Nikoli ne bi pomislili, toda to nepričakovano živilo je vaš novi zaveznik pri hujšanju: Japonska ga obožuje in že stoletja izkorišča njegove zdravilne učinke

Ali so lahko morske alge ključ do učinkovitega hujšanja? Odkrijte, kako koristne so lahko alge pri hujšanju.

Nikoli ne bi pomislili, toda to nepričakovano živilo je vaš novi zaveznik pri hujšanju: Japonska ga obožuje in že stoletja izkorišča njegove zdravilne učinke - Foto: Profimedia

Ko želite shujšati, se morate obkrožati z živili, ki bodo spodbudila vaše cilje hujšanja in vam pomagala hitreje opaziti rezultate na tehtnici. Med njimi je ena, ki se zaradi visoke hranilne vrednosti že stoletja uporablja v japonski kuhinji. To so samo morske alge. Nori, wakame, kombu, kelp ... so sorte, ki jih lahko uživamo na različne načine, kot prigrizek v obliki posušenih listov, v sušiju, juhah ali solatah, da bi se poslovili od kilogramov in izkoristili njihove dobre zdravstvene lastnosti. 

Morske alge vam morda prikličejo misel na sluzast, lepljiv občutek, ko se vam ta rastlina ovije okoli nog, ko ste v oceanu. Toda ali ste kdaj pomislili, da bi nekaj morskih alg dodali v jutranji smoothie ali z njimi potresli pripravljeno jed za slan pridih? Morske alge - ali kelp - si zaslužijo mesto na vašem krožniku, čeprav morda niso sestavina, ki jo pogosto uporabljate.

Ne spreglejte:

Morda se na prvi pogled zdi, da so alge zahtevno živilo. Vendar se v državah, kot sta Japonska in Kitajska, pogosto uporabljajo in so cenjene zaradi svoje presenetljivo hranljive vsebine. Poleg tega je tudi precej impresivno živilo, ko gre za izgubo telesne teže. 

Morske alge, zdrava hrana, ki pomaga pri hujšanju

Čeprav morate seveda paziti, da ne jeste vseh morskih alg, saj niso vse užitne, so tiste, ki jih lahko varno uživate, polne dobrih hranilnih snovi in so dober vir joda, mangana, antioksidantov in vlaknin. Morske alge vsebujejo tudi sladkorje, za katere je znano, da so koristni, kot so fukoksantini, alginat in fukoidani, ki delujejo kot regulator sladkorja v krvi ter pomagajo pri zmanjševanju vnetij in krepitvi imunskega sistema.

Morske alge so odličen vir topnih in netopnih vlaknin, ki so v naši prehrani pomembne za zdravje črevesja ter uravnavanje krvnega sladkorja in holesterola. Zlasti topne vlaknine so bistvene za ohranjanje idealnega ravnovesja v črevesnem mikrobiomu, pravijo strokovnjaki in dodajajo: "Nekatere morske alge vsebujejo od 10- do 100-krat več vitaminov in mineralov kot enaka količina suhe zelenjave ali živalske hrane."

Ni naključje, da številne študije povezujejo redno uživanje morskih alg s podaljšanjem življenjske dobe. V mestu Okinava na Japonskem, kjer so morske alge osnovno živilo, živi večina najdlje živečih ljudi na svetu. Opozoriti je treba, da bi uživanje morskih alg omogočilo tudi boljše obvladovanje artritisa, sladkorne bolezni, avtoimunskih bolezni, bolezni oči in bolezni srca in ožilja. Vse to so dobre točke, zaradi katerih si želimo vključiti več morskih alg v svojo vsakodnevno prehrano. 

Če ne uživate morskih alg, bo vaše črevesje prikrajšano

Ko pomislite na morske alge, si predstavljate le zavitek za suši? Zelo znana in oboževana vrsta morskih alg se imenuje kelp in je polna koristi, ki dokazujejo, da bi jo morali uživati tudi zunaj kalifornijskega zvitka. Pravzaprav so alge že v številnih stvareh, ki jih uporabljamo vsak dan - od zobne paste do sladoleda.

Kelp raste v plitvih oceanih (na območjih, ki se imenujejo gozdovi kelp) in lahko doseže veliko višino - natančneje do 250 metrov. Obstaja približno 30 različnih vrst teh starodavnih morskih alg, med katerimi so najpogostejše orjaški kelp, bongo kelp in kombu, ki predstavljajo 21 odstotkov japonskih jedi.

Čas je, da prepoznamo številne odlične zdravstvene koristi te mogočne morske zelenjave, od njenih lastnosti v boju proti raku do vloge, ki jo ima pri uravnavanju hormonov in izgubi telesne teže.

Prirejeno po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kate Middleton prejela precej "žaljive" pripombe Williamovih prijateljev na račun poklica njenih staršev

Priporočamo tudi: Julia Roberts osupnila v živo roza kostimu. Našli smo enakega po dostopni ceni!

Najbolj brano