Katere dišave so primerne za poletne mesece: Z napačnimi lahko ustvarite kontra učinek!

9. 6. 2024
Katere dišave so primerne za poletne mesece: Z napačnimi lahko ustvarite kontra učinek! (foto: promocijsko gradivo)
promocijsko gradivo

Odkrijte kako v poletnih mesecih nanesti parfum, da njegov vonj čim dlje obdržite na koži, katere dišavne komponente ne reagirajo dobro pri visokih temperaturah ter uredniški izbor najlepših poletnih dišav.

Parfumi nam v poletni vročini lahko povzročajo težave, saj se vsi parfumi ne odzivajo enako dobro na poletno vročino, prav tako je pomembno kako in kdaj ga nanesemo, saj lahko pri tem nastanejo madeži na telesu.

Pomembno je, da se zavedate, da se zaradi toplote vonji hitreje razvijejo in širijo v okolico, zaradi česar se lahko premočni, težki parfumi poleti spremenijo v neprijetne vonjave in ustvarijo kontra učinek od tistega, ki ste ga želeli doseči. Še vedno velja, da so za poletne mesece najbolj zaželene citrusne note, kot so limona, bergamotka in grenivka, osvežujoč vonj pa nudijo tudi zeleni akordi in izbrane začimbe. Med težke dišave sodijo parfumi na osnovi kadil, dišavnega lesa, usnja, medu, vanilije, ... .

V poletnih mesecih sta zato bolj primerna eau de cologne ali eau de toilette, z nižjo koncentracijo dišavnih olj. EDT tako vsebuje 5-15% koncentriranega parfumskega olja in se na koži obdrži do 8 ur ur, medtem ko parfumska voda (EDP) vsebuje od 15-20 % koncentriranega parfumskega olja in se v povprečju na koži obdrži 10 do 12 ur ter 16 ur na oblačilih.  Citrusne note, kot so limona, bergamotka in grenivka, nudijo osvežujoč vonj, poleg tega pa posnemajo občutek mraza na telesu.

Parfum se običajno nanaša na utripajoče točke na telesu: dno grla, zapestja ali zadnji del vratu, pod ušesi. Poleti je pomembno, da ga nanesete na mesta, kjer se segreje, saj ga toplota aktivira. Parfum lahko nanesete tudi na srajco, šal, robček ali telovnik in takoj boste občutili razliko.

Če se odpravljate na kopanje ali sončenje, parfuma ne nanašajte na telo, saj lahko ta povzroči več težav kot koristi. Določene sestavine v parfumih lahko v trenutku ko pridejo v stik s toploto in sončno svetlobo, povzročijo alergije (lahko se pojavi rdečica ali razdraženost ter rjave hiperpigmentacijske lise na mestu nanosa parfuma). Če tudi na plaži ne morete brez parfuma, ga razpršite po zraku in naredite oblaček ter se sprehodite pod njim, da ustvarite vtis parfumskega dežja. Tako boste prepričani, da nikjer ni prevelike količine izdelka, ki bi lahko povzročil draženje.

Uredniški izbor najboljših poletnih dišav

PETRA WINDSCHNURER, odgovorna urednica Elle

Jardin Apres La Mousson, EDT, Hermes, 120,50 €

promocijsko gradivo

Cristalle Eau Verte, EDP, Chanel

promocijsko gradivo

Saharienne, EDT, YSL, 109 €

promocijsko gradivo

Hors-Piste, EDT, Bastille (na voljo v Ikoni)

promocijsko gradivo

MANCA POGAČAR, spletna urednica Elle 

Light Blue, EDT, Dolce & Gabbana, 57,99 €

Promocijsko gradivo

You, EDP, Glossier, 39,95 €

promocijsko gradivo

AJDA GREGORC, izvršna urednica Elle

Alive, EDP, Hugo Boss, 83,99 €

promocijsko gradivo

Paris-Riviera, EDP, Chanel

promocijsko gradivo

Fotografije: promocijsko gradivo

Preberite še: Naravna sestavina, ki jo vaša koža obožuje: Obnavlja povrhnjico kože, pomaga pri hidraciji in preprečuje staranje kože (in to ni mandljevo ali olivno olje)

Priporočamo tudi: Poiščite svojo modrino, poiščite sebe: Chanel razkril novo kampanjo za dišavo Bleu de Chanel s Timothéejem Chalametom v glavni vlogi

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik