Zbogom žvečljivo sadje in dobrodošli kompoti!
Ko nastopi jesen in se si zaželimo udobne hrane, vročih čokoladnih napitkov, je iskanje nove obsedenosti s hrano za hujšanje skoraj tvegano. In ko je čas, da se poslovimo od sezonskih poletnih solat in svežega sadja, ki jih množično uživamo v toplejših mesecih, moramo poiskati novo, bolj jesensko željo po hrani, ki nam bo pomagala pri izgubi odvečnih maščob.
Predstavljamo vam našo malo skrivnost pohlepne, sladke in okusne jeseni: kompote! Ne glede na to, ali jih kupite v trgovini brez sladkorja ali jih pripravite sami, kompoti polnijo naše jesenske hladilnike in postajajo nepogrešljive sadne in sladke dobrote za ohranjanje postave v oktobru.
Ne spreglejte:
- Najbolj zdrava dieta je mediteranska prehrana: Hitro topi kilograme, deluje preventivno proti boleznim in je zelo vsestranska
- Kalij ima ključno vlogo pri krepitvi mišic, živčnih funkcij in zdravja srca: Tu je 7 živil, ki ga vsebuje še več kot
- Učinkovita dieta s pomarančami in jajci: Kako enostavno izgubiti 15 kilogramov v samo dveh tednih
Tukaj so trije glavni razlogi za njihovo uživanje!
Kompot postavi sadje v središče pozornosti! Jabolka, hruške, marelice, češnje in celo ananas ali kostanj ... Izberite okus, ki vam najbolj ustreza, in se odločite za nizkokalorično sadje, da boste imeli največ koristi. Mešanice jabolka s cimetom, banane z vanilijo in jabolka s hruško so zelo gurmanske in so način, kako se nasititi s sadjem tudi po koncu poletja.
To je sladica z najmanj kalorijami in je najboljša za sladokusce. Vsebuje zgolj 394 kJ ( 94 Kcal ) za 100 g jabolčnega kompota. "Jabolko na dan drži zdravnika stran", in to upravičeno, saj so jabolka bogata s sekundarnimi rastlinskimi snovmi, njihove vlaknine pa čistijo črevesje. Pozitivno vplivajo tudi na presnovo holesterola: v črevesju vežejo žolčne kisline, ki vsebujejo holesterol, ki ga je nato treba obnoviti. V zameno se holesterol odstrani iz krvi, tako da se njegova raven zniža.
Kompot je tako odlična alternativa za zaključek obroka, ne da bi si nakopali preveč kilogramov! Radi jih jemo kadar koli v dnevu: kot sladico ob kosilu ali po večerji, v primeru začasne želje in celo zjutraj ob zajtrku.
In končno? To je gurmanska sladica, ki jo lahko enostavno pripravite doma. Če niste ljubitelj pripravljenih kompotov, ki jih kupite v supermarketih, ne paničarite, ampak izberite svoje najljubše sadje in ga skuhajte na nizki temperaturi, dodajte vodo in začimbe, kot sta vanilija ali cimet, nato pa pustite, da se ohladi.
Recept za jabolčni kompot:
- Jabolka olupite in odstranite sredico. (Za to opravilo je uporaben lupilec, lahko pa jabolka tudi razčetverite z velikim nožem in nato izrežete sredico.)
- Jabolka razrežite na četrtine, nato pa jih narežite na velike kocke, stresite v kozico in prelijte z limoninim sokom.
- V kozico dodajte cimetovo palčko, klinčke in limonino lupinico ter vse skupaj zalijte z vodo. Vsebino naj na zmernem ognju počasi zavre. Temperaturo znižamo in pustimo, da se kompot na nizkem ognju kuha še 10 minut. Vmes ga s kuhalnico nekajkrat nežno premešamo.
- Ko je kompot pripravljen, kozico odstavimo in počakamo, da se kompot malo ohladi, potem pa ga serviramo v skodelice in postrežemo.
Povzeto po članku z GRAZIA FR
Fotografije: Profimedia