Govorimo o cimetu, njegovi najbolj cenjeni sorti, cejlonskem cimetu. Gre za zelo priljubljeno začimbo zaradi sladkega okusa, pa tudi zaradi njenih koristnih lastnosti za pas in uravnavanje sladkorja v krvi.
Je med najbolj priljubljenimi aromatičnimi začimbami v kuhinji, zlasti za sladkanje peciva in piškotov, pa tudi kot sestavina za obogatitev zeliščnih čajev, vročih napitkov in včasih celo pijač. Nekateri jo uvrščajo med živila, ki jih je treba uživati pri zajtrku, morda jo dodajo jogurtu ali potresejo po jabolkih, bodisi narezanih na rezine, bodisi surovih ali kuhanih. Poleg znanega sladkega okusa ima cimet tudi manj znane lastnosti in koristi, zlasti za postavo. Bogat je z antioksidanti, pomaga pa tudi pri hujšanju, saj ima sposobnost preprečevanja popolne asimilacije sladkorjev v črevesju, ima funkcijo izgorevanja maščob, nadzoruje živčno lakoto ter je koristen za zniževanje krvnega sladkorja in holesterola.
Ne spreglejte:
- 4 lekcije, ki se jih lahko naučimo iz edine modre cone v ZDA: Dan vedno začnejo z zajtrkom, to živilo pa jih ohranja pri dobrem zdravju in počutju
- Priljubljene lanene hlače bo to poletje zamenjal ta boho trend
- Katere dišave so primerne za poletne mesece: Z napačnimi lahko ustvarite kontra učinek!
Razlike med sortami cimeta
Čeprav je v široki distribuciji na voljo pod splošnim imenom, je cimet dejansko na voljo v dveh vrstah, ki se razlikujeta po okusu in vsebnosti kumarina, snovi, ki jo najdemo v cimetu in ki ima lahko ob večjem uživanju resne kontraindikacije.
Cejlonski cimet
To je sorta najvišje kakovosti. Izvira iz Šrilanke, gojijo pa ga tudi v Maleziji, Indoneziji in na Madagaskarju. Ima sladek, prijeten in nežen vonj, zaradi česar je idealen za uporabo v slaščicah. Vsebuje precej majhno količino kumarinov, kar pomeni, da ga lahko brez kontraindikacij uživamo vsak dan. Če želite cimet začeti jemati vsak dan za zajtrk ali kot dodatek, je ta različica prava izbira.
Cassia cimet
Cassia cimet izvira iz Kitajske. Ima izrazito sladek, močan, pikanten in oster okus, zato je idealen za uporabo v zeliščnih čajih in napitkih. Vendar ima cimet Cassia zelo visoko vsebnost kumarina, 63-krat višjo kot cejlonski cimet. Več evropskih agencij za zdravje in varnost je opozorilo, da so lahko kumarini, ki se jemljejo v velikih količinah in dalj časa, strupeni za jetra. Dopustni dnevni odmerek kumarina je 0,1 mg na kg telesne teže. Zato se cimet Cassia lahko uživa v majhnih količinah in ob posameznih priložnostih, npr. kot del sladice, ki jo zaužijemo na določen dan, ne pa kot vsakodnevna prehranska navada.
Prehranske vrednosti
Cimet je sestavljen iz vode, vlaknin, beljakovin, sladkorja in maščob. Vsebuje več mineralov in vitaminov, vključno z železom, kalcijem, bakrom, cinkom, manganom, fosforjem, kalijem, natrijem in selenom ter vitamini skupine B, vitaminom A, vitaminom C ter vitaminoma E in K.
Lastnosti in koristi cimeta
Cimet ima izjemne lastnosti za zdravje in dobro počutje telesa, zlasti pa vam lahko pomaga ohraniti postavo in shujšati. Njegove lastnosti in blagodejni učinki vključujejo:
- antioksidativni učinek
- antibakterijsko delovanje
- antiseptično delovanje
- podpira imunski sistem
- izboljšuje cirkulacijo in pomaga ogreti telo
- preprečuje popolno asimilacijo sladkorjev v črevesju in spodbuja njihovo izločanje
- podpira absorpcijo kalcija
- znižuje holesterol
- zmanjšuje hipertenzijo
- ima nevroprotektivne in mentalno stimulativne funkcije
- stabilizira raven sladkorja v krvi
- pomaga pri izgorevanju lipidov
- ima nasitno moč in zmanjšuje apetit
Cimet za hujšanje in kurjenje maščob
Po nekaterih študijah cimet pomaga uravnavati raven glukoze v krvi, zato je zaveznik za tiste, ki trpijo za sladkorno boleznijo tipa 2, inzulinsko rezistenco ali se trudijo shujšati. Poleg zniževanja ravni sladkorja v krvi naj bi cimet pripomogel tudi k zmanjševanju nastajanja trebušne maščobe, zniževanju trigliceridov in holesterola LDL. Uporaba cimeta skupaj z drugimi živili bi imela hipoglikemični učinek tudi na sama živila, saj bi znižala njihov glikemični indeks. Zato ga pogosto priporočamo dodajati sladkim živilom. Cimet naj bi zaradi svojega nasitnega delovanja pomagal tudi pri nadzoru živčne lakote.
Kako uporabljati cimet in v kakšnih odmerkih
Če želite cimet začeti jemati vsak dan kot pomoč pri hujšanju, ga lahko uporabljate za zajtrk v obliki prahu, v zeliščnih čajih ali celo kot prehransko dopolnilo. Če ste v dvomih, koliko cimeta morate jemati vsak dan, izberite cejlonski cimet, da vam ne bo treba preveč skrbeti glede količine.
Cimet za zajtrk
Grškemu jogurtu lahko dodate posip cimeta, nato pa ga obložite z jagodičevjem in granolo. Nekaj cimeta lahko dodate tudi kaši. Ali pa ga dodajte na rezino kruha z arašidovim maslom ali marmelado. Različica v prahu je vsekakor najbolj vsestranska za zajtrk. Dovolj je le posip, ki ustreza polovici čajne žličke.
Zeliščni čaji in napitki s cimetom
- Limona in cimet - vsako jutro pol ure pred zajtrkom in vsak večer po večerji spijte skodelico vroče vode z limono in cimetom. Vodo skoraj zavrite, iztisnite limono in vanjo pomočite cimetovo palčko. Počakajte 10 minut. Odstranite palčko in popijte zeliščni čaj.
- Med in cimet - različica prejšnjega čaja je, da poleg limone ali namesto nje uporabimo med. Čajna žlička medu bo zeliščnemu čaju dodala tudi njegove številne lastnosti.
- Kurkuma in cimet - še en priljubljen zeliščni čaj vključuje uporabo še ene začimbe z močnimi vrlinami, kurkume, enega najmočnejših naravnih protivnetnih sredstev. Preprosto namočite začimbo, tudi v obliki prahu, in nato prefiltrirajte vodo. Dodamo lahko tudi ingver.
Kava in cimet
Nekateri uporabljajo cimet kot nadomestek sladkorja v kavi. Če ne marate grenke kave in ne želite uporabljati npr. eritritola, stevie ali rožičevca, lahko poskusite v skodelico kave vmešati eno čajno žličko cimeta. Kava bo slajša, vi pa ne boste pridobili le prednosti izogibanja sladkorju, temveč tudi koristi samega cimeta za hujšanje.
Kontraindikacije
Kontraindikacij za uporabo samega cimeta ni, če izberete cejlonsko različico in ga uporabljate zmerno, tudi vsak dan. Če pretiravate s količino, pa lahko pride do tahikardije, potenja in črevesnega nelagodja. Veliko več pozornosti je treba nameniti uporabi cimeta Cassia, ki ga je treba jemati v zelo majhnih količinah in občasno.
Mleti cimet v prahu ali cimetove palčke?
Za domačo uporabo v hrani se običajno uporablja cimet v prahu, saj je bolj praktičen. Idealen je, če želite začimbo dodati zajtrku ali drugi hrani.
Vendar pa palčke bolje ohranijo okus in ga ohranijo dlje časa, saj niso šle skozi postopek mletja.
Cimet v palčkah se običajno uporablja za zeliščne čaje, v katerih se pusti, da se razkuha. Lahko pa ga tudi naribamo in z njim obogatimo hrano ter tako ohranimo intenzivnejšo aromo.
Fotografije: Profimedia