château de la Resle, C'est la vie.

Kulinarika

kuhinja

Table d'hôtes, restavracija, ki jo vodi šef kuhinje Charles Grégoire, ponuja vsakodnevne zajtrke, lahka kosila in izbrane kulinarične večerje, s katerimi želijo gostom ponuditi le najboljše. V ponudbi so tudi skrbno pripravljeni izdelki, ki jih z veliko ljubezni pridelujejo manjša okoliška podjetja ali posamezniki.

Design Château de la Resle

Obnova dvorca je prinesla tudi idejo o lastni liniji izdelkov in lastnika sta k sodelovanju povabila nekaj najbolj nadarjenih nizozemskih oblikovalcev, s katerimi sta v preteklosti že sodelovala. S ponudbo želijo omogočiti, da bi obiskovalci lahko košček dvorca odnesli s seboj.

Pripravila: Polona Pajk

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri