"Vsako jutro pijem jabolčni kis - nič ni boljšega za urejeno prebavo": Uravnava telesno težo, sladkorno bolezen in zdravja srca

26. 1. 2024
Je srkanje jabolčnega kisa res takšno zdravilo, kot si ga ljudje predstavljajo? To so trditve strokovnjakov. (foto: Profimedia)
Profimedia

To je trend na področju dobrega počutja, a to je tisto, kar morate zares vedeti o tej sestavini.

V svetu, ki vsak dan prinaša nov "čudežni" zdravstveni fenomen, je težko ločiti zrnje od plev. Opaziti je mogoče, da jabolčni kis (ACV) doživlja preporod na družbenih omrežjih - zelo se je povečalo število iskanj na Googlu in na milijone ogledov na TikToku, zato je čas, da preverimo, zakaj je jabolčni kis tako priljubljen.

Ne spreglejte:

Raziskave so pokazale, da pitje jabolčnega kisa pomaga pri uravnavanju telesne teže, sladkorne bolezni in zdravja srca. Nanos jabolčnega kisa na kožo pa lahko pomaga zmanjšati pojav krčnih žil.

Čeprav so študije o koristih jabolčnega kisa na ljudeh obetavne, se o uporabi jabolčnega kisa za zdravljenje katerega koli zdravstvenega stanja vedno posvetujte z zdravnikom.

Najprej: kaj je jabolčni kis?

Jabolčni kis je vrsta kisa, ki se proizvaja s postopkom fermentacije, pri katerem se (poenostavljeno povedano) zdrobljena jabolka s pomočjo kvasa in sladkorja pretvorijo v ocetno kislino. Medtem ko naj bi ocetna kislina koristila zdravju, pa je surovi, nefiltrirani ACV tisti, ki vsebuje "matico" (sestavljeno iz bakterij in kvasovk), ki naj bi vsebovala probiotike, ki so odlični za naše črevesje.

"ACV je močno sredstvo, ki se uporablja že več sto let - resnično je prestalo preizkus časa," pojasnjujejo strokovnjaki.. "Recepture ACV so zaradi svoje probiotične moči odlične za zdravje črevesja. Pomagajo tudi uravnavati raven sladkorja v krvi, podpirajo prebavo in uravnavanje telesne teže, zmanjšujejo holesterol, krepijo imunski sistem in naj bi celo pomagale pri - in celo izboljšale - videzu aken in brazgotin." Seznam koristi, zaradi katerih bi tudi največji cinik na področju dobrega počutja izbral svoja jabolka za fermentacijo.

Pravzaprav je smiselno, da je ACV ponovno postal priljubljen wellness nasvet. Študija iz leta 2021 je pokazala, da se je pri tistih, ki so se prehranjevali s fermentiranimi živili, kot so jogurt, kimči, kombuča in kislo zelje, povečala mikrobna raznolikost, zmanjšala vnetja in izboljšal imunski odziv. Strokovnjaki so nato svetovali, naj si prizadevamo za šest porcij fermentiranih živil na dan. Če k temu dodamo še boljše razumevanje, kako ključno je zdravje črevesja za naše splošno dobro počutje, je rezultat (upravičen) trend ACV, ki smo mu trenutno priča.

Zakaj nam je všeč jabolčni kis?

Jabolčni kis je pogosto označen kot koristno sredstvo za uravnavanje krvnega sladkorja, nekatere študije pa potrjujejo njegov pozitiven vpliv na uravnavanje glikemije. Ocetna kislina v jabolčnem kisu naj bi upočasnila prebavo ogljikovih hidratov, s tem pa zmanjšala hitrost vstopa sladkorjev v krvni obtok in pomagala vzdrževati enakomernejšo raven sladkorja v krvi. Morda izboljša tudi občutljivost na inzulin, ki ima ključno vlogo pri sposobnosti telesa, da učinkovito uporablja glukozo za energijo.

Poleg morebitne vloge pri uravnavanju krvnega sladkorja se jabolčni kis pogosto uporablja tudi zaradi ugodnih učinkov na zdravje prebavil. Probiotiki podpirajo prebavo in lahko celo izboljšajo absorpcijo hranilnih snovi. Upoštevajte, da pasteriziran ACV ne vsebuje živih probiotikov.

Čeprav to ni čudežna sestavina in zagotovo ne bo nadomestila grozne prehrane, strokovnjaki ugotavljajo, da posamezniki, ki vsako jutro zaužijejo jabočni kis, veliko dlje ostajajo siti in ne podlegajo prigrizkom.

Zdravstvene koristi jabolčnega kisa vključujejo:

  • Izguba teže
  • preprečevanje sladkorne bolezni tipa 2
  • lajšanje zgage
  • zniževanje holesterola
  • zmanjševanje krčnih žil
  • beljenje zob
  • zmanjševanje prhljaja
  • Izboljšanje aken
  • povečanje energije

Edina slabost jabolčnega kisa je potencialna erozija zobne sklenine, pravijo strokovnjaki. Zato je ključnega pomena mešanje z vodo. Pred obrokom ali po njem lahko zaužijete injekcijo - 1-2 žlici v 15-30 ml vode. Naredite, kar vam najbolj ustreza.

Ali enako delujejo prehranska dopolnila v obliki žvečilnih gumijev?

Po podatkih Googla je eno največjih vprašanj v zvezi z jabolčnim kisom? Ali dopolnila v obliki žvečilnih gumijev z jabolčnim kisikom delujejo. Večina zdravstvenih strokovnjakov se strinja, da žvečilni gumiji niso najboljši način za zaužitje ustreznih hranil, in ACV ni nič drugačen. "Gumiji se ne absorbirajo dobro - niso dobri za zobe - in tudi ne trde tablete," pravi Laubscher.

Vse, kar morate storiti, je, da vzamete eno kapsulo pred kosilom in večerjo ter dve pred vsakim obilnim ali poznim obrokom.

Kakšen jabolčni kis bi morali piti?

Jabolčni kis je najbolje zaužiti v tekoči obliki. Poiščite organske pripravke, ki vsebujejo surova, nefiltrirana in nerafinirana fermentirana jabolka - za najboljše rezultate pa poskrbite, da vsebujejo tudi matico. Vedno je najbolje, da ga kupite v stekleni steklenici in nikoli v plastični. 

Na voljo je veliko različnih mešanic. Na voljo so že pripravljeni dnevni odmerki, ki vsebujejo tudi ingver, kurkumo in med ali rdečo peso, ali 500-mililitrske steklenice.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Charles III: Po Kate Middleton v bolnišnici hospitaliziran tudi kralj

Priporočamo tudi: Tanja Ribič v svetlem zimskem stajlingu od glave do pet dokazala, da zima ni rezervirana le za črnino

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk