Ste ljubitelji tega živila? Bodite previdni, ta hrana je namreč lahko vzrok za vašo nenehno utrujenost

Kaj pa, če je vaša nenehna utrujenost posledica bolezni in hrane, ki jo pogosto uživate?

Ste ljubitelji tega živila? Bodite previdni, ta hrana je namreč lahko vzrok za vašo nenehno utrujenost - Foto: Profimedia

8 ur spanja bi moralo zadostovati za povečanje vaše energije. Toda ne glede na to, koliko polnih noči imate, se vaše počutje ne spremeni ... Dan mine, vi pa še vedno niste na vrhuncu vaše energije, utrujenost ne zapusti vašega telesa in verjetno je za to kriva ena od jedi, ki jih radi dajete na svoj krožnik. Pravzaprav verjetno trpite za mialgičnim encefalomielitisom, katerega eden od simptomov je močna utrujenost. 

Ne spreglejte:

Vsakdo se včasih počuti utrujenega, veliko ljudi pa je utrujenih veliko časa.

Vendar pa mialgični encefalomielitis/sindrom kronične utrujenosti (ME/CFS) ni le utrujenost. Gre za novo stanje utrujenosti, ki traja že vsaj 6 mesecev in je lahko tako huda, da vas ovira pri običajnih vsakodnevnih dejavnostih doma in v službi. Zdi se, da počitek in spanje ne pomagata.

Kaj je mialgični encefalomielitis?

Mialgični encefalomielitis (ME) ali sindrom kronične utrujenosti (CFS) je dolgotrajna (kronična) nevrološka bolezen, ki prizadene živčni in imunski sistem.

Glavni simptom mialgičnega encefalomielitisa je kronična utrujenost, sindrom pa povzroča tudi motnje spanja. Še huje, povzroča bolečine v sklepih in bezgavkah, lahko pa tudi težave s koncentracijo ...

Čeprav je o značilnostih te bolezni malo znanega, se tistim, ki trpijo za njo, močno priporoča, da pazijo na prehrano. Rdeče meso naj bi namreč prispevalo k simptomom te bolezni.

Simptomi

Simptomi sindroma kronične utrujenosti se lahko razlikujejo od osebe do osebe, resnost simptomov pa lahko niha iz dneva v dan. Poleg utrujenosti lahko simptomi vključujejo:

  • ekstremno izčrpanost po telesni ali duševni vadbi.
  • težave s spominom ali miselnimi sposobnostmi.
  • vrtoglavica, ki se poslabša, če se premaknete iz ležečega ali sedečega položaja v stoječi položaj.
  • bolečine v mišicah ali sklepih.
  • motnje spanca.

Nekateri ljudje s sindromom kronične utrujenosti imajo glavobole, bolečine v grlu in občutljive bezgavke na vratu ali v pazduhi. Ljudje s to boleznijo so lahko tudi zelo občutljivi na svetlobo, zvok, vonjave, hrano in zdravila.

Mialgični encefalomielitis: živila, ki mu ne delajo usluge 

Ni skrivnost, da je rdeče meso veliko bolj mastno od belega, saj vsebuje več maščob. Po podatkih revije Journal Of Human Nutrition and Dietetics je uživanje živalskih maščob glavni dejavnik, ki prispeva k simptomom kronične utrujenosti. Če si ne morete predstavljati obrokov brez mesa, brez panike! Tako imenovano pusto meso, kot so piščanec, puran ali zajec, je še vedno povsem sprejemljivo tudi v primeru kronične utrujenosti.

Vendar pa obstajajo tudi druge skupine živil, na katere morate biti pozorni. Izdelki, ki vsebujejo glukozo, prispevajo k izgubi energije zaradi letargije. In če pijete alkohol, bodite pozorni na dehidracijo, ki jo spremlja ... Tudi ta prispeva k učinkom utrujenosti.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Če imate v imenu naslednje črke, vam je sreča še posebej naklonjena

Priporočamo tudi:Držite se teh preprostih pravil in ciljajte na hiter metabolizem tudi po 50. letu: To so navade, ki bodo vaše telo spravile v ravnovesje in pospešile presnovo

Najbolj brano