Datlji so superživilo, ki ga obožujejo zvezdniki in jih lahko uživamo vse leto, vendar je treba paziti, da...

14. 5. 2024
To sladko živilo bi morali uživati vse dni v letu. (foto: Profimedia)
Profimedia

Datlji so sladko sadje, ki nikoli ne manjka na božični mizi. Zaradi njihovih številnih lastnosti in koristi bi jih morali uživati kadar koli v letu. Vendar pazite na kalorije.

V arabskih državah jih gostom postrežejo skupaj s čajem ali kavo kot del obreda dobrodošlice. Pri nas se večinoma pojavljajo ob božiču, na pladnjih z majhno vilico ali v darilnih košaricah, morda polnjeni z orehi ali mandljevo pasto. Govorimo o datljih, slastnih eksotičnih sadežih, ki jih cenijo tudi na Zahodu, zdaj pa so jih ponovno odkrili kot superživila in jih obožujejo znane osebnosti. Kot Hailey Bieber, ki jih je uvrstila na vrh seznama sestavin svojega slavnega smoothija Glazed Skin, Chris Hemsworth, ki jih uživa po treningu, Ariana Grande, ki jih razbije v svojo najljubšo vegansko solato, in Bella Hadid, ki jih uporablja kot sladilo v svojem viralnem smoothiju Kinsicle z ekološkim pomarančnim sokom.

Datlji, bogati z bistvenimi hranili, kot so minerali, vitamini, kot so vitamini A, K in B, antioksidanti in protivnetnimi flavonoidi ter sledovi vseh esencialnih aminokislin, so prava bomba za zdravje in lepoto. Toda od kod prihajajo?

Ne spreglejte:

Kaj so datlji?

Datlji so plodovi datljeve palme Phoenix Dactylifera. To zelo staro drevo se razrašča v toplih podnebnih območjih in se goji predvsem v Severni Afriki, na Bližnjem vzhodu, v Perzijskem zalivu, Južni Ameriki, na Kanarskih otokih in v Kaliforniji. Datlji, ki jih najdemo na policah supermarketov, so bili posušeni na soncu, da se poveča koncentracija sladkorja, vendar so ti jagodičasti sadeži in zlasti nekatere sorte, kot je Barhi, okusni tudi sveži (edina razlika je, da imajo sveži gladko lupino in so rumene/oranžne barve). Pakiranim datljem se pogosto dodaja sladkorna glazura ali glukozni sirup. Da bi upoštevali nasvete o uravnavanju krvnega sladkorja, jih zato poskušajte kupiti razsute ali, če so pakirani, da so brez dodatkov.

Prednosti datljev, božičnega superživila

  • So bogati s sladkorjem in zagotavljajo takojšnjo energijo, ne da bi povzročili glikemične viške, zato so koristni v primeru oslabelosti in utrujenosti ter po treningu.
  • Zaradi vsebnosti mineralov magnezija, kalija, mangana, kalcija, bakra in železa so naravni remineralizatorji.
  • Zaradi prisotnosti vlaknin uravnavajo delovanje črevesja, pospešujejo prebavo in dajejo občutek sitosti.
  • Kalij v datljih pomaga uravnavati krvni tlak in je koristen za zdravje srca.
  • Zaradi vsebnosti magnezija (100 g datljev vsebuje približno 45-60 mg) so koristni za sproščanje mišic in miren spanec.
  • Železo, ki ga vsebujejo datlji, je koristno za tiste, ki trpijo za slabokrvnostjo.
  • Vsebujejo antioksidativne flavonoide, kot sta betakaroten in lutein, ki preprečujejo oksidativni stres v koži in delujejo proti staranju.
  • Zaradi vsebnosti triptofana, ki je predhodnik melatonina, spodbujajo zaspanost.
  • Vitamini skupine B v datljih podpirajo pravilno delovanje živčnega sistema.
  • Zaradi prisotnosti karotenoidov podpirajo zdravje oči.

Kontraindikacije

  • Ker imajo zelo veliko kalorij, suhi datlji niso priporočljivi za ljudi, ki so na nizkokalorični dieti.
  • Datlji vsebujejo zelo veliko sladkorja, zato naj jih ljudje s sladkorno boleznijo uživajo v majhnih odmerkih.

Nekatere sorte datljev

  • Medjool: ti super datlji (vsak lahko tehta od 15 do 20 gramov) so posebej mesnati in sočni, na voljo pa so od oktobra do februarja.
  • Deglet Noor: ti datlji so manjši in so na voljo vse leto, na splošno pa so manj mesnati in bolj suhi ter so najpogostejši in cenjeni zaradi okusa po medu.
  • Ajwa: izvirajo iz Savdske Arabije in so okusni, temno obarvani datlji, ki jih pridelujejo v omejenih količinah, pogosto se strežejo z arabsko kavo in so med najdražjimi na svetu.
  • Barhi: ti datlji so okrogli in mesnati s hrustljavo strukturo, prodajajo se tudi sveži, še vedno se držijo veje, so živo rumene barve in so eksplozija sladkosti.

Koliko datljev pojesti na dan?

Količina datljev, ki jih lahko zaužijemo dnevno, je odvisna od zdravja, telesne zgradbe in potreb vsakega posameznika. Na splošno peščica datljev ustreza 4-6 datljem na dan, kar je dovolj, da uživamo vse hranilne lastnosti teh jagod.

Kako jesti datlje? Ideje in recepti

Uživajte jih kar same in pustite, da se počasi topijo v ustih kot bonboni. Vmešajte jih v svoj lepotni smoothie, kot ga pripravljata Bella in Hailey, ali v smoothie po treningu. Vmešajte jih v jogurt, jutranje kosmiče, skuto in mascarpone sir. Uporabite jih tudi v solatah iz riža, kvinoje in pire ali v kuskusu za pridih zdrave sladkosti, če ste drzni, pa tudi v mesnih jedeh, kot so enolončnice. Želite izjemno energičen prigrizek? Iz sesekljanih datljev, orehov in mandljev naredite pasto, jo zvijete v majhne praline in jih obložite z naribanim kokosom. Ali pa jih napolnite z orehi, pistacijami ali lešniki ter arašidovim ali indijskim maslom za okusen in visokokaloričen prigrizek. In brez težav lahko pretečete maraton.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: To je kategorija v kateri bi se Raiven, slovenska predstavnica na Evroviziji, gotovo uvrstila med pet najboljših

Priporočamo tudi: Ženske pogosto delajo to napako pri odstranjevanju ličil, ki lahko povzroči gube okoli oči

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik