Namesto jogurta si zjutraj na tešče privoščite to živilo in si zagotovite raven trebuh skozi celoten dan

2. 4. 2023
Namesto jogurta si zjutraj na tešče privoščite to živilo in si zagotovite raven trebuh skozi celoten dan (foto: Profimedia)
Profimedia

Strokovnjaki za prehrano vam predstavijo prednosti določene vrste jogurta, ki olajša prebavo v popoldanskem času in poskrbi za raven trebuh.

Da, uživanje te hrane (za mnoge morda nepričakovano) ob zajtrku ali sredi dopoldneva bo pripomoglo k ravnemu trebuhu, saj bo zmanjšalo napihnjenost trebuha, ki se čez dan nabira in doseže vrh v popoldanskih urah. Zadevno živilo je jogurt (navaden in polnomasten). Preden razložimo, kdaj, kako in zakaj ga jesti, poudarimo, da se napihnjenost trebuha, ki jo ima po raziskavah 20 % prebivalstva, čez dan povečuje.

Kourtney Kardashian je nekoč dejala: "Nič ni bolj frustrirajočega kot to, da vsa vaša prizadevanja za telesno pripravljenost in dieto sabotira napihnjenost. Ti trebušnjaki ne bodo nikoli ugledali luči sveta, če bodo skriti za zadrževanjem vode," je dejala in laično razložila splošno razširjen občutek, ki ni enkraten problem.

Ne spreglejte:

Če pa želimo najti znanstveno utemeljitev za dejstvo, da se zjutraj zbudimo s povsem ravnim trebuhom in dan končamo z napihnjenim, Dr. Fermín Mearin Manrique, direktor oddelka za prebavni sistem in član združenja Top Doctors, pojasnjuje: "Običajno se nabrekanje trebuha čez dan povečuje: zjutraj je manjše, ob koncu dneva pa večje. Razlog je lahko v tem, da se čez dan postopoma kopičijo plini in trebušne mišice izgubljajo moč. Anksioznost je glavni dejavnik, ki otežuje to težavo."

Jogurt spodbuja mirnejšo prebavo

Ob tem se dotaknimo priporočila farmacevtke in nutricionistke Paule Martín Clares: "Številne študije so pokazale, da prehrana, bogata s probiotičnimi živili, kot je jogurt, poveča raznolikost mikrobioma in zmanjša vnetje trebušne votline. Jogurt je sestavljen iz probiotikov, ki so koristne bakterije, ki živijo v črevesnem traktu in pomagajo pri prebavnem procesu. Zato imajo zelo pomembno vlogo pri zdravju črevesja," pojasnjuje.

Najbolje je jesti ob zajtrku ali sredi dopoldneva

Ni pomembno le, kaj jemo, ampak tudi, kdaj to pojemo. Čeprav nikoli ni slabega časa za uživanje zdravega živila, pa strokovnjak v primeru jogurta in njegove sposobnosti za boj proti vnetjem v trebuhu priporoča, da ga uživamo predvsem pri zajtrku, in nas spomni, da na primer manekenka Karlie Kloss grški jogurt z zelenim sokom vključuje v svoj zajtrk ali sredi dopoldneva. "Vendar je dober tudi za prigrizke," dodaja. "Kot strokovnjakinja za prehrano vedno pravim, da je najboljši zajtrk sestavljen iz polnozrnatih žit, sadja in mlečnega izdelka. Mlečni izdelek, ki ga uživam vsako jutro, je kefir, in od takrat opažam, da se je moje napihovanje trebuha čez dan zmanjšalo, še pomembneje pa je, da se čez dan ne počutim slabo zaradi nelagodja, napihnjenosti in napihnjenosti," pojasnjuje.

Kako izbrati zdrav jogurt

Zdaj, ko smo sprejeli dejstvo, da je jogurt dober način za boj proti vnetjem, je naslednje vprašanje, kako izbrati pravi jogurt. Trenutna ponudba jogurtov je tako široka, raznolika in različna, da je pomembno vedeti, kako izbrati najboljši jogurt. "Zdrav jogurt je tisti, ki je označen z le dvema ali tremi sestavinami: mlekom, mlečnokislinskimi fermenti in mlekom v prahu. Edini, ki to izpolnjuje, je naravni, nesladkan polnomastni jogurt," pojasnjuje Paula Martín Clares.  

To pomeni, da je treba biti previden pri aromatiziranih jogurtih, saj vsebujejo sladkor, sladila in barvila. Če želimo dodati okus, kot strokovnjakinja za prehrano priporočam nakup 100-odstotno naravnih jogurtov in dodajanje sadja."

Kefir: (zelo) zdrava izbira

Trenutna navdušenost nad kefirjem in dejstvo, da zaseda privilegirano mesto na policah supermarketov, nista naključje. Kot nam je pojasnila strokovnjakinja za prehrano Rocío Maraver: "Raznolikost mikroorganizmov, ki delujejo pri fermentaciji kefirja, je večja kot pri jogurtu, zato je ta izdelek tako zanimiv s prehranskega vidika." Tudi Paula Martín Clares je naklonjena tej vrsti mleka. "Če moram priporočiti jogurt, je to kefir: je eno najboljših probiotičnih živil, ki jih lahko uživamo, in nam pomaga uravnovesiti črevesno floro, tudi pri težki prebavi, driski in zaprtju, napihnjenosti in plinih," sklene.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Močna pijača, ki ji pravijo tudi "notranji tuš", saj čisti črevesje bolje kot odvajala

Priporočamo tudi: Pozabite suknjiče, to je najbolj trendna pomladna jopica, ki jo boste to sezono nosili z vsem