Mediteranska dieta že dolgo velja za enega najučinkovitejših načinov za ohranjanje zdravja in nadzor telesne teže. Tudi če ne upoštevamo izgube teže, je dokazano, da ta priljubljena dieta izboljšuje zdravje srca in bi ji lahko najlažje sledili v smislu trajne spremembe življenjskega sloga.
Skladnost je običajno najtežji del prehoda na zdravo prehrano – prvih nekaj dni se konča brez težav, potem pa, ko vas hrepenenje premaga, začne odločnost odločno drseti skozi vrata. Mediteranska dieta, ki predpisuje oreščke, zelenjavo, ribe in olivno olje ter se osredotoča na polnovredna živila, ki so okusna, bi lahko bila odgovor na to pogosto uganko. Pravzaprav so jo mnogi označili za najboljšo dieto, ker je bila najbolj koristna za dolgoročno zdravje in poleg izgube teže ponuja zdravstvene koristi, kot je preprečevanje raka, nadzor sladkorne bolezni ter izboljšano zdravje srca in možganov.
Zdravniki, znanstveniki in strokovnjaki za prehrano že leta poudarjajo, da je sredozemska prehrana idealen način prehranjevanja: Ta kuhinja Grčije, Španije in južne Italije, ki jo sestavljajo predvsem sveže sadje in zelenjava, oljčno olje, ribe, fižol, oreščki in nerafinirana žita, je uravnotežena, zdrava za srce, odlična za kožo in lase ter zelo dostopna.
Ne spreglejte:
- Nikoli ne bi pomislili, toda to nepričakovano živilo je vaš novi zaveznik pri hujšanju: Japonska ga obožuje in že stoletja izkorišča njegove zdravilne učinke
- Vsako jutro spijte topel napitek s to ključno sestavino in učinkovito shujšajte: Pregrešno okusen in enostaven recept iz samo treh sestavin
- Čas obroka pomembno vpliva na shranjevanje maščobe v vašem telesu: Če želite shujšati, ne smete jesti po tej uri
Pravzaprav tudi ne prepoveduje nobene skupine živil; vas le nagovarja k previdnosti, vse s kozarcem vina. Je lahko še bolje? Pogovarjali smo se z nutricionistom in tremi kuharji o njihovem pogledu na dieto in o tem, kako jo vključiti v svoje življenje.
Zakaj je sredozemska prehrana tako zdrava?
Sredozemska prehrana vključuje tradicionalni način kuhanja v državah ob Sredozemskem morju, kot so Grčija, Hrvaška in Italija. Poudarek je na rastlinskih in nepredelanih živilih ter zdravih maščobah. Tisti, ki se držijo te diete, uživajo veliko zelenjave, sadja, oreščkov, semen, stročnic, krompirja, polnozrnatih izdelkov, kruha, zelišč, začimb, rib, morskih sadežev in ekstra deviškega oljčnega olja. Dieta dovoljuje tudi zmerno uživanje mlečnih izdelkov, jajc in perutnine. Edino, kar je resnično prepovedano, so predelane jedi, sladkor in rdeče meso.
Poudarek je na krožniku, ki prekipeva od barv - zelenjava in sadje imata glavno vlogo, beljakovine pa so priloga.
Prehrana si je pridobila sloves zdrave prehrane za srce predvsem zaradi velike količine mononenasičenih maščobnih kislin in maščobnih kislin omega-3, antioksidantov in ogljikovih hidratov z nizkim GI.
Glavne značilnosti mediteranske prehrane so:
- visok vnos nenasičenih maščobnih kislin,
- zmanjšan vnos nasičenih maščobnih kislin,
- nizek vnos mesa in mesnih izdelkov,
- zmerno uživanje alkohola,
- zmerno uživanje mleka in mlečnih izdelkov,
- visok vnos kruha, žit in stročnic
Bogata in raznolika mediteranska prehrana zadovolji vse potrebe telesa po energiji in hranilih. Meso in ribe zagotavljajo potrebno količino vitamina B12 in železa, sadje in zelenjava pa vso potrebno količino antioksidantov, vitaminov in mineralov. Dodatna značilnost sredozemske prehrane je tudi ta, da se hrana pripravlja doma in se uživa v družbi, počasi in z užitkom. Pri kuhanju se uporabljajo tudi lokalno pridelana živila in številne zdravilne sredozemske začimbe.
Ob upoštevanju vsega navedenega je dokazano, da ima dolgotrajno uživanje sredozemske prehrane naslednje prednosti:
- zmanjšanje pojavnosti bolezni srca in ožilja,
- zmanjšanje pojavnosti raka,
- zmanjšanje pojavnosti nevrodegenerativnih bolezni,
- zmanjšano tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2,
- daljša življenjska doba,
- izboljšano dihanje,
- zmanjšanje povečane telesne teže in vzdrževanje zdrave telesne teže
- izboljšanje zdravja oči in ust,
- povečanje plodnosti
Jedilnik sredozemske prehrane
Skozi leta so se razvile številne variacije na temo sredozemske prehrane in v skladu s tem so bile določene piramide sredozemske prehrane. Piramida prehranskega načrta temelji na: sadju, zelenjavi, žitih, oljčnem olju, začimbah, zeliščih, semenih in stročnicah, ki so osnova vsakega obroka, ribah in morskih sadežih, ki naj bi jih uživali vsaj dvakrat na teden; perutnina, jajca, mleko in mlečni izdelki, ki jih lahko uživamo zmerno, dnevno ali tedensko; meso in sladkarije, ki jih je treba uživati redko; voda, ki naj bi jo pili vsak dan, in rdeče vino, ki naj bi ga pili zmerno; redna telesna dejavnost, uživanje lokalno pridelanih in svežih živil, uživanje hrane, ki je pripravljena doma in postrežena v krogu družine in prijateljev.
JEDILNIK
Ponedeljek:
Zajtrk - umešana jajca, polnozrnat toast, ocvrt češnjev paradižnik
Kosilo - mešana solata iz različnih listnatih zelenih rastlin s paradižnikom in olivami, začinjena z oljčnim oljem, polnozrnat kruh s humusom
Večerja - pica s paradižnikovo omako, nemastnim sirom in dodatkom, kot je tuna, piščanec ali šunka
Torek:
Zajtrk – jogurt in skodelica različnega svežega sadja z oreščki
Kosilo – sendvič s polnozrnatim kruhom, zelenjavo na žaru, humusom in olivnim oljem
Večerja - riba, pečena s krompirjem, oljčnim oljem in različnimi začimbami, kot so rožmarin, žajbelj ali origano
Sreda:
Zajtrk - ovsena kaša z medom in cimetom z dodatkom svežega sadja in oreščkov
Kosilo - fižol s solato iz rukole, feta sira, paradižnika in sveže kumare, začinjene s poprom in oljčnim oljem
Večerja - testenine z omako iz paradižnika, česna in oljčnega olja, začinjene z žlico naribanega parmezana
Četrtek:
Zajtrk – umešana jajca iz dveh jajc s paradižnikom, papriko in mlado čebulo
Kosilo - ocvrti inčuni na olivnem olju in limoninem soku s polnozrnatim toastom in kuhano blitvo s česnom
Večerja - kuhana špinača začinjena z mediteranskimi začimbami in limono, skupaj s kuhano artičoko začinjeno s poprom in soljo
Petek:
Zajtrk – grški jogurt s cimetom in oreščki
Kosilo - kuhana kvinoja s papriko, češnjevimi paradižniki in olivami, zraven pa pražen fižol začinjen s timijanom ali origanom in malo feta sira
Večerja - ocvrte sardele začinjene z limono, skupaj s kuhanim ohrovtom s paradižnikom, olivami in kumarami
Sobota:
Zajtrk - dva integralna toasta z mehkim sirom in par suhih fig
Kosilo – pečen piščanec z mešano solato, začinjeno z oljčnim oljem
Večerja - različna pečena zelenjava (krompir, bučke, artičoke, paprika, jajčevci, paradižnik, korenje) začinjena z mediteranskimi začimbami in oljčnim oljem
Nedelja:
Zajtrk - ovsena kaša s polnjenimi datlji in cimetom
Kosilo - enolončnica iz bučk in krompirja s paradižnikovo omako
Večerja - porcija pečene bele ribe z mešano solato, začinjeno z oljčnim oljem Tem obrokom dodajte prigrizek, ki je lahko sestavljen iz nemastnega jogurta, pesti oreščkov, sadja ali nekaj surovega korenja ali zelene.
Pred drastično spremembo prehrane se vsekakor posvetujte z zdravnikom in nutricionistom, da zmanjšate morebitna tveganja. To še posebej velja za nosečnice in doječe matere ter kronične bolnike.
Fotografije: Profimedia
Preberite še: Pozabite na francosko manikiro: To je nov trend te sezone, ki je vedno videti elegantno, zvezdnice pa ga obožujejo
Priporočamo tudi: Pozabite na črn plašč, to je plašč letošnje jeseni, katerega svojo različico ponuja vsaka high street znamka
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču