5 živil, ki jih ne bi smeli uživati za zajtrk: Z minimalno spremembo jedilnika shujšajte 100 % naravno

23. 10. 2022
5 živil, ki jih ne bi smeli uživati za zajtrk: Z minimalno spremembo jedilnika shujšajte 100 % naravno (foto: Profimedia)
Profimedia

Prav vsaka hrana, ki jo zaužijete za zajtrk, vas ne bo uspela pripraviti na uspešen dan.

Vsi dobro vemo, da je za splošno dobro počutje treba vsako jutro zaužiti polnovreden in zdrav zajtrk. Vemo, da je uživanje zajtrka v eni uri po prebujanju najbolj koristno. Vendar se apetit in navade vsakega od nas razlikujejo. Če dan začnete z zdravim zajtrkom, lahko ohranite energijo, preprečite lakoto in zmanjšate telesno težo. Raziskave so pokazale, da so redni uporabniki zajtrka praviloma vitkejši in da so ljudje uspešnejši pri hujšanju in ohranjanju telesne teže, kadar zajtrkujejo. Poleg tega ljudje, ki zajtrkujejo, običajno zaužijejo več nekaterih pomembnih hranilnih snovi, kot so vlaknine in vitamini.

Ne moremo dovolj poudariti, ko se želimo posloviti od odvečnih kilogramov, moramo spremeniti svoj življenjski slog in se znebiti slabih navad. Ne glede na to, ali prostovoljno izpustite zajtrk in se zjutraj prikrajšate ali pa zjutraj pojeste preveč okusne in sladke hrane, vam v nobenem primeru ne bo uspelo shujšati. Pri naravnem hujšanju brez odrekanja je treba najti pravo ravnovesje in ga sčasoma ohraniti.  Ponujamo vam seznam živil, ki jih je treba čim bolj odstraniti iz zajtrka.

Ne spreglejte:

Upoštevanje pravila "vse v zmernih količinah" je najboljša pot do zdravega življenjskega sloga, zato se seveda ne smete obremenjevati, če občasno pojeste katero od spodaj naštetih jedi. Vendar pa strokovnjaki priporočajo, da z nobenim od naštetih živil ne pretiravate in da jih ne uživate vsak dan za zajtrk. 

Zbogom masleni toast in druge dobrote

Pri opečenem belem kruhu je v primerjavi z rjavim kruhom manj verjetno, da se boste dlje časa počutili siti, saj vsebuje bistveno manj vlaknin. Prehrana, bogata z vlakninami, pomaga ohranjati celovitost črevesja in lahko pomaga tudi pri zmanjševanju slabega holesterola. Vendar pa pri izbiri rjavega kruha preberite etiketo, saj v nasprotju s prepričanjem rjavi kruh ne pomeni, da je 100-odstotno polnozrnat. Prepričajte se, da je na etiketi napisano, da je kruh polnozrnat ali z okusom polnovredne moke, in ne "obogaten", sicer bo imel enako vsebnost hranilnih snovi kot bel kruh. Prav tako poiščite rjavi kruh, ki ima najmanjše število sestavin, da zagotovite največjo hranilno vrednost in čim manj aditivov.

Bageta s kremnim sirom

Bageta je narejen iz rafinirane pšenične moke, ki ji je odvzeta vlaknina in hranilne snovi, zaradi katerih so polnovredna zrna koristna za zdravje. Ker so bageli tako gosti, imajo tudi zelo veliko kalorij v primerjavi z večino narezanega kruha. Namesto tega vam predlagam, da se odločite za rženi kruh, ki ima nizek glikemični indeks, zato je manj verjetno, da bo povečal raven sladkorja v krvi in inzulina. Kremni sir je primeren za občasno uživanje, če nimate intolerance na mlečne izdelke, vendar je lahko poln maščob in kalorij, zato svojim strankam ne bi svetoval, naj ga uživajo vsak dan.

Bageto zamenjamo za super zdravo skledo acai, presladek mlečni napitek pa na primer za razstrupljevalni čaj z limono in agrumi. Zbogom namazi, raje izberite marmelade z nizko vsebnostjo maščob. Pozabite na jogurt, zaradi katerega se nam lahko napihne črevesje, in se raje odločite za sadni kompot.

Mastna živila

Ta možnost zajtrka je lahko kalorična! Mastni ocvrtki so običajno ocvrti v rastlinskih oljih, ki pri segrevanju žarijo. Ta zajtrk lahko naredite bolj zdrav, če namesto ocvrtih jajc izberete poširana ali umešana jajca. Za zmanjšanje števila kalorij namesto cvrtja na žaru specite tudi nekaj kosov puste slanine. Gobe so lahko odličen način za dodajanje nizkokalorične mase zajtrku, saj vsebujejo veliko vlaknin. Rahlo jih prepražite na kokosovem olju, da bodo vsebovale nekaj zdravih maščob za srce. Prav tako si zajtrk ne premažite s paradižnikovim kečapom, saj je ta običajno zelo predelan in poln sladkorja. Izogibajte se tudi ocvrtemu kruhu, saj je kaloričen in nima skoraj nobene hranilne vrednosti.

Industrijsko pakirana ovsena kaša

Kaša je lahko zdrav in hranljiv način za začetek dneva, vendar če si privoščite vrečko ali lonček instant kaše z okusom, lahko spodkopavate svoj načrt zdravega prehranjevanja. Instantne kaše so običajno polne sladkorja in soli - vrečke kaš z okusom zlatega sirupa lahko na primer vsebujejo približno 29,5 g sladkorja na 100 g. Če nimate časa, da bi zjutraj stali nad štedilnikom in mešali ovsene kosmiče, se odločite za navadno kašo in si jo okusite sami. Za manj sladke kaše si privoščite okusno hranilno spodbudo v obliki borovnic ali narezane banane.

Sladkani jogurti z granolo

Grški jogurt z nizko vsebnostjo sladkorja in visoko vsebnostjo beljakovin je lahko zelo zdrav, vendar so njegovi bratranci, ki vsebujejo sirotko, veliko manj koristni. Številni jogurti vsebujejo veliko sladkorja in so včasih prikriti kot zdrava hrana, vendar so bolj podobni sladici, zlasti tisti z 'dodanim sadjem' ali prelivi. Tiste možnosti, ki imajo dodano sladkobo, v zelo majhni embalaži vsebujejo veliko kalorij. Zato pred nakupom jogurta preberite oznako hranilne vrednosti.

Sadje in mlečni izdelki so na videz mamljivi, vendar so plasti granole, ki spominjajo na piškote, nezdrava izbira. Oglašujejo jo kot zdravo izbiro. V resnici pa običajno ni. Po merilih večine prehranskih strokovnjakov bi morala granola veljati za sladico - še posebej, če je dodana hrustljavost jogurtu, ki je že tako poln sladkorja.

Prirejeno po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 7 vrst hrane, ki se ji morate odpovedati ob večernih urah za kakovosten spanec in vitko postavo

Priporočamo tudi: Nostradamus napovedal, da bo princ Harry postal kralj

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk