4 lekcije, ki se jih lahko naučimo iz edine modre cone v ZDA: Dan vedno začnejo z zajtrkom, to živilo pa jih ohranja pri dobrem zdravju in počutju

10. 6. 2024
4 lekcije, ki se jih lahko naučimo iz edine modre cone v ZDA: Dan vedno začnejo z zajtrkom, to živilo pa jih ohranja pri dobrem zdravju in počutju (foto: Profimedia)
Profimedia

Člani skupnosti v Kaliforniji živijo v povprečju 10 let dlje kot ostali prebivalci ZDA. Toda v čem je njihova skrivnost?

Verjetno že poznate svetovne prvake v dolgoživosti (Okinava na Japonskem, Sardinija v Italiji ...), morda pa še niste slišali za Loma Lindo v Kaliforniji. To majhno mesto v okrožju San Bernardino s približno 24.000 prebivalci je bilo opredeljeno kot 'modro območje': majhna regija, kjer ljudje živijo dlje od povprečja. Povprečna pričakovana življenjska doba v Združenih državah Amerike je približno 77,28 leta, v Loma Lindi pa ljudje v povprečju živijo 10 let dlje. Pobuda Modre cone za dobro počutje je ugotovila to posebnost in skušala ugotoviti, zakaj.

Ne spreglejte:

1. Skupnost, ki jo motivira določen cilj

Velik del prebivalstva mesta Loma Linda sestavljajo adventisti sedmega dne, konservativna krščanska denominacija. Skupnost je vegetarijanska, ne kadi in ne pije, spoštuje 24-urni šabat ter redno telovadi z dolgimi sprehodi in pohodi.

Vendar se vam za vključitev teh načel v vsakdanje življenje ni treba obrniti na vero. Namesto tega poskusite enega ali dva od njih vključiti tako, da si poiščete spremljevalca za hojo (strokovnjaki pravijo, da vam bo vsakodnevni sprehod spremenil življenje) ali pa se nekaj dni na teden odpravite brez mesa.

2. Prehrana, ki temelji na zelenjavi

Modre cone so podrobno preučile prehrano stoletnikov v Loma Lindi in ugotovile, da je ta sestavljena iz 30 % zelenjave, 30 % sadja, 10 % fižola in mlečnih izdelkov, 7 % polnozrnatih žit, preostalo pa so oreščki, dodane maščobe in meso (za tiste, ki so jedli meso). Sladkor je predstavljal manj kot 1 % njihove prehrane.

Drugo pomembno odkritje zadeva paradižnik: študija je pokazala, da so imele adventistke, ki so trikrat ali štirikrat na teden jedle to sadje, za 70 % manjšo verjetnost, da zbolijo za rakom na jajčnikih, kot ženske v isti skupnosti, ki niso jedle paradižnika.

3. Najboljši prigrizek? Oreščki

Oreščki so ena od živil rastlinskega izvora z največ hranilnimi snovmi (na vrhu seznama so pistacije, orehi in mandlji) in izkazalo se je, da so med adventisti priljubljen prigrizek. V Modrih conah so ugotovili, da so tisti, ki so oreščke jedli petkrat na teden, ne le imeli 50 % manjše tveganje za srčne bolezni, temveč so živeli v povprečju dve leti dlje.

4. Ne zanemarite zajtrka

V tej skupnosti je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. Adventisti začnejo z obilnim obrokom, ki mu čez dan sledijo vedno manjše porcije (in, kot smo že omenili, so oreščki najprimernejši prigrizek). Nekateri menijo, da to spodbuja boljši spanec, vendar študije kažejo, da je preveč spremenljivk življenjskega sloga, da bi lahko o tem naredili dokončne zaključke.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Prehransko dopolnilo za trden spanec, ki ga po mnenju strokovnjakov morate vključiti v svojo večerno rutin

Priporočamo tudi: Brezplačna malenkost, ki preoblikuje telo: Trik za učinkovito hujšanje, ki nima nobene zveze z dieto ali vadbo

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik