Ta osvežujoč napitek je ključ do vašega dobrega počutja, če ga pravilno uživate: Preprečuje nastanek ledvičnih kamnov, ima malo kalorij in je poln hranilnih snovi

10. 6. 2024
Zakaj je pitje kokosove vode nujno za vaše dobro počutje? (foto: Profimedia)
Profimedia

Zakaj je pitje kokosove vode nujno za vaše dobro počutje? Dva strokovnjaka sta predstavila 5 glavnih prednosti (in ovrgla mite) tega priljubljenega napitka.

Le malo je pijač, ki bi dosegle popolno ravnovesje med zdravjem in slastjo, tako dobro kot kokosova voda. Bogata je s sladkostjo in hranilno vrednostjo (a z malo kalorijami), zato jo je lahko najti in vključiti v uravnoteženo prehrano.

Ne spreglejte:

Strokovnjaki pojasnjujejo, da je kokosova voda preprosto bistra tekočina v kokosovem orehu. Ne smemo je zamenjevati s kokosovim mlekom, pojasnjuje Samantha Dieras, ki je mlečna, nepregledna tekočina, ki nastane, ko naribano ali sesekljano kokosovo meso prečistimo in filtriramo. Kokosova voda je veliko več kot le okusen napitek. Nismo edini, ki to trdimo: v nadaljevanju strokovnjaki podrobno opisujejo vse načine, kako lahko kokosova voda prispeva k našemu dobremu počutju.

5 koristi kokosove vode za zdravje

Kokosova voda naj bi bila polna koristi za zdravje, vendar je tu pet najpomembnejših, za katere strokovnjaki menijo, da jih je treba poudariti:

1. Polna hranilnih snovi in antioksidantov

Po podatkih ameriškega ministrstva za kmetijstvo je kokosova voda odličen vir bistvenih hranilnih snovi in antioksidantov, ki vam pomagajo ohranjati zdravo prehrano. Samantha Dieras med najpomembnejšimi elementi, ki jih najdemo v skodelici kokosove vode, navaja aminokisline, protimikrobne peptide, ogljikove hidrate, encime, elektrolite, vitamin C in antioksidante.

2. Ohranja dobro hidracijo

Kokosova voda, sestavljena iz 95 % vode, je odličen vir hidracije, ko ste žejni ali vam primanjkuje energije. Samantha Dieras pojasnjuje, da vam lahko kokosova voda pomaga preprečiti dehidracijo, ko zaradi vsakodnevnih aktivnosti ali bolezni, kot sta bruhanje ali driska, izgubljate tekočino. Vendar običajnega vnosa vode ne nadomestite v celoti s kokosovo vodo. Dodajanje kokosove vode v prehrano je povezano z nekaj opozorili!

3. Pomaga ohranjati (ali izgubiti) telesno težo

Elizabeth Sharp, certificirana zdravnica in ustanoviteljica Health Meets Wellness, poudarja, da kokosova voda vsebuje malo kalorij in manj maščob kot drugi sadni sokovi in sladki smoothiji, zato je bolj zdrava alternativa, če iščete okusno pijačo. Če se odločite za naravno kokosovo vodo, se boste izognili tudi dodanim sladkorjem. Samantha Dieras dodaja, da lahko kokosova voda s povečanjem hidracije zmanjša željo po hrani in pretiran vnos energije. Več študij je pokazalo tudi, da lahko kokosova voda pospešuje presnovo.

Strokovnjaki pa opozarjajo, da kokosova voda nima drugih makrohranil, kot so nekatere beljakovine in maščobe, ki so bistvene za uravnavanje obrokov in ravni sladkorja v krvi. Zato priporoča prehrano, ki vključuje dovolj makrohranil in mikrohranil, da se vse uravnoteži. "Kokosova voda je lahko del prehrane, namenjene hujšanju," pravi. "Ne bi rekla, da je kokosova voda sama po sebi učinkovita pri hujšanju."

4. Preprečuje nastanek ledvičnih kamnov

Dr. Elizabeth Sharp pojasnjuje, da je pitje kokosove vode s povečanjem hidracije in izmenjave elektrolitov lahko zelo koristno pri preprečevanju ledvičnih kamnov. Ledvični kamni nastanejo, ko kalcij in druge spojine kristalizirajo v urinu. Čeprav je bila opravljena majhna študija na vzorcu, ki je pokazala, da lahko kokosova voda poveča raven citrata, kalija in klorida v urinu in tako zmanjša tveganje za nastanek kristalov.

5. Pomaga obnoviti elektrolite po treningu

Samantha Dieras dodaja, da se kokosova voda pogosto uporablja kot napitek po vadbi, da nadomesti elektrolite (minerale, potrebne za delovanje celic našega telesa), ki jih izgubimo po vadbi. Dr. Elizabeth Sharp pojasnjuje, da ko se prekomerno znojimo in izvajamo mišične napore, naše telo poveča potrebe po elektrolitih. Kokosova voda vsebuje nekatere elektrolite, kot so natrij, kalij in magnezij, ki lahko pomagajo vzpostaviti to ravnovesje. Nekatere študije celo kažejo, da je kokosova voda lahko bolj koristna za okrevanje po treningu kot navadna voda.

Slabosti kokosove vode

Kljub njenim številnim koristim za zdravje je treba upoštevati nekaj točk. Po mnenju Samanthe Dieras so trditve, da kokosova voda deluje proti staranju, neutemeljene in trenutno ni dokončnih raziskav, ki bi jih potrjevale. Poleg tega so potrebne nadaljnje študije, da bi potrdili, da lahko pripomore k zmanjšanju tveganja za bolezni srca ali k splošnemu zdravju srca. Pojasnjuje, da lahko kalij v kokosovi vodi pomaga uravnavati učinke natrija na telo, zato bi teoretično lahko pomagal pri zniževanju visokega krvnega tlaka. Vendar to za zdaj ostaja teoretično.

Omenja se tudi vsebnost sladkorja. Pravijo, da lahko kokosova voda hitro dvigne raven sladkorja v krvi, zlasti če jo zaužijete na prazen želodec ali v večjih količinah. "Priporočam, da z njo ravnamo kot s sokom," pravi. "V majhnih količinah je lahko odlična in idealna za kombiniranje z vlakninami, beljakovinami in maščobami, da bi se izognili povišanemu krvnemu sladkorju."

Čeprav je kokosova voda na splošno varna za večino ljudi, strokovnjaki opozarjajo, da obstaja nekaj izjem. Pravijo, da dojenčki nikoli ne smejo piti kokosove vode, ker vsebuje fluorid, ki je lahko strupen za novorojenčke. Če ste sladkorni bolnik ali imate bolezni ledvic in ne morete izločati kalija, priporoča, da jo pijete previdno ali se ji iz varnostnih razlogov popolnoma izogibate.

Strokovnjaki se strinjajo in dodajajo, da če želite kokosovo vodo vseeno vključiti v svojo prehrano, jo morate piti v manjših količinah in paziti na raven sladkorja v krvi; kokosova voda lahko povzroči poslabšanje nadzora nad krvnim sladkorjem in hipoglikemijo.

Za športnike ali maratonce kokosova voda ne vsebuje dovolj elektrolitov, da bi nadomestili izčrpane ravni natrija in magnezija, in lahko povzroči trebušne krče, če jo pijete med vzdržljivostnim treningom. Zato je najbolje, da v teh primerih izberete običajno športno pijačo ali navadno vodo.

Tako kot pri vsem, kar je povezano z zdravjem, je vedno najbolje poiskati nasvet zdravnika ali zdravstvenega delavca. Toda glede na vse koristi za zdravje, ki jih lahko dobite že iz ene same skodelice, je kokosova voda vredna ogleda.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Najpogostejša napaka, ki jo počnemo z mokrimi lasmi: To je razlog, zakaj je spanje z mokrimi lasmi odsvetovano

Priporočamo tudi: Superživilo, bogato z magnezijem, ki ga strokovnjaki priporočajo proti utrujenosti, je kot nalašč za lahke večerje

Novo na Metroplay: Martina Švab povsem iskreno o družini, medijskem svetu in organizaciji časa | Ob skodelici kave