Ta slaba prehranjevalna navada škoduje rasti vaših las: Izogibajte se tej pijači, če ne želite tvegati drastične izgube las

Razlogov, da pazite, kaj jeste, je veliko, zdaj pa se je pojavil še en razlog za izogibanje slabi prehrani - izpadanje las. Medtem ko ljudje plešavost običajno pripisujejo genetiki, je presenetljiv dejavnik tudi prehrana.

Ta slaba prehranjevalna navada škoduje rasti vaših las: Izogibajte se tej pijači, če ne želite tvegati drastične izgube las - Foto: Profimedia

Nobena skrivnost ni, da sladke pijače zagotovo niso najboljše za vaše zdravje. Če nas je do zdaj skrbelo, da zaradi njih pridobivamo na telesni teži, imamo zaradi njih karies, smo izpostavljeni sladkorni bolezni ali boleznim srca, morate vedeti, da lahko pospešijo tudi izpadanje las. V vsakem primeru pa o tem poroča kitajska študija, objavljena 1. januarja 2023 v reviji Nutrients, ki je pokazala povezavo med rednim uživanjem sladkih brezalkoholnih pijač in moško plešavostjo.

Vsi vemo, da doseganje zdravih in lepih las ni proces, ki bi trajal eno noč, in da nanj vpliva več dejavnikov - na nekatere od njih lahko vplivamo. Eden od teh dejavnikov, na katere lahko vplivamo, je naša prehrana. Večina razprav o zdravih laseh se osredotoča na izdelke za lase in režim, vendar je pravzaprav enako pomembno, kaj zaužijemo. Pogosto pozabimo priznati, kako naša prehrana prispeva k zdravju las in kako lahko naša odvisnost od sladkorja negativno vpliva na rast las. Sladkor lahko osladi življenje, vendar preveč umetnih ali dodanih sladkorjev lahko vpliva tudi na vaše lase.

Ne spreglejte:

Hrana, ki jo uživate, je odgovorna za prehrano vaših las. Že to kaže, kako pomembno je zdravo prehranjevanje in kako pomembno je nadzorovati izpadanje las, kajne? No, stvar je nekoliko bolj zapletena, saj v nasprotju s splošnim prepričanjem mnoge stvari, ki se zdijo zdrave, v resnici niso tako zelo zdrave.

Ne glede na to, koliko govorimo o pomenu zmanjšanja vnosa sladkorja, se zdi, da se ta ne zmanjšuje. Sladkor povzroča slabo prekrvavitev. Ko je vaš krvni obtok moten, kri težko doseže vse do lasnih mešičkov. Druga težava, ki se pojavi, je, da hranila, ki krožijo v krvi, ne dosežejo pravilno lasnih mešičkov.

Pri nekaterih ljudeh se zaradi prekomernega uživanja sladkorja pojavi tudi tako imenovano vnetje lasišča. Za razliko od pekočega občutka je vnetje lasišča zelo hladno, kar je posledica slabe prekrvavitve. To spet vodi do poškodovanih las. Kadar je vnetje stalno spodbujeno z visoko glikemično prehrano in prehrano z visoko vsebnostjo sladkorja, to zmoti imunski sistem, zato prehrana z visoko vsebnostjo sladkorja bolj vpliva na zdravje las.

Sladkor prav tako običajno zvišuje raven testosterona v krvi, kar je prav tako eden glavnih razlogov za izpadanje las na svetu. Če se torej vprašate, "kako nadzorovati izpadanje las?", je odgovor: poskusite zmanjšati količino sladkorja v svoji prehrani.

Sladke pijače so vzrok plešavosti?

To odkritje je rezultat raziskave, opravljene na 1028 kitajskih moških, starih med 18 in 45 let. Več kot so zaužili sladkih pijač, večje je bilo tveganje za izpadanje las. To velja tako za brezalkoholne pijače in sokove kot tudi za čaj in kavo, če jima je dodan sladkor. Dejansko bi bilo celo majhno uživanje sladkih pijač (kar ustreza enemu kozarcu na dan) še posebej škodljivo in bi lahko povzročilo težave z lasmi. 

Po mnenju raziskovalcev, ki so pripravili poročilo, bi lahko "to povezavo pojasnilo več možnih neposrednih in posrednih mehanizmov".

Dve glavni razlagi sta, da lahko preveč glukoze v telesu in povečano uživanje sladkorja vplivata na rast las.

Po njihovih razlagah prevelik vnos sladkorja zmanjša količino glukoze, ki je na voljo lasnim mešičkom, votlinam, v katerih se oblikujejo lasje. 

"Prekomerno uživanje sladkorja pogosto spremlja presežek lipidov. Za plešavost je kriva tudi prehrana, ki vsebuje veliko maščob. Študije na živalih so pokazale, da lahko mastna prehrana povzroči izpadanje las pri miših," dodajajo strokovnjaki.

Vendar pa avtorji študije poudarjajo, da samo uživanje sladkih pijač ne more biti odgovorno za plešavost. Izpadanje las je večfaktorsko in je zato tudi posledica nezdravega življenjskega sloga. Ugotovljeno je bilo, da so ljudje s precejšnjim izpadanjem las pogosteje tudi kadilci, pijejo alkohol, se manj gibljejo in imajo nestabilen vzorec spanja.

Ko se bo naslednjič oglasila želja po sladkem, jo namesto s sladoledom poskusite potešiti s skledo sadja!

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Penélope Cruz osupnila s subtilno preobrazbo svojih las: Zvezdnica se je odločila za tople karamelne pramene, ki so kot nalašč za pomladne dni

Priporočamo tudi:Zavidljiva silhueta vitkih stevardes je dosegljiva tudi vam: S to Natmanovo dieto ali dieto stevardes lahko izgubite kar 4 kg v samo 4 dneh

Najbolj brano