Živila, ki jih ženske po 50. letu ne bi smele jesti: Upoštevajte tri pravila in ohranili boste vitkost

4. 5. 2024
Strokovnjaki so odkrili, da se s starostjo spreminja naš apetit, upočasni pa se tudi metabolizem. To so živila, ki bi se jih ženske po 50.letu morale izogibati. (foto: Profimedia)
Profimedia

Da bi shujšali v šestdesetih, nutricionisti svetujejo, da se popolnoma odpoveste sladkarijam in uživate več zelenjave.

Strokovnjaki so odkrili, da se s starostjo spreminja naš apetit, upočasni pa se tudi metabolizem. Po petdesetem letu starosti pride do zmanjšanja mišične mase, uživanje majhnih količin hranljivih živil, telesna nedejavnost in menopavza pa lahko ta proces pospešijo.

Ne spreglejte:

Da bi shujšali v šestdesetih, nutricionisti svetujejo, da se popolnoma odpoveste sladkarijam in uživate več zelenjave. Najprej je predlagala pitje več vode, saj tako ne le shujšate, ampak tudi zmanjšate dejavnike tveganja za sladkorno bolezen tipa 2. Nutricionisti svetujejo tudi zmanjšanje ali popolno izločitev predelane hrane, predvsem čipsa, peciva in sladoleda.

Večina teh izdelkov nima kakovostnih in hranljivih sestavin. Ta živila so bogata z rafiniranimi ogljikovimi hidrati, barvili in sladkorjem ter vodijo k povečanju telesne teže, je pojasnila nutricionistka. Opozarjajo je na pomen uživanja zadostne količine beljakovin, a tudi na to, da niso samo živalskega izvora.

Strokovnjaki svetujejo uživanje leče, fižola, gob in polnozrnatega kruha.

Profimedia

"Vključitev izdelkov iz polnozrnate pšenice v vašo prehrano vam bo zagotovila kompleksne ogljikove hidrate in vlaknine, zaradi katerih se boste dlje časa počutili siti," je dejala.

Strokovnjaki razkrivajo, katere vire beljakovin je treba vnesti v telo med postom.

"Rastlinski viri beljakovin so stročnice, kot so fižol, grah, leča in soja, pa tudi semena in oreščki. Ne smemo pa pozabiti, da ta živila ne vsebujejo vseh esencialnih aminokislin, zato je treba kombinirati več živil," je povedala in razkrila, katere kombinacije so v prehrani dobrodošle.

  • Žita in stročnice
  • Črni fižol in riž
  • Orehi in grah
  • Leča in mandlji
  • Pirin kruh in arašidovo maslo

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kako narediti navadno belo majico videti dražjo in elegantnejšo? Jelena Djokovic je iz preprostih kosov, ki jih zagotovo imate doma, sestavila mogočen stajling

Priporočamo tudi: "Če si te kavbojke nosil v osemdesetih kot najstnik, si bil kul!" 54-letna Jennifer Lopez poskrbela za nov džins šok