Se ne spominjate, kaj ste nocoj sanjali? To je lahko opozorilni znak za vaše zdravje

Če se zjutraj zbudite razočarani, ker se ne spomnite sanj, ki ste jih imeli čez noč, se lahko vprašate: Zakaj se ne morem spomniti svojih sanj? Spoznajte naravo sanj, povezanost živih sanj s spanjem s hitrim gibanjem oči (REM), normalne vzorce spanja in zakaj se sanj pravzaprav ne spomnite.

Lifestyle, 27. 3. 2023
Se ne spominjate, kaj ste nocoj sanjali? To je lahko opozorilni znak za vaše zdravje - Foto: Profimedia

Ljudje se na podlagi zgodovine sanj pogosto razvrščajo v posebne tipe sanjačev. Nekateri trdijo, da sanjajo črno-belo, drugi, da so njihove sanje tako žive kot v resničnem življenju, tretji pa vztrajajo, da sploh ne sanjajo. Stanje in pomen nezavednega uma je področje znanosti, ki je še vedno precej neraziskano, znanost o sanjah pa je morda najbolj megleno področje tega neraziskanega oceana. O sanjah vemo manj kot o večini vidikov človeškega telesa, vendar bodo nove raziskave morda našle odgovor za vas, ko boste prijateljem ob poznem kosilu zastavili vprašanje: Ali je slabo, da se ne spomnim svojih sanj?

Sanje so bile vedno fascinantne, kako nastanejo pa je v znanstvenih krogih ostala skrivnost. Danes vemo, da naši možgani gradijo sanje iz naših spominov, ki so prisotni v vsakdanjem življenju, pa tudi iz stvari, ki so v naši globoki podzavesti.

Tako se nedavni spomini združijo z informacijami, ki smo jih zbrali v zadnjih letih, nastanejo spomini, travme, čustva in skrivnostne, včasih absurdne sanje, trdijo strokovnjaki.

Ne spreglejte:

Sanje so prav tako zanimive kot skrivnostne, še posebej, če si jih težko zapomnite. Izkazalo se je, da obstaja veliko dejavnikov, ki vplivajo na kakovost spanja REM - faza spanja, v kateri se sanje pojavljajo - in na vašo sposobnost, da se teh sanj spomnite, ko se zbudite.

Strokovnjaki za spanje pojasnjujejo dejavnike, ki vplivajo na priklic sanj, in delijo nasvete, kako si v prihodnje zapomniti več sanj.

Najprej, kaj so sanje?

Obstaja več teorij o tem, kakšna je funkcija sanj, vendar je splošno sprejeta teorija, da imajo sanje pomembno vlogo pri utrjevanju spomina.

Glede na raziskave možgani v spanju ponovno aktivirajo ali "predvajajo" novo učenje in spomine med sanjanjem, da bi nove podatke preuredili in jih vključili v dolgoročni spomin. Kaj to pomeni za ljudi, ki se ne morejo spomniti svojih sanj? Najprej morate ugotoviti, zakaj se jih ne spomnite.

Naš um ponoči potuje na določene kraje ali izbere določene spomine, barve, zvoke, znamenitosti ali ljudi. In medtem ko se nekateri ljudje pogosto spominjajo svojih sanj, se jih drugi težko spomnijo. Razlogov, zakaj se sanj ne spomnimo, je veliko, od stresa do hitrega prebujanja.

Največji izziv pri razčlenjevanju zdravja sanj je, da nimamo splošnega soglasja o tem, kaj so sanje in kako vplivajo na nas med budnostjo.

Nekaj pa vemo gotovo: Sanje se pojavijo med spanjem, ki ga imenujemo spanje REM ali spanje s hitrim premikanjem oči, in v tej fazi sta srčni utrip in krvni tlak blizu tistim, ki so med budnostjo.

8 razlogov, zakaj se ne spomnite svojih sanj:

Strokovnjaki pojasnjujejo, da če nimate sanj in se jih ne spominjate, verjetno ne doživljate prave vrste in ravni spanja REM. In če ne spite pravilno, se izpostavljate številnim čustvenim in telesnim zdravstvenim težavam, kot so razdražljivost, depresija, povečanje telesne teže, halucinacije, težave s spominom, okvare imunskega sistema in celo izguba duhovnosti, če naštejemo le nekatere.

Če se težko spomnite svojih sanj, lahko k temu prispeva kateri koli od naslednjih razlogov (ali celo kombinacija razlogov):

Stres

V raziskavah je bilo ugotovljeno, da stres ne le moti in zmanjšuje spanec REM2 pa tudi povečuje število nočnih prebujanj. Oboje lahko oteži spominjanje sanj.

Vaša prehrana

Vaša prehrana ne vpliva na vaše telo le, ko ste budni. Raziskave kažejo, da prehrana z veliko sadja in zelenjave, vlakninami in omejeno količino rastlinskih olj prispeva k dobremu spancu. (Tukaj je še 10 živil za dober spanec!)

Travma

Travmo si lahko predstavljamo kot stres, vendar veliko bolj intenzivno. To lahko povzroči nespečnost, pa tudi popolno zatiranje priklica sanj, da bi pozabili boleče nočne more.

Poživila

Slabše novice za vse, ki pred spanjem radi spijete kozarec vina - to verjetno vpliva na vaš spanec. Raziskave kažejo, da alkohol pred spanjem, pa tudi marihuana negativno vpliva na spanje REM in priklic sanj.

Nekatera zdravila

Dr. Girardin Jean-Louis, strokovnjak za spanje in profesor na newyorški univerzi, pravi: "Nekatera zdravila lahko vplivajo na cikle REM ali povzročajo nočne more."

Motnje spanja

Vse od nespečnosti, spalne apneje do narkolepsije lahko negativno vplivajo na cikle REM.

Prehitro se zbujate

Dr. Rubin Naiman, psihologinja in strokovnjakinja za sanje, meni, da zaradi boleče zgodnje budilke morda pozabljate na svoje sanje. "Zaspanost je izvrstno hibridno stanje zavesti," je povedal za mbg, zato se zdi, da je obdobje, ko se šele prebujaš iz spanja, pomembno za priklic sanj.
Niste pozorni: Robert Waggoner, avtor in strokovnjak za lucidno sanjanje, je v enem od prejšnjih intervjujev omenil, da so nekateri ljudje preprosto bolj zainteresirani za sanjanje in razčlenjevanje sanjskega sveta kot drugi.

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Ste ljubitelji tega živila? Bodite previdni, ta hrana je namreč lahko vzrok za vašo nenehno utrujenost

Priporočamo tudi:Najbolj modna 77-letnica: Helen Mirren senzacionalna v pepita plašču naših sanj

Najbolj brano