Športne uniforme kraljujejo prêt-à-porter smernicam

Ni pomembno, za koga navijate ali kateremu športnemu plemenu pripadate, pomembno je, da ste ulovili modni ritem, ki veli: tri, štiri, zdaj!

Športne uniforme kraljujejo prêt-à-porter smernicam - Foto: Imaxtree, profimedia

Kaj je tako privlačnega na športni uniformi, da je modni oblikovalci že nekaj let zaporedoma ne izpustijo iz svojega repertoarja? Začeli smo z Wangovim ameriškim nogometom, ki se mu je pozneje s svetovnim prvenstvom v Braziliji pridružil še 'samo' Pradin nogomet, danes pa brez težav najdemo sebi primerno 'športno' oblačilo, ki nas vabi k plesu, na košarko, plavanje, na tenis, k jadranju, sabljanju, boksanju in celo na kegljanje.

Vpletanje tehnoloških materialov v oblačila z zametki visoke mode ni več novost, niti dejstvo, da so kopalke že zdavnaj prerasle nošenje z vidika uporabe, v supergah se sprehajajo tudi takrat, ko so plesni čevlji obvezni – moda nam jasno sporoča, da je športno postalo enakovredno vsem preostalim prêt-à-porter smernicam.

Kot novost letošnje športne mode izpostavljamo retro vzdušje, ki ga je bilo mogoče čutiti tako v izrazito športnih kolekcijah kot tudi v tistih, ki jim športno vzdušje služi zgolj kot okras.

V sedemdeseta in devetdeseta nas tako znova peljejo polo ovratniki, trapezasta oblika oblačil, barvni bloki, značilni za dirkalne uniforme, minimalistične teniške obleke ter ohlapne halje, nošene po treningu. V retro športnem vzdušju so tudi barvne kombinacije in vzorci, ki bodisi kričijo v živih barvnih tonih ali pa se v skladu z minimalistično politiko devetdesetih igrajo v srebrni, kožni, nežno modri ter rožnati barvi. In ker konec koncev le pišemo o športu, naj za konec obvelja tudi ta: zdrav modni duh v zdravem telesu.

Pripravila: Petra Windschnurer

Najbolj brano