Elle Style Awards: Urška Pečnik je prejela nagrado Elle Mladi talent

Tudi letos nam je v uredništvu revije Elle Slovenija trenutni situaciji navkljub uspelo že osmič zapored podeliti nagrade Elle Style Awards. Tokrat sicer v nekoliko drugačni luči, a zato nič manj čarobno. Snemanje za Elle Style Awards je letos potekalo v čudovitem ambientu hotela Grand Koper, kjer smo z očarljivo Mojco Mavec razglasili tokratne nagrajence. Nagrado Elle Mladi talent je tokrat prejela Urška Pečnik.

Elle Style Awards: Urška Pečnik je prejela nagrado Elle Mladi talent - Foto: Aleksandra Saša Prelesnik

Kaj vam pomenijo nagrade, kot je Elle Style Awards?

Ta nagrada mi pomeni potrditev, da delam pravilno in delam dobro. V Sloveniji dobivamo več kritik kot pohval, kar je v redu, saj lahko s kritiko rastemo, a včasih ob novem projektu, ki ga lansiraš na trg, potrebuješ tudi določene pohvale oz. potrditev, da delaš pravilno, da si sprejet, da te družba razume. Tako da to je definitivno vse to, potrditev tega, da delam dobro in da bomo delali še bolje. To mi je res super zadeva. (nasmeh)

Kakšni so bili vaši začetki?

Moji začetki so bili najbrž kot začetki vseh drugih, polni vzponov in padcev, predvsem so bili megleni, ampak megleni v tem smislu, da nisem točno vedela, kako svojo kreativo oz. svoj talent oblikovati v fotografijo, kam točno se usmeriti, na koga se obrniti, s kom sodelovati, tako da sem naredila marsikatere »kikse«, iz katerih sem se pozneje veliko naučila. V bistvu sem jih obrnila sebi v korist, a bili so zelo amaterski začetki.

Se z modno fotografijo najlažje izražate?

Drži, najbrž tudi zato, ker je ta vrsta fotografije tista, ki je ogledalo družbenih, trendnih smernic in šokira. Najlažje tudi zato, ker fotografija najprej nastane v moji glavi, naredim si scenarij in potem to skozi fotoaparat apeliram v fotografijo. Če sodeluješ z modnim oblikovalcem, ki ti je pisan na kožo, lahko vse te svoje fantazije oz. ta svoj scenarij v glavi uresničiš tako, da nastane genialna modna zgodba. Zdi se mi, da to, kar sem, in vse moje frustracije ali fetiše najlažje izražam v fotografiji, v modni fotografiji pa zato, ker mi je moda zelo blizu in me tudi zanima.

Katere mejnike štejete kot najpomembnejše v svoji karieri?

Definitivno je to vpis na likovno akademijo v Sloveniji, nato vpis na milansko akademijo in delo na milanskem tednu mode, tu bi izpostavila še delo na ljubljanskem tednu mode, ker vem, da mi je odprl marsikatero pot, tam sem spoznala zelo dobre prijatelje, od oblikovalcev do fotografov in celotne ekipe, ter začela sodelovati z oblikovalci s tega področja v slovenskem prostoru in si tako priskrbela prepoznavnost. Naslednji mejnik je bila zagotovo Galerija Miklova hiša, kjer sem spoznala, kako deluje galerija v vodstvu, organiziranju razstav, konceptu razstav, kako se lahko sodeluje z umetnostnim zgodovinarjem, kako se je umetnostna zgodovina razvila skozi čas. Spoznala sem tudi, kakšen je slovenski prostor, kakšna je kultura, kakšna je umetnostna zgodovina, slovenska in ne nazadnje jugoslovanska, ter da imamo Slovenci premalo spoštovanja do te dediščine. Izpostavila bi še enega izmed glavnih mejnikov v svojem življenju, to je projekt Helmut, ki sem ga ustanovila lani, in sicer je to platforma za mlade kreativne fotografe, prostor in galerija.

Če se dotaknemo kategorije, v kateri ste zmagali – kje sami prepoznate talent?

Sama prepoznam talent pri ljudeh oz. umetnikih v izvirnosti, v vztrajnosti oz. tem, da lahko ne glede na dani okvir izstopajo iz njega, da lahko na neke stvari drugače pogledajo in jih tudi iz druge perspektive predstavijo. Tudi to, da te lahko navdihuje neki fantazijski svet in znaš te svoje fantazije oz. svojo domišljijo vključiti v svoje delo in si pri tem tudi uspešen oz. da lahko ljudje začutijo tvojo kreativo.

Kakšen odziv ali razmislek želite spodbuditi v družbi s svojim delom?

Glede na to, da sem osredotočena bolj na erotično fotografijo oz. mi je erotika blizu, želim ozavestiti, da ni nujno, da je to tabu tema, in da ni vse, kar je erotika na fotografiji, golota ali neka porno scena, ampak predvsem to, da meni "to dogaja", saj menim, da je svet pogosto narejen za moške. Na mojih fotografijah so v večini ženske, močne ženske. Dati jim želim vlogo, v kateri jim ni treba biti podrejene, lahko so, kar so, tudi v vsakodnevnem življenju, ne samo v modnih zgodbah.

Tukaj si oglejte vse nagrajence.

Hotel Grand Koper vsem, ki ste si ogledali Elle Style Awards, s kodo "ELLELOBSTER" podarja 15 % popust ob vašem naslednjem oddihu v njihovem sodobnem in udobnem ambientu.

Fotografija: Aleksandra Saša Prelesnik, IG: House of Aleksandra

Vizažistka: Barbara Fartek

 

Pokrovitelji:

Najbolj brano