Strokovnjaki opozarjajo: To so tveganja, ki ste jim izpostavljeni, če uporabljate kremo za sončenje s pretečenim rokom uporabe

4. 5. 2024
Dermatologi pogosto pravijo, da bi morali uporabljati toliko kreme za sončenje, da se ne bi imela časa pokvariti. (foto: Profimedia)
Profimedia

Dermatologi pogosto pravijo, da bi morali uporabljati toliko kreme za sončenje, da se ne bi imela časa pokvariti. 

Lahko rečemo, da smo vsi dobro seznanjeni z osnovnimi zapovedmi glede zaščite pred soncem. Vsak dan uporabljaj širokospektralno zaščito SPF 30. In to zaščito pred soncem ponovno nanesi vsaki dve uri. Vendar pa se pri varnem ravnanju s sredstvi za zaščito pred soncem pogosto zanemarja tista majhna nalepka na steklenički, ki se imenuje datum izteka roka uporabnosti.

Ne spreglejte:

Naravno je, da ne želimo zapraviti nobenega izdelka, še posebej, če fizično ne vidimo, da bi bilo z njim kaj narobe. Vendar pa ima lahko uporaba kreme za sončenje - ali na splošno katerega koli izdelka za nego kože - po izteku roka uporabnosti nekaj resnih posledic. V nadaljevanju strokovnjaki pojasnjujejo, zakaj bi morali vsi resno jemati rok uporabe in kako lahko kar najbolje izkoristite svoje najljubše kreme za sončenje, preden jih je treba zavreči.

Ali kremi za sončenje poteče rok uporabe?

Povedano naravnost: da. Pride čas, ko tudi najboljše kreme za sončenje ne bodo več učinkovite. Po besedah Krupe Koestline, ustanoviteljice in glavne kozmetične kemičarke v podjetju KKT Labs, so kreme za sončenje zdravila, ki se izdajajo brez recepta, in imajo posebne smernice za testiranje, ki jih morajo upoštevati in upoštevati. Strokovnjaki pravijo, da morajo imeti vsa sredstva za zaščito pred soncem za vstop na trg naveden datum izteka veljavnosti, sama sredstva za zaščito pred soncem pa morajo delovati do navedenega datuma.

Če rok uporabnosti ni naveden, mora proizvajalec dokazati, da lahko izdelek ostane stabilen tri leta. Potem se lahko šteje, da mu je rok uporabe potekel tri leta po datumu nakupa.

Datumi izteka veljavnosti se lahko razlikujejo glede na sestavo. Dr. Hadley King, certificirana dermatologinja iz New Yorka, pravi, da formula fizikalnih krem za sončenje (t. i. mineralnih krem za sončenje) velja za bolj stabilno od kemičnih krem za sončenje, zato imajo daljši rok trajanja. Pojasnjuje, da fizikalne sončne kreme, ki vsebujejo sestavine, kot sta cinkov oksid in titanov dioksid, pod vplivom svetlobe ne spremenijo svoje molekularne strukture in ohranjajo sestavine dlje časa stabilne kot tiste v kemičnih sončnih kremah, ki so sestavljene iz bolj nestabilnih molekul in lahko sčasoma oksidirajo.

Rok uporabe kreme za sončenje se lahko razlikuje tudi glede na vrsto, ki ste jo izbrali. Strokovnjaki pravijo, da krema za sončenje v prahu vsebuje minerale, ki so stabilnejši in obstojnejši, medtem ko so tekoče formulacije manj stabilne. Na splošno pa lahko pričakujete, da bodo kreme za sončenje trajale od dve do tri leta.

Kaj se zgodi, če uporabljate zaščito pred soncem, ki ji je potekel rok uporabnosti?

Glavna slaba stran uporabe kreme za sončenje s pretečenim rokom je, da ne boste dobili ustrezne zaščite pred sončnimi škodljivimi UV-žarki, kar lahko povzroči znake prezgodnjega staranja in bolj nevarne težave s kožo in zdravjem, kot so sončne opekline in kožni rak. "Datumi poteka označujejo dan, po katerem krema za sončenje ni več učinkovita,« pravijo strokovnjaki. Pri uporabi kreme za sončenje, ki ji je potekel rok uporabe, tvegate sončne opekline, saj zaščita ni več zagotovljena."

Pojasnjuje še, da formule za zaščito pred soncem delujejo tako, da se UV-filtri enakomerno nanesejo na kožo. Po preteku roka uporabe se formula začne ločevati in aktivne sestavine, ki filtrirajo UV žarke, se lahko ob nanosu zberejo na enem mestu.

Strokovnjaki dodajajo, da lahko izdelek za zaščito pred soncem s pretečenim rokom uporabe kožo draži. Sestavine bi lahko po preteku roka uporabe razpadle na dražilne kemikalije ali pa bi se v izdelku lahko razmnožile bakterije in kvasovke, kar bi lahko povzročilo okužbo in draženje kože, kot so udarci in izpuščaji.

Strokovnjaki močno odsvetujejo, da bi uporabili izdelek za zaščito pred soncem, ki mu je potekel rok uporabe, in ga zavrgli. Če se zgodi, da nimate druge možnosti za zaščito pred soncem, King pravi, da je uporaba morda v redu, če je rok uporabe le malo potekel in če je krema za sončenje videti, čutiti in dišati normalno. Najprej naredite testni obliž, da se prepričate, da se nanj ne odzovete slabo, in da imate načrt, da ga čim prej zamenjate z novo kremo za sončenje.

"Datumi poteka veljavnosti so na embalažah izdelkov za zaščito pred soncem označeni kot časovna omejitev stabilnosti in učinkovitosti izdelka," poudarjajo. "Za optimalno zaščito pred soncem ter teksturo, stabilnost in sterilnost uporabite kremo za sončenje pred potekom roka uporabnosti."

Kako lahko ugotovite, ali je vaši kremi za sončenje potekel rok uporabe?

Najlažje ugotovite, ali je vaši kremi za sončenje potekel rok uporabe, tako da pogledate etiketo. Če na njej ni navedenega posebnega datuma izteka roka uporabe, strokovnjaki pravijo, da lahko domnevate, da je krema primerna še tri leta po datumu nakupa.

Drugi znaki, ki kažejo na to, da je krema za sončenje že zastarela, so spremembe barve, konsistence, vonja in teksture. Tudi če se to zgodi pred potekom roka uporabe, krema najverjetneje ni več varna za uporabo in je bolje, da si omislite novo.

Kako pravilno shraniti kremo za sončenje?

Tako kot pri drugih izdelkih za nego kože je tudi pri kremi za sončenje najboljši način za podaljšanje roka uporabnosti pravilno shranjevanje. Tako trdijo, da morate kremo za sončenje hraniti stran od neposredne svetlobe, saj lahko sonce povzroči, da nekatere formulacije razpadejo in se ločijo pred iztekom roka uporabnosti. Strokovnjaki trdijo, da je treba izdelke hraniti v suhem prostoru in najmanj na sobni temperaturi.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: "Bog je Ljubezen in Ljubezen je Bog, zato je Ljubezen močnejša kakor Smrt": Zadnji pogovor med ELLE in Manco Košir, prejemnico nagrade Elle Style Awards 2024 za življenjsko delo

Priporočamo tudi: Bi želeli spomladi piti ledeno kavo? Preizkusite te tri recepte in uživajte v osvežujočih aromah