To je največja kalorična past, v katero se pogosto ujamemo: Skriva se v našem najljubšem poletnem koktajlu ali v zgolj nedolžnem pomarančnem soku

27. 7. 2022
To je največja kalorična past, v katero se pogosto ujamemo: Skriva se v našem najljubšem poletnem koktajlu ali v zgolj nedolžnem pomarančnem soku (foto: Profimedia)
Profimedia

Sladke razvede, ki prijajo našim brbončicam, ki imajo na naše telo ravno nasprotni učinek, kot bi si morda želeli. 

Pot do zdravega in trajnostnega hujšanja je včasih polna pasti, ki jih morate premagati. Pasti, v katere se zlahka ujamete in ki vas bodo le še bolj oddaljile od vaših skrbno zastavljenih ciljev. Ena od pasti, ki se jim je treba izogniti, so tekoče kalorije. Z drugimi besedami, sladkorji v pijačah, ki lahko prispevajo k povečanju telesne teže.

V sadnem soku zjutraj, smutiju pri kosilu, ledeni kavi ob malici ali vodi z okusom, ki jo pijemo čez dan, je včasih prav toliko kalorij kot na vašem krožniku, s fiziološkega vidika pa v njej ni nobenih zares zanimivih hranil. Da ne govorimo o gaziranih pijačah in drugih sirupih, pri katerih lahko en sam kozarec včasih vsebuje več kock sladkorja. Enako velja za nekatere alkoholne pijače, ki vsebujejo veliko več kalorij, kot si morda mislite. 

Ne spreglejte: 

Pogosto se zdi, da poleti zaužijemo manj - vroče je, naš apetit je bistveno omejen in zato pogosto zaužijemo manj, vendar se verjetno ne zavedate, koliko dodatnih kalorij naberete na najbolj nevarnem mestu: v sladkih koktajlih in ostalih sladkih pijačah, ki na vroč dan zagotovo najbolj prijajo. Si želite zamrznjene margarite? Pričakujete od 300 do 500 kalorij. Kaj pravite, ste si premislili?

Kot navajajo strokovnjaki lahko zgolj kozarec pomarančnega soka vsebuje do 120 kalorij, pločevinka gazirane pijače 140 kalorij, enako velja za tople napitke latte, ki si jih sploh radi privoščimo v naši najljubši kavarni. Če se želite osredotočiti na kalorije na krožniku in ne na tiste v kozarcu, se odločite za nekalorične ali manj kalorične pijače, ki jim lahko stoodstotno zaupate, kot so mineralna voda, peneča voda, kava in čaj, ki imajo 0 kalorij.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SANTÉ NUTRITION (@sante.nutritions)

Kaj pa tako imenovane "lahke" in zdrave pijače? Ti niso nič boljša izbira, saj so sicer manj sladke in manj kalorične, vendar so polne nezdravih dodatkov. Poleg tega s svojo sladkostjo prevarajo možgane, kar lahko pozneje čez dan sproži željo po sladkorju. Zdi se, kot da napovedujejo prihod kalorij, ne da bi jih kdaj dostavili. Telo bo to pomanjkanje poskušalo nadomestiti čez dan, pojasnjujejo strokovnjaki. 

Kaj pa sveži sadni sokovi po katerih tako radi posežemo? Strokovnjaki predlagajo, da se njihovo uživanje omeji na 250 ml na dan, da bi izkoristili njihove dobre minerale, vitamine in vlaknine. 

Fotografije: Instagram/@matildadjerf

Preberite še: Julia Roberts ima odličen predlog za fit poletno solato: Okusna je, enostavna za pripravo in vas bo še za dolgo nasitila

Priporočamo tudi: Kako se ohladiti v vročih poletnih dneh? Izberite topel čaj in stavite na prijetne poživljajoče in hladilne učinke!

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač