Elle Style Awards 2021: To so letošnji NAGRAJENCI!

Tam, kjer eleganca sreča karizmo in se jima pridruži še neomajna moč, se snidejo osupljive osebnosti, ki so s svojim delovanjem v zadnjem letu na nas pustile trajni pečat. Razkrivamo izjemne ustvarjalce, ki jih ni mogoče spregledati, in osebnosti, katerih prezenca nas spodbuja, da tudi sami zaplešemo zunaj okvirjev lastne predvidljivosti. Njihov življenjski slog, občutek za lepoto in izražanje ter ustvarjalnost so vir brezmejnega navdiha. To so letošnji nagrajenci Elle Style Awards!

Elle Style Awards 2021: To so letošnji NAGRAJENCI! - Foto: Anja Kralj

Tudi letos nam je v uredništvu revije Elle Slovenija trenutni situaciji navkljub uspelo že osmič zapored podeliti nagrade Elle Style Awards. Tokrat sicer v nekoliko drugačni luči, a zato nič manj čarobno. Snemanje za Elle Style Awards je letos potekalo v čudovitem ambientu hotela Grand Koper, kjer smo z očarljivo Mojco Mavec razglasili tokratne nagrajence.

Podelitev nagrad Elle Style Awards je ugledni mednarodni dogodek

Osnovan je bil leta 1997 v Londonu. Ta letos doživlja pravo malo (r)evolucijo, saj se je - tako kot koncerti, modne revije, predavanja in številne druge dejavnosti, ki vključujejo veliko skupino ljudi na istem mestu - preselil na splet.

Elle Style Awards so nagrade za kreativnost in stil, so nagrade za aktivizem in dobro voljo pomagati drugim, so nagrade za navdih.

In katere so letos tiste izbrane osebnosti, katerih življenjski slog, volja do pozitivnih sprememb ter občutek za izražanje in pretanjeno lepoto so nam v navdih, njihova kreativnost je intenzivna in ne pozna meja?

Kdo so nagrajenci Elle Style Awards 2021?

Nagrade za najboljše kreativne dosežke in stil na slovenskem modnem področju je revija Elle letos podelila v šestih kategorijah, ob teh pa podelila tudi nagrado leta za posebne dosežke.

Nagrajenci so:

KATEGORIJA ELLE MODNI OBLIKOVALEC

Nagrado prejme: Mila.Vert

Ena od vidnejših trajnostnih modnih znamk pri nas etično deluje na vseh ravneh svojega poslovanja. Ponuja namreč oblačila, ki so narejena iz okolju in ljudem prijaznih materialov, obenem pa sledi načelom pravične trgovine. Je izvrstna alternativa hitri modi in je pogosto tista znamka, ki običajnega potrošnika nagovori tako, da ta opravi svoj prvi trajnostni nakup in se začne zanimati za okolju prijazno modo. Znamka pri izdelavi oblačil uporablja ekološke materiale najvišje kakovosti, ki so izdelani v skladu s standardi najbolj strogih certifikatov, kot sta GOTS (Global Organic Textile Standard) in IVN Best. Dodatno težo ji daje certifikat PETA, ki zagotavlja zaščito pravic živali. Vsi kosi so narejeni v Sloveniji, izdeluje pa se jih le po prednaročilu, zato je omogočen tudi večji pregled nad kakovostjo izdelave oblačil.

Ustanoviteljico in oblikovalko znamke Tino Logar Bauchmüller odlikuje odličen čut za posluh kupcev, ta odnos pa se kaže tudi v dejstvu, da znamka ponuja možnost izdelave vsakega kosa po telesnih merah njenih strank. Mila.Vert uspešno udejanjanja svojo miselnost v praksi, to pa prepoznajo kupci na različnih koncih sveta, kjer znamka beleži dobro prodajo. To ne preseneča, saj njena oblačila odlikujejo brezčasnost, minimalizem in eleganca v dizajnu. To vzorno modno zgodbo s trajnostno sredico želi njena ekipa v prihodnje razvijati v svojem, počasnejšem ritmu, kar le še dodatno govori o njihovi pristni nameri za pozitivno spremembo v svetu.


KATEGORIJA ELLE MLADI TALENT

Nagrado prejme: Urška Pečnik 

Urška je nadobudna fotografinja in umetnica, ki je svoje fotografsko oko med drugim urila v italijanski prestolnici mode. Po dokončani diplomi na ljub­ljanski akademiji za likovno umetnost in oblikovanje je namreč magisterij na področju fotografije nadaljevala na milanski likovni akademiji Accademia di belle arti di Brera in ga uspešno dokončala. To jo je vodilo do dela v tamkajšnji fotografski agenciji, ki je pokrivala tudi milanski teden mode, katerega zaodrje je kmalu ovekovečila skozi svoj objektiv, s čimer so se ji uresničile sanje. Tam se je srečala s številnimi priznanimi modeli in modnimi oblikovalci, obenem pa je pobližje spoznala organizacijo modnega dogodka na tako visoki ravni.

Čeprav avtorica ustvarja v različnih žanrih, se v modni fotografiji najlažje umetniško izraža. Za njena dela veljata izrazit avtorski pristop in značilna estetika, ki izkazujeta njeno večno ljubezen do erotike v tesnem odnosu s psihologijo. Navdihuje jo vse, kar je telesno, odstopa od tradicije in ni hitro dojemljivo. Ob uspešnih samostojnih razstavah je delala kot umetniška vodja Galerije Miklova hiša, trenutno pa končuje magisterij na prej omenjeni ljubljanski akademiji. V tem letu je pod njeno taktirko luč sveta ugledal projekt Helmut, ki ga je podprlo ministrstvo za kulturo, prva fotografska platforma v regiji, namenjena združevanju strokovnjakov s področja (modne) fotografije in ustvarjanju kreativnega okolja za perspektivne fotografe. Gre za prvi tovrstni kolektiv v slovenskem prostoru, ki pomeni inovativno aktivno organizacijo in je pod Urškinim kreativnim in splošnim vodstvom v zelo dobrih rokah.

KATEGORIJA ELLE ŽENSKA

Nagrado prejme: Hana Stupica

Hana je mlada ilustratorka in oblikovalka, ki jo lahko upravičeno štejemo za eno od vodilnih sodobnih ustvarjalk ilustracije. Njena dela zaznamuje več umetnosti, od glasbe in baleta do mode, predvsem pa jo navdušuje kostumografija. Glavni junaki njenih ilustracij so tako živalski liki, odeti v umetelna oblačila, narisani s precizno natančnostjo, vsakega od njih pa Hana opremi tudi s svojevrstno osebnostjo. Najraje slika zajce, za katere pravi, da so postali njene živali.

Čeprav v otroštvu ni želela postati ilustratorka, se je po uspešno končani umetniški gimnaziji likovne smeri v okviru srednje šole za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani vpisala na ljubljansko akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, smer vizualne komunikacije, kjer je leta 2016 diplomirala. Že med študijem je začela risati za reviji Ciciban in Cicido. Prvo samostojno razstavo je imela leta 2015 v Steklenem atriju Mestne hiše v Ljubljani, na kateri je predstavila ilustracije iz knjige Rokavička, ki je izšla pri Založbi Mladinska knjiga. Zanjo je na 11. Slovenskem bienalu ilustracije prejela nagrado Hinka Smrekarja in s tem postala najmlajša dobitnica te prestižne nagrade, zatem pa so sledila še številna druga priznanja in razstave. Hani je bila umetnost položena v zibelko, saj je predstavnica tretje generacije umetniške družine Stupica, vendar je tako kot njena stara starša in mama tudi ona ustvarjalni svet zase. Letos je predstavila novo slikanico z naslovom Zajčkova hišica, neizmerno pa se veselimo še vseh projektov, v katerih bosta njena domišljija in dovršenost zasijali tudi v prihodnje.

KATEGORIJA ELLE MOŠKI

Pokrovitelj kategorije:
Nagrado prejme: Primož Roglič 

Primož je vrhunski kolesar, ki spada v vrh svetovnega kolesarstva in piše njegovo zgodovino. Kot športnega asa ga namreč odlikujejo izjemna nadarjenost, trdo delo in jasna vizija. V svoji dosedanji karieri je nanizal vesoljni seznam dosežkov s področja kolesarstva, pri tem pa so mu med drugim prav prišle tudi izkušnje, ki jih je nabral kot smučarski skakalec. Tako je namreč začel svojo športno pot, preden se je leta 2012 usmeril v cestno kolesarstvo. Da je govora o pravem fenomenu, priča dejstvo, da je že tri leta pozneje osvojil dirko Po Sloveniji (2015), katere zmagovalec je bil tudi leta 2018. Z letošnjo skupno zmago dirke po Španiji La Vuelta je postal njen trikratni zaporedni zmagovalec, prav tako pa si je poleti okoli vratu obesil zlato olimpijsko kolajno, ki jo je osvojil v kronometru.

Skozi življenje Rogla, kot ga kličejo prijatelji in športni navdušenci, dobesedno drvi, zato so njegove številne prevožene etape po svetu postregle z vzponi in padci. Na dirki po Franciji je bil letos zaradi hudega padca prisiljen predčasno odstopiti, vendar je usodi pokazal zobe in se na kolesarski podij vrnil še močnejši. Pred kratkim je tako sklenil svojo neverjetno uspešno kolesarsko sezono kot zmagovalec dirk Emilia–​Romagna in Milano–Torino. S srčno izbranko Loro Klinc sta obenem nedavno ustanovila Fundacijo Primoža Rogliča za razvoj kolesarstva in pomoč mladoletnim športnikom. Primož je človek z veliko začetnico, ki nas uči, da je treba vztrajati, ko je v življenju klančina najbolj strma, in se ne pustiti speljati s poti, ko z lahkoto drvimo po njegovi ravnini. Obenem je prava spodbuda mlajšim generacijam, da se usedejo prvič na kolo in preizkusijo svoje športne meje.

KATEGORIJA ELLE ZELENO

Pokrovitelj kategorije:
Nagrado prejme: Nelipot

Kar se je začelo kot nedolžen poskus v domači kuhinji leta 2014 s tremi različicami naravnega dezodoranta v obliki kreme, je na koncu zraslo v blagovno znamko naravne kozmetike Nelipot. Za njen hitri preboj na nakupovalne police po Sloveniji je poskrbela zmaga v projektu Štartaj Slovenija, ki ni pomenila le velike prepoznavnosti, temveč tudi možnost vplivanja na miselnost ljudi, da naravno lahko deluje. Nelipot namreč pooseblja naravo in iz nje črpa navdih za kozmetiko, ki zanesljivo kljubuje vsakdanu ter kožo nežno neguje. Ustanoviteljica znamke Tina Štrubelj kupce tako od začetka spodbuja k razmišljanju, da je pomembno, kaj vnašamo v svoje telo in nanj.

Nelipot temelji na trajnosti, zato so razvili lastno embalažo za dezodorant v stiku iz biorazgradljivih materialov. Pri tem so se odločili za mlečnokislinsko plastiko, ki je osnovana na škrobu. Sestavine za izdelke dobivajo od slovenskih in evropskih dobaviteljev in si prizadevajo, da kupujejo lokalno, kjer je le mogoče. Obenem raje uporabljajo krajše roke uporabnosti in spodbujajo porabo izdelkov v celoti. Domišljiji so pustili prosto pot za dober namen tudi z akcijo 10 praznih = 1 poln, s katero spodbujajo kupce k vračanju odpadne embalaže in pri tem beležijo odlične rezultate. Poleg preostalih izdelkov njihovo ponudbo odlikuje tudi Nelipot Otrozhizh, naravna linija kozmetičnih izdelkov za dojenčke od tretjega meseca starosti. Kopalniške police po Sloveniji vse bolj plemenitijo izdelki Nelipot, njihovi uporabniki pa s tem počnejo uslugo sebi in okolju.

KATEGORIJA ELLE ŠPORTNICA

Nagrado prejme: Janja Garnbret

Čeprav jih najboljša športna plezalka na svetu šteje šele rosnih 22, je njeno ime v svetu nemogoče zgrešiti. Če je komu po čudnem naključju do nedavnega to še uspelo, se je to zagotovo spremenilo letos poleti, ko je osvojila naslov prve olimpijske prvakinje v športnem plezanju. Takrat smo skupaj z njo točili solze sreče, le kmalu zatem pa je na zadnji tekmi sezone v težavnostnem plezanju dosegla še 31. zmago v svetovnem pokalu in postala najuspešnejša tekmovalka v zgodovini športnega plezanja in skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti. Janja je že kot deklica plezala po vsem, kar je bilo višje od nje, pa naj bodo to vrata ali stari oreh za domačo hišo. Plezalno steno je spoznala na začetku osnovne šole, s 13 leti pa že postala najmlajša članica slovenske mladinske reprezentance. Janja je od takrat nanizala toliko vrhuncev, da jih je skoraj nemogoče povzeti.

Do danes ima za sabo že 31 zmag v svetovnem pokalu in šest naslovov svetovne prvakinje, poleg že omenjenega naziva olimpijske prvakinje. Naj izpostavimo najbolj drzni podvig – preplezala je najvišjo zgradbo v Sloveniji, 360-metrski dimnik termoelektrarne v Trbovljah, ki je za to prilož­nost gostil najdaljšo umetno plezalno smer na svetu. Janja pravi, da ji največ pomeni to, da v plezanju uživa, njene iskrive oči in širok nasmeh pa še kako govorijo temu v korist. Koroška pajkovka, kot jo ljubkovalno imenujejo njeni oboževalci, je izklesana osebnost, ki bo v prihodnje priplezala še do številnih osebnih in kariernih zmag, nam pa jo je ob tem pravi privilegij spremljati iz prve vrste.

ELLE NAGRADA ZA VSEŽIVLJENJSKO DELO

Nagrado prejme: Milena Zupančič

Hotel Grand Koper vsem, ki ste si ogledali Elle Style Awards, s kodo "ELLELOBSTER" podarja 15 % popust ob vašem naslednjem oddihu v njihovem sodobnem in udobnem ambientu.

Fotografija: Aleksandra Saša Prelesnik, IG: House of Aleksandra

Vizažistka: Barbara Fartek

Pokrovitelji:

Najbolj brano