Ne sladkor ali cimet, to je sestavina, ki bi jo morali dodati svoji jutranji kavi za boljše zdravje in hujšanje

5. 5. 2024
Navada, ki jo je treba nemudoma sprejeti! (foto: Profimedia)
Profimedia

Navada, ki jo je treba nemudoma sprejeti!

Kava je za mnoge od nas nepogrešljiv del jutranje rutine. Zanašamo se na to, da nas kofein prebudi in pripravi na dan, ki je pred nami. Toda ali ste kdaj pomislili, da bi svoji jutranji skodelici kave dodali kanček mleka?

Veliko ljudi se odloči za kavo za zajtrk, da bi dan začeli s pravo nogo in si zagotovili prepotrebno spodbudo. Vendar pa je zaradi zdravja bolje, da ji dodate kanček mleka. Zamisel ni prišla od nas, temveč od skupine raziskovalcev z Univerze v Københavnu, ki poudarjajo protivnetne lastnosti kave z mlekom. Rezultati njihove študije, objavljeni 30. januarja 2023 v reviji Journal of Agricultural and Food Chemistry, so jasni: mlečne beljakovine v kombinaciji z antioksidativnimi učinki kave poskrbijo, da so imunske celice v boju proti vnetjem dvakrat učinkovitejše.

Ne spreglejte:

Mleko je odličen vir kalcija, vitamina D in drugih pomembnih hranil. Če kavi dodate kanček mleka, lahko s tem dosežete priporočeni dnevni vnos teh hranil. Poleg tega lahko mleko pomaga izboljšati zdravje kosti, okrepiti imunski sistem in zmanjšati tveganje za nekatere bolezni, kot sta osteoporoza in sladkorna bolezen tipa 2.

Če se vam zdi, da kava vznemirja želodec, lahko z dodatkom kančka mleka pomirite prebavni sistem. Beljakovine in maščobe v mleku lahko pomagajo upočasniti absorpcijo kofeina, kar zmanjša verjetnost prebavnih motenj ali refluksa kisline. To je lahko še posebej koristno, če ste nagnjeni k želodčnim težavam ali če kavo pijete na prazen želodec.

Profimedia

Latte bolj koristen za vaše zdravje kot espresso?

Da bi prišli do tega zaključka, so znanstveniki raziskali povezave med delovanjem polifenolov, tj. antioksidativnih spojin, ki pomagajo ščititi celice pred poškodbami, in beljakovinami. Odkrili so, da se polifenoli vežejo na beljakovine v mleku, mesu in pivu, ko pridejo v stik z njimi. To potrjuje teorije prejšnjih študij. 

Kot poroča Marie Claire, je ekipa z Univerze v Københavnu, da bi preverila vpliv te vezave na delovanje polifenolov v telesu, "v laboratoriju umetno povzročila vnetje v imunskih celicah". Nato so oblikovali tri testne skupine: "skupino celic s polifenoli, ki so reagirali z aminokislino, sestavnim delom beljakovin, drugo skupino s samimi polifenoli in tretjo kontrolno skupino celic, ki niso prejele niti polifenolov niti kombinacije polifenolov in aminokislin".

Rezultat? Imunske celice, ki so bile zdravljene s kombinacijo aminokislin in polifenolov, so bile "dvakrat bolj učinkovite v boju proti vnetju kot celice, ki so bile zdravljene samo s polifenoli". Odslej boste razmišljali o tem, da bi si kavo privoščili z mlekom in tako uživali v vseh njenih koristih.

Dodajanje mleka jutranji kavi lahko prinese številne koristi, od izboljšanja okusa in teksture do zagotavljanja bistvenih hranil in lažje prebave. Ne glede na to, ali imate raje polnomastno ali mandljevo mleko, je dodajanje mleka kavi preprost, a učinkovit način za izboljšanje vaše jutranje rutine. Ko boste naslednjič skuhali skodelico kave, razmislite o dodatku mleka, da bo kava še boljša.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Strokovnjaki opozarjajo: To so tveganja, ki ste jim izpostavljeni, če uporabljate kremo za sončenje s pretečenim rokom uporabe

Priporočamo tudi: Živila, ki jih ženske po 50. letu ne bi smele jesti: Upoštevajte tri pravila in ohranili boste vitkost

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač