Najpogostejša napaka, ki jo počnemo z mokrimi lasmi: To je razlog, zakaj je spanje z mokrimi lasmi odsvetovano

12. 2. 2024
Včasih se zaradi lenobe skušnjavi, da bi šli spat, ne da bi si posušili lase, res ne moremo upreti. Preverite, zakaj je takšna odločitev izredno slaba za naše lase. (foto: Profimedia)
Profimedia

Včasih se zaradi lenobe skušnjavi, da bi šli spat, ne da bi si posušili lase, res ne moremo upreti. To bi morala preprečiti naša vest in zavedanje, da lahko na ta način lase nepopravljivo poškodujemo.

Nikoli ne spite z mokrimi lasmi: obstajajo navade, ki so se v vsakdanjem življenju tako uveljavile, da so postale neizpodbitne resnice. Seveda se je težko upreti skušnjavi, da bi svoje lase pustili mokre, zlasti da bi se izognili dolgotrajnemu sušenju in oblikovanju, ki se včasih zdi nemogoče. In čeprav je dokazano, da spanje z mokrimi lasmi ne povzroča prehlada ali poslabšanja bolečin v vratu, lahko navada, da počakate, dokler niso vsaj 70-odstotno suhi, reši vaše lase pred lomljenjem, ne da bi pri tem ogrozila rezultate nočnega sušenja, doseženega brez pomoči likalnika ali ravnalnika. S pomočjo olj in balzamov za lase je namreč mogoče doseči želeno pričesko in celo poudariti kodre ter odpraviti nakodranost, ne da bi lase čez noč pustili mokre.

Ne spreglejte:

Za večjo zaščito je torej dobro mokre lase zbrati v eno ali več kit, pa tudi zaviti v svileni turban, ki lase ščiti pred lomljenjem. Nepogrešljivi so seveda tudi pasovi in nogavice za kopalne plašče, navijalke in orodja za doseganje valov in kodrov med spanjem. Vse, dokler so lasje vsaj delno suhi in zato zaščiteni pred trenjem, lomljenjem in statično elektriko.

Spanje z mokrimi lasmi: zakaj je to slabo?

Sušenje las pred spanjem je bistvenega pomena za dobro počutje las: mokri lasje so šibkejši in se zlahka lomijo, zato jih lahko med spanjem neprevidno premikate. Poleg tega lahko vlaga poškoduje korenine in lasišče ter celo spodbuja razmnoževanje bakterij, zlasti v stiku z ne povsem čisto vzglavno prevleko. To je navada, na katero ne smete pozabiti niti in zlasti če imate prhljaj ali občutljivo lasišče, nagnjeno k draženju in dermatitisu, ki se lahko zaradi vlage še poslabša.

Spanje z mokrimi lasmi: izdelki

Spanje z mokrimi lasmi ne sme postati navada, lahko pa je vsaj včasih koristen pripomoček za utrditev pričeske. Najprej je seveda treba lase posušiti z brisačo in odstraniti odvečno vodo, poskrbeti pa je treba tudi za dobro vlaženje in hranjenje las. Poleg čiščenja je namreč dobro izbrati izdelke, ki nočno oblikovanje še posebej negujejo, kot je kokosovo olje, ki ga izberete v obliki mask in balzamov za lase. Ti so primerni tudi za zmanjševanje nakodranosti, ohranjanje bolj sijočih in discipliniranih las.

Pričeske, ki jih lahko preizkusite na mokrih laseh

Največje tveganje, ko se odpravite spat z mokrimi lasmi, je, da boste polomili konice las in jih uničili. Rešitev je zato, da se zanesete na zaščitne pričeske, ki lahko ohranijo zdravje vaših las. Zelo preprosta tehnika je, da lase povežete v visok in zelo mehak čop, pri čemer pazite, da uporabite svileno elastiko. Za gibanje dolžin pa je lahko ena od rešitev ustvarjanje stranskih kit, ki lahko ustvarijo valove ali frizuro v slogu Y2K.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Ta majhna navada po večerji vam lahko pomaga zdravo shujšati (in bolje spati)

Priporočamo tudi: Pogosto nosite spete lase? Ohlapna koža na obrazu, bolečine v hrbtu in še 5 drugih posledic, zaradi katerih boste nosili le še spuščene lase

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan