Idealna jutranja rutina za mirnejši dan: 5 stvari, ki jih lahko na stresen dan naredite zjutraj v manj kot 5 minutah in rešite svoj dan

Kako se lahko še posebej stresnega dneva lotite bolj umirjeno? To je vprašanje, na katerega odgovarja celostna wellness trenerka Abigail iz The Abi's Method.

Lifestyle, 22. 3. 2023
Idealna jutranja rutina za mirnejši dan: 5 stvari, ki jih lahko na stresen dan naredite zjutraj v manj kot 5 minutah in rešite svoj dan - Foto: Profimedia

Nekateri dnevi so bolj nagnjeni k vrhuncem stresa. Kaj če bi se namesto panike naučili ponovno vzpostaviti mirnost in na prvo mesto postavili svoje duševno zdravje? Abigail Mary Taugwalder, strokovnjakinja za dobro počutje, ki stoji za Abiino metodo, ob predstavitvi kompleta za samopomoč SOS deli nekaj pomirjujočih sredstev, s katerimi se lahko osvobodimo negativnih misli, povezanih s stresom, in preprečimo, da bi nas pred tistimi trenutki strahu preplavila čustva.

Ne spreglejte:

Idealna jutranja rutina za mirnejši dan 

1. Preden zapustite posteljo, nekajkrat globoko vdihnite 

"Če se zbudite z občutkom tesnobe, ostanite v postelji in dan preprosto začnite z globokim vdihom skozi trebuh. Predstavljajte si, da napihujete trebuh kot balon in vdihujete skozi nos, da povečate dotok kisika in se bolje osredotočite na naloge. Izdihujte skozi usta, kar pomaga pri odpravljanju stresa, uravnavanju telesne temperature in sproščanju mišic. Anne Dutton, direktorica izobraževalnega programa za čuječnost pri Centru za stres Yale, pojasnjuje: "Dihanje skozi nos tudi upočasni dihanje, saj nudi večji upor, kar neposredno vpliva na živčni sistem."

2. Pozornost usmerite nazaj na čute 

"Občutek preobremenjenosti? Ponovno se povežite s pomočjo preproste čutne meditacije. Vzemite si nekaj minut časa in opazujte, kaj vidite, slišite, vonjate, okušate in čutite. Vsakič, ko se vrnete v svoje misli, nežno vrnite pozornost k čutom."

3. Naredite poskočne skoke

"Če je vaše telo napeto, vstanite in se premaknite. Naredite nekaj poskokov! Po tradicionalni kitajski medicini verjamemo, da imamo v telesu energijske kanale, čakre, ki so povezane z našim počutjem. Kadar smo pod stresom, se energija blokira. Predstavljajte si stisnjeno pest, iz katere nič ne teče. Odprite jo in opazite, kako gladka je. Z najljubšo optimistično glasbo pretresite svoj sistem, odpravite stres in telovadite."

4. Zapišite 3 stvari, za katere ste hvaležni 

"Imate preveč stvari, ki jih morate opraviti, in preveč stvari, o katerih morate razmišljati? S približno 6.000 mislimi na dan ni nič čudnega! Osredotočite se na tisto, kar vas osrečuje, in tako usmerite svoje misli v pozitivno smer. Osredotočite se na tisto, kar je pomembno. Vsako jutro, ko se zbudite, preprosto zapišite 3 stvari, za katere ste hvaležni - lahko je to vreme, vaše ljubezensko življenje, roža v vazi, napredovanje ali prihajajoči dopust. Upoštevajte: pisanje z roko je boljše od tipkanja.

5. Zanašajte se na eterična olja

"Ali ste vedeli, da je 75 % vseh čustev, ki se ustvarijo vsak dan, posledica vonjav?  Raziskave kažejo, da se razpoloženje po izpostavljenosti prijetnim vonjavam izboljša za 40 %. Ker je vohalni živec neposredno povezan s predelom možganov, ki ima dostop do spomina, razpoloženja in čustev, ga izkoristimo za dobro počutje. Ko se pripravljate na dan, razpršite svojo poletno "antistresno" mešanico - z organskimi eteričnimi olji, kot so:

  • limona (spodbuja energijo, je naravno sredstvo za izboljšanje razpoloženja)
  • grenivka (osvežujoče, lahko pomaga pri "bluesu")
  • meta (naravno blaži duševno napetost in utrujenost)
  • sivka (sprošča in spodbuja dobro počutje)."

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Držite se teh preprostih pravil in ciljajte na hiter metabolizem tudi po 50. letu: To so navade, ki bodo vaše telo spravile v ravnovesje in pospešile presnovo

Priporočamo tudi:Kate Middleton pripravljena na pomlad v najbolj elegantnem videzu s cvetličnim vzorcem

Najbolj brano