Foto: Moda s plemenskim pridihom

Čeprav bo vaš najbolj avanturističen izlet ta mesec sprehod od pisalne mize do avtomata za kavo, se lahko mističnim oddaljenim krajem približate s plemenskim navdihom z modnih brvi.

Valentino (foto: imaxtree)

Valentino

Dries Van Noten (foto: imaxtree)

Dries Van Noten

Ashish (foto: imaxtree)

Ashish

Céline (foto: imaxtree)

Céline

Céline (foto: imaxtree)

Céline

Alexander McQueen (foto: imaxtree)

Alexander McQueen

Alexander McQueen (foto: imaxtree)

Alexander McQueen

Missoni (foto: imaxtree)

Missoni

Ann Demeulemeester (foto: imaxtree)

Ann Demeulemeester

Givenchy (foto: imaxtree)

Givenchy

Marc Jacobs (foto: imaxtree)

Marc Jacobs

Prada (foto: imaxtree)

Prada

Moda je po navdih od nekdaj odhajala na različne konce sveta. Spomnite se sedemdesetih in kolekcije Yves Saint Laurent, prežete s folkloro Rusije, kreacij Jeana Paul Gaultierja v devetdesetih, navdihnjenih z Mongoli in rabini, Givenchyjeve mešanice Azije in Afrike, umeščene med zažgane avtomobile ...

Vse to je aktualno tudi zdaj, to poletje. Plemenski trend je oživel v Parizu, izvedla pa ga je vodilna trojka: Phoebe Philo za Céline, Sarah Burton za Alexander McQueen in Riccardo Tisci za Givenchy. Če na novo postavljeni modni igri odvzamete kakšen ekstravaganten detajl (zlate čelade, maske iz kristalov) oziroma avantgardno šminko (narisane obrvi), dobite kose oblačil, ki izven konteksta modne revije postanejo povsem nosljivi.

Drapiranje, ki je del afriških in japonskih narodnih noš, je na oblačila umeščeno z izredno natančnostjo, tako da vaše telo kljub dodatnemu kilogramu tkanine ne dobi mer in oblike, ki jih ne želite. Za začetek je dovolj, če si omislite drapiran top in širše hlače, celoten videz pa zabetonirate s sandalami z ravnim podplatom in visečimi uhani. Več pozornosti zahtevajo detajli iz perja, ki so na modni reviji Alexandra McQueena plemensko surovost povzdignili na raven visoke mode. Potem so tu potiski, elegantna rešitev za vse, ki nočete biti kot Josephine Baker na turneji po Afriki.

Z najboljšo rešitvijo je postregla Phoebe Philo, ki je pisane plemenske vzorce začinila s športnimi in luksuznimi kosi oblačil. Da je njena tema res aktualna, govori tudi dejstvo, da lahko veliko sorodnih kosov najdete v Zari in Mangu. Nagrado za najbolj nosljivo etno kolekcijo pa prejme blagovna znamka Valentino. Da plemenski trend še bolj udomačite v resničnem svetu, folklorne vezenine kombinirajte s klasičnimi kosi. Se strinjate, da je to navdih, ki modi ne bo dovolil, da ga pozabi brez borbe?

Pripravila: Petra Windschnurer

Najbolj brano