Brezplačna malenkost, ki preoblikuje telo: Trik za učinkovito hujšanje, ki nima nobene zveze z dieto ali vadbo

7. 6. 2024
Strokovnjaki vse bolj poudarjajo pomen zavedanja, ali jemo zato, ker smo lačni ali samo zato, ker je hrana pred nami, naša pozornost pa je nekje drugje. (foto: Profimedia)
Profimedia

Če se želite znebiti odvečnih kilogramov, ni pomembno le, kaj jeste in ali trenirate, ampak se pogosto pozablja na najpomembnejše...

 

Ko gre za hujšanje, pogosto največja težava ni izbira hrane. To je bolj ali manj znano že dolgo – odvečno težo najbolj zdravo in varno izgubimo s pestro in uravnoteženo prehrano ter telesno aktivnostjo. Sveže sadje in zelenjava, vlaknine, nizkokalorična hrana, črtanje sladkorja in bele moke iz prehrane ... vse to so dolgoletne zgodbe nutricionistov, ki preverjeno delujejo.

Ne spreglejte:

Pravi izziv pa ni, kaj jesti, ampak kako in zakaj jemo.

Čuječnost med jedjo kot trik za hujšanje

Kot je pokazala nedavna študija Državne univerze Severne Karoline, objavljena v medicinski reviji Current Obesity Reports, je ena od strategij, ki nam lahko pri tem pomaga, čuječnost. Kaj to pravzaprav pomeni?

Vse pogosteje se dogaja, da med jedjo brskamo po telefonu in pogledamo, kaj je novega na družbenih omrežjih ali v medijih. Gledamo televizijo, poslušamo glasbo, se pogovarjamo, beremo knjigo ... In jemo prehitro, brez pravega zavedanja, koliko smo pojedli in ali smo res bili tako lačni.

Strokovnjaki vse bolj poudarjajo pomen zavedanja, ali jemo zato, ker smo lačni ali samo zato, ker je hrana pred nami, naša pozornost pa je nekje drugje. Kot poudarja strokovnjak za čuječnost Ronald D. Siegel, profesor psihologije na medicinski šoli Univerze Harvard, "zelo malo nas je samo na podlagi lakote."

"Jemo tudi zato, da pomirimo tesnobo, žalost ali živčnost," pojasnjuje Health, medicinski platformi na uradni spletni strani Harvarda.

Prav to je recept za premišljeno prehranjevanje – zavestno hranjenje. Ne bodite pozorni na to, kako se fizično ali psihično počutite, ampak na to, koliko resnično potrebujete. To pomeni, da odstranite vse možne motnje pri prehranjevanju in pojedli boste ravno toliko, kot vaše telo potrebuje. Ozaveščenost proti hrepenenju po hrani Odvisniško vedenje je nagnjeno k temu, kar strokovnjak za odvisnosti Alan Marlatt imenuje "učinek kršitve abstinence".

Na primer, nameravate jesti zdravo, potem pa zagledate čokoladno torto, pojeste kos, počutite se slabo, ker ste izgubili samokontrolo, se obupno želite umiriti in – pojeste še en kos.

Če se zavedate teh vedenjskih vzorcev, je vaš naslednji korak, da se spopadete s željo. Težko se je preprosto izogniti nečemu, kar je vabljivo in ni dobro za vas, saj so skušnjave na vsakem koraku. Čuječnost vam lahko pomaga opaziti hrepenenje, prepoznati, da se lahko pojavi nelagodje, poudarjeno z negativnimi čustvi. Če vadite samozavedanje, boste opazili, da ti občutki prihajajo in gredo.

"Nagoni in hrepenenja prihajajo v valovih in lahko jih premagamo," pravi dr. Siegel.

Zato se zadržite in čez 15 minut se vam torte morda sploh ne bo več jedlo, ker si jo želite šele zdaj, ker ste živčni. Kot poudarja dr. Siegel, je še en vidik vadbe čuječnosti samosprejemanje – če ste popustili in pojedli kos torte, je konec, tega ne morete spremeniti, samo pojdite naprej

Fotografije: Profimedia

Preberite še: LCHF: Švedska dieta obnorela svet, striktno izloča 5 živil, kilograme pa topi brez stradanja

Priporočamo tudi: Ikonična Susan Sarandon pri 77 letih brezhibna na podelitvi nagrad ELLE Style Awards 2024

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač