Kako sijati samozavestno? (svetuje strokovnjakinja Jerneja Čepelnik)

Pridejo časi, ko se počutimo totalno neučinkovito, nesamozavestno, debelo, poraženo, žalostno, naravnost obupno ...

Emily Ratajkowski

Kaj je pravzaprav (zdrava) samozavest in kako jo razviti? Samozavest je to, da se v svojem telesu počutimo dobro. Da spoštujemo in cenimo sebe. Prvi korak do tega, da zasijete samozavestno je, da se sprejmete točno takšne, kot ste. Poglejte, kaj je še vredno upoštevati.

1. Ne dovolite, da mnenja drugih označujejo, kdo ste vi!

Na primer: imate novo frizuro in sodelavka vas v njej vidi kot polizanega psa. Ne skrbite! Sodelavka tisti trenutek govori o sebi. Pomembno je, da ne spreminjate mnenja o sebi zaradi drugih. Zakaj bi dovolili, da slednje vpliva na to, kako se počutite in mislite o sebi vi? To je njihovo menje. Naj se vas ne dotakne.

2. Ne primerjajte se z drugimi.

Vsak trenutek se nahajamo na različnih življenjskih področjih. Vsi smo se rodili in odraščali v drugačnih okoliščinah. Ni razloga, da bi se premerjali. Vsak izmed nas je unikat, bodite zadovoljni s tem, kdo ste. Bodite vzornica sama sebi.

3. Ohranjajte svojo zdravo mejo.

Meje so pomembne, s tem drugim sporočamo, kaj je za nas spremenljivo in kaj ne. Ostanite zvesti sebi. Ne spuščajte standardov in mej zaradi drugih.

4. Bodite ekskluzivni s svojim časom.

Ne razdajajte se za vsakega! Namenite vaš čas tistim stvarem in ljudem, ki vas osrečujejo. Vedite, da je vaš čas izjemno dragocen. So ljudje, ki z vami ravnajo kot s kraljico, zakaj bi potemtakem svoje proste minute zapravili v slabi družbi?

5. Delajte trdo na svoji samopodobi in na svojih ciljih.

Znanja vam nihče ne more vzeti, že branje knjige vam dodatno razširi obzorje. Bodite »šefica« sebe. Vsak dan najdite kakšno lastnost, ki potrjuje, da ste izjemna oseba. Dnevno pregledujte svoje cilje, v kolikor so doseženi, zapišite nove.

6. Ne bodite kot drugi.

Ne sledite slepo drugim, da bi bili del določene družbe in bi s tem izgubili sebe. Bodi vi - vi in sledite sebi ter strasti, ki vas vodi.

7. Bodite srečni sami s sabo.

Ni potrebe, da ste obkroženi z ljudmi, da bi se počutili srečno. Najprej postanite srečni sami s sabo, nato to srečo delite z drugimi.

Pripravila Jerneja Čepelnik, družinska in poslovna mediatorka
Za splet uredila Ajda Hovnik Plešej

Za proaktivne pogovore in svetovanje se obrnite na Jernejin e-naslov jerneja.cepelnik@gmail.com ali jo kontaktirajte preko njenega Facebook profila.

Preberite še: Sabina Remar: Prodrla v prestižno modno trgovino

Priporočamo tudi: Kako se obleči? (svetuje modna urednica Elle, Petra Windschnurer)

Najbolj brano