Telo in duh Promocijsko sporočilo

Rožnati oktober: mesec boja proti raku dojk

10. 10. 2011
Rožnati oktober: mesec boja proti raku dojk

Rožnati oktober je svetovni mesec boja proti raku dojk – najpogostejšem raku pri ženskah. V Sloveniji na novo vsako leto zboli več kot 1.100 žensk. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni, takojšnje učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje.

Evropsko združenje Europa Donna je 15. oktober proglasila za dan zdravih dojk in ga posvetila širjenju informacij o zdravju dojk in ozaveščenju za preprečevanje in zgodnje odkrivanje raka dojk pri ženskah in dekletih.

Letos želi Europa Donna na ta dan še močneje opomniti dekleta in ženske na:
- Pomembnost zdravega življenjskega sloga z redno telesno aktivnostjo, vzdrževanjem telesne teže in zdravo prehrano,
- Pomen zgodnjega odkrivanja v boju proti raku dojk.

Letošnja kampanja pod naslovom »Izberi zdravo« vzpodbuja k še večji telesni aktivnosti, zdravemu prehranjevanju in vzdrževanju normalne telesne teže kar pomaga pri ohranjanju zdravih dojk.

Dan zdravih dojk bomo obeležili v soboto 15. oktobra ob 10. uri na Prešernovem trgu. Pridružite se nam!

Ovijte se tudi vi v rožnato! Kako?
Za vas pripravljamo nekaj prav posebnega.

Samo za to priložnost bo Jana Koteska, manekenka in ljubiteljska oblikovalka oblačil ter tudi sama zmagovalka v bitki z rakom dojk, pripravila 50 unikatnih roza šalov, ki bodo odražali njen ustvarjalni in razigrani stil. Izdelani bodo ročno in s posebno energijo, ki jo Jana izžareva in ta bo osvojila tudi vas! Šale bo mogoče dobiti v zameno za donacijo v višini 20 evrov.

Rožnati oktober na Onkološkem inštitutu
Oktobra bodo prostovoljke, ženske, ki so prebolele raka dojk, na Onkološkem inštitutu vsak torek in četrtek, delile rožnate pentlje. Obiskovalcem bodo posredovale praktične napotke in informacije o zdravljenju raka dojk v bolnišnici in po njej. Slednje je še posebej pomembno, ker se bolniki doma srečujejo z mnogimi težavami, kako zaživeti normalno življenje po bolezni, ki poleg bolnic, prizadene tudi svojce in prijatelje.

Europa Donna pripravlja Koledar za leto 2012
Europa Donna pripravlja Koledar za leto 2012, s katerim želijo mlade bolnice opozoriti širšo javnost, da bolezen rak dojk ne pomeni konca, ampak le soočenje z včasih krutim življenjem. Sekcija mladih želi mlajšim bolnicam ponuditi oporo in pomoč pri specifičnih težavah ter jih ozavestiti, da rak dojk ni le bolezen starejših in da je preventiva potrebna tudi pri njih. Da bi opozorile na vse to, bo Europa Donna izdala Koledar za leto 2012, na katerem se bodo mlade bolnice predstavile kot samozavestne, lepo urejene ženske, ki so eno bitko v življenju že uspešno izbojevale. Fotografije bo brezplačno izdelala Visoka šola za storitve Ljubljana. Ocenjujemo, da bo koledar s fotografijami bolnic dvignil samozavest ženskam, ki so prebolele raka, pomagal novim bolnicam in širšo javnost opozoril, da bolezen rak dojk ne pomeni konca, ampak le soočenje z včasih krutim življenjem, ki ga je s pravimi pristopi moč obrniti sebi v prid.
Rožnate pentlje po vsej Sloveniji

Europa Donna želi z rožnato pentljo, ki je simbol boja proti raku dojk, širiti osveščenost. Zato bo v sodelovanju s farmacevtskimi družbami, ki bodo podarile večjo količino rožnatih pentelj, delila pentlje po vsej Sloveniji.