Zavajajoče živilo za hujšanje, ki ga morate izločiti iz jedilnika: Lažno dietno živilo, zaradi katerega se kopičijo vaši kilogrami

5. 11. 2022
Zavajajoče živilo za hujšanje, ki ga morate izločiti iz jedilnika: Lažno dietno živilo, zaradi katerega se kopičijo vaši kilogrami (foto: Profimedia)
Profimedia

V našo prehranjevalno rutino se poskuša prebiti lažno živilo za hujšanje. Tukaj je izdajalec, ki ga moramo izločiti iz naših obrokov, da bi shujšali.

Vedno znova in znova nam govorijo, da je ključ do izgube telesne teže dobra prehrana. Z dobro prehrano mislimo na izbiro pravih živil in izogibanje tistim, ki so škodljiva za našo postavo. Ne govorimo o tem, da bi se morali prikrajšati, temveč da bi morali nekaterim živilom dati prednost pred drugimi. Če je naš cilj porabiti več kalorij, kot jih zaužijemo, moramo dvakrat pogledati, preden damo živilo v košarico. Toda kako vedeti, kateri od njih imajo častno mesto na našem nakupovalnem seznamu? Ko ste že mislili, da je seznam zdravih živil že sestavljen, se je na njem, ne da bi se tega zavedali, znašel izdajalec. Pravzaprav se v našo prehranjevalno rutino poskuša prebiti lažna dietna hrana.

Tukaj je izdajalec, ki ga moramo izločiti iz naših obrokov, da bi shujšali.
Ne spreglejte:

Pravijo, da so najboljše stvari v življenju brezplačne. Mnogi ljudje mislijo, da so ob pogledu na živila z nizko vsebnostjo maščob ali brez maščob zadeli jackpot. Lahko pojedo, kolikor hočejo, saj izdelek vsebuje malo ali nič maščob.

Če povezujemo "zmanjšano vsebnost maščob" ali "nizko vsebnost maščob" z manj kalorijami, se zlahka ujamemo v past, zlasti če želimo zadovoljiti svoje sladokusce. Kupili ste različico svojega najljubšega čipsa z nizko vsebnostjo maščob, zato bi morali pojesti dodatno pest ali dve, kajne? Verjetno ne.

Na žalost živila z oznako brez maščobe, z zmanjšano vsebnostjo maščobe, z nizko vsebnostjo maščobe ali brez sladkorja ne pomenijo brez kalorij - pogosto vsebujejo dodatke, kot so sol, sladkor in kemična polnila, zaradi katerih so manj kot zdrava.

0 % maščob ali 0 % koristnih lastnosti?

Med izdajalci, ki jih moramo izgnati z nakupovalnega seznama, ko želimo izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, smo navedli mlečne izdelke z 0-odstotnim deležem. Če ste vse do sedaj mislili, da je ta oznaka nekaj, kar morate na svojih najljubših mlečnih izdelki iskati, ste se motili. Zakaj? Še zdaleč nimajo vseh lastnosti, ki se jim pripisujejo. Če je v splošni zavesti 0 % napovedana odsotnost maščobe, je realnost precej drugačna. 0 % na embalaži pomeni 0 % lipidov, pa tudi 0 % vitaminov A, D in E, ki jih zagotavljajo maščobe. Z drugimi besedami, ti izdelki so preprosto revni s hranilnimi snovmi, ki jih naše telo potrebuje.

Izdelki, bogati s sladkorjem

Čeprav mlečni izdelki z 0-odstotno vsebnostjo maščob ne vsebujejo maščob, vsebujejo veliko sladkorja. Za izboljšanje okusa teh mlečnih izdelkov se blagovne znamke namreč zanašajo na dodan sladkor. Toda kot vemo, sladkor zagotovo ni zaveznik pri hujšanju, prav nasprotno. Sladkor spodbuja naše telo k shranjevanju maščob. Ko vas bo naslednjič zamikal mlečni izdelek z 0-odstotnim deležem mleka, se ne ujemite v past. Namesto tega se odločite za varne vrednote, kot je skyr, ki je bogat z beljakovinami in dobrimi hranilnimi snovmi.

Pomembno je tudi vedeti, da živila, ki vsebujejo maščobe, pravzaprav niso škodljiva za vas. Strokovnjaki pravijo, da imajo maščobe pomembno vlogo pri občutku zadovoljstva po hrani, torej pomagajo pri nadzoru apetita, in bi morale predstavljati vsaj 30 % dnevnih kalorij.

Posezite po zdravih maščobah

Namesto da iščete izdelke z zdravstvenimi trditvami, kot je nizka vsebnost maščob, se osredotočite na uživanje maščob, ki so za vas zdrave.

Dokazano je, da mononenasičene maščobe, ki jih najdemo v polnovrednih živilih, kot so oreščki, oljčno olje in avokado, znižujejo holesterol LDL (slab) in povečujejo holesterol HDL (dober) v krvi. Poleg tega so maščobe omega-3 v mastnih ribah, kot sta losos in sardele, dokazano znižale LDL.

Najboljši način za vse nas, da se izognemo zavajanju z nalepkami z nizko vsebnostjo maščob - in pridobivanju neželenih kilogramov - je, da kupujemo živila, bogata s hranilnimi snovmi, ki niso v embalaži in jih zato ni treba označevati.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Prehranska dopolnila, ki jih morate vključiti v svoj vsakdan, če ste v obdobju menopavze: Olajšajte simptome menopavze in poskrbite za svojo "žensko"

Priporočamo tudi: Nepričakovano živilo, ki pogosto krasi naše aperitive, v resnici spodbuja hujšanje: To je popoln prigrizek, saj vsebuje zelo malo kalorij in preprečuje pridobivanje teže