Po mnenju nutricionistov ima uživanje zajtrka ob tej uri shujševalne učinke in preprečuje staranje

27. 11. 2023
Deli
Po mnenju strokovnjakov je bolj pomembno, kaj jeste za zajtrk, kot kdaj ga jeste. (foto: Profimedia)
Profimedia

Kako in kdaj izkoristiti prednosti prvega obroka dneva?

Idealni čas za zajtrk se je v zadnjih letih tako spremenil, da ga je težko določiti. Odraščali smo z mislijo, da je "zajtrk najpomembnejši obrok dneva", kar je mit, ki so ga strokovnjaki za prehrano ovrgli in zaradi katerega je veliko ljudi delalo (sladke) napake, ki so škodljive za njihovo zdravje. Po drugi strani pa številni strokovnjaki trdijo, da je idealen čas za zajtrk in s tem nadzor nad telesno težo pred 9. uro zjutraj, kar je po oceni povezano z viški grelina, hormona lakote. Obstajajo tudi tisti, ki zagovarjajo preskok tega obroka, kar je v današnjem času popolnoma odsvetovano, tudi zaradi nenadzorovanega občutka lakote in šibkosti, ki ga bo to povzročilo čez dan.

Ne spreglejte:

María José Crispín, strokovnjakinja za prehrano na kliniki Clínica Menorca v Madridu, pravi, da "ni obveznega časa za zajtrk: vsak naj jé ob času, ki mu najbolj ustreza, odvisno od njegovega urnika in obveznosti. Ne smete biti obsedeni z urnikom ali se z njim obremenjevati. Dogmatiziranje vodi v zmedo in v praksi vsem svojim pacientom ne svetujem enako".

Strokovnjakinja priznava, da je vse več nesoglasij glede tega, ali je treba zajtrkovati ali ne, čeprav to priporoča: "Po mojem mnenju je bolj pomembno, kaj jeste za zajtrk, kot kdaj ga jeste." Med najbolj zdravimi možnostmi navaja ovsene kosmiče, jajca ali grški jogurt. A vrnimo se k pomembnosti prvega obroka v dnevu z vidika časa.

Idealen čas za zajtrk je povezan z zdravim nočnim postenjem (in prinaša vse prednosti).

Prekinitveni post je po mnenju strokovnjakov učinkovitejša metoda hujšanja od zmanjševanja kalorij. Zato María José Crispín na podlagi te tehnike priporoča odložitev zajtrka. "Najbolje je, da med večerjo in zajtrkom pustite dvanajst ur. Te ure postenja med spanjem zagotavljajo učinek proti staranju in boljši nadzor nad telesno težo." Te prednosti lahko dosežete tako, da zajtrkujete ob 9.30, če ste večerjali ob 21.30, "vendar se tega pravila ne smete držati kot dogme, vsi se ne morejo prilagoditi in ne smete dopustiti, da bi vas preplavila".

Nutricionistka poudarja, da je za naše zdravje pomembno, da čas zajtrka prilagodimo svojim cirkadianim ciklom, notranji uri, ki uravnava naš krvni tlak, telesno temperaturo in hormone, čeprav se od človeka do človeka razlikujejo. Ameriški biolog Valter Longo, strokovnjak za dolgoživost in ustvarjalec diet TRE in FMD, prav tako odločno odsvetuje prehranjevanje zunaj sončnih ur, kar ljudi spodbuja k zgodnjemu kosilu, kar pogosto vpliva na podaljšanje časa, ki preteče med večerjo in zajtrkom.

"Toda naša telesa so prilagodljiva. Če bi se do milimetra držali priporočil, bi morali začeti hoditi spat ob desetih zvečer, česar pa večina ljudi ne počne," pojasnjuje María José Crispín. Skratka, "čas zajtrka je odvisen od časa večerje, časa spanja in časa vstajanja", pri čemer je treba upoštevati pravilo dvanajstih ur, ne da bi postali obsedeni z njim.

Vendar pa strokovnjakinja meni, da če je edina možnost zajtrk takoj, ko se zbudimo, je bolje, da ga pojemo, kot da ga sploh ne pojemo. "Če pa lahko, je bolje začeti s črno kavo ali čajem, se malo razgibati in nato pojesti hranljiv zajtrk. Razlog za to je, da več ur, ko ne zaužijemo kalorij, večje so koristi za zdravje, tako v smislu preprečevanja staranja kot nadzora telesne teže." Zdaj veste: če želite doseči te koristi, morate zajtrk pojesti dvanajst ur po večerji.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Sami sebi so najhujši sovražniki: 4 znamenja horoskopa, ki se pogosto ovirajo na poti do lastnega uspeha

Priporočamo tudi: To je vadba in jedilnik, ki se ju Severina drži že leta: Zahvaljujoč njima ima linijo kot pri dvajsetih

Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc