5 modnih nasvetov modne urednice angleške Elle, Anne-Marie Curtis

Preden zajadrate v novo modno sezono, preglejte omaro in osvežite svoj stil. Modna urednica angleške Elle, Anne-Marie Curtis, svetuje, da tudi v modi na prvo mesto postavite sebe.

5 modnih nasvetov modne urednice angleške Elle, Anne-Marie Curtis - Foto: Jure Makovec

1 Bodite, kar ste.

Gre za precej samoumevno načelo, težje pa je te besede udejanjiti. Živimo v svetu, ko smo ženske nenehno podvržene kritikam in primerjavam ter napotkom o tem, kakšne bi morale biti, zato ni presenetljivo, da se pod takšnim pritiskom naša vez z modo zlahka pretrga.

Popolnoma iskrena bom do vas. Dejstvo je, da vam vsaka obleka ne bo pristajala. To se lahko zgodi le, če ste supermodel. Manekenke so bile z razlogom izbrane za opravljanje svojega poklica: nadnaravno visoke in vitke so ter mlade in privlačne. Videti so brezhibno ne glede na to, kaj nosijo.

Naredite si torej uslugo in se izognite primerjanju z njimi! Čas raje namenite temu, da ugotovite, čigav stil vam res zelo ugaja, je to Beyoncé, Phoebe Philo ali mogoče dekle, ki jo vsak dan srečujete med čakanjem na vlak. Najprej razmislite, v čem se skriva razlog, da njim tak stil tako popolno pristaja. To si zabeležite, prilagodite sebi in si tako zagotovite, da bo enako delovalo tudi pri vas.

2 Naj moda postane vaša prijateljica.

Celo posameznikom, ki so zaposleni v modni industriji, moda včasih vzbuja strah. Stalno izpostavljanje in poudarjanje, kaj je vroče in kaj mimo, ter obvezni kosi, ki jih moramo imeti, če želimo biti v trendu, seže globoko pod kožo, kjer se lahko zakorenini v obliki negotovosti in občutka, da smo prav me tiste, ki ne bomo nikoli sprejete v krog najbolj trendnih deklet, saj tega ne znamo nositi, morda si ne moremo privoščiti zaradi postave ali cene ...

In moj nasvet? Temu ne namenjajte preveč pozornosti. Modo si predstavljajte kot prijateljico, ki vas nasmeji in ob kateri se sprostite in dobro počutite, ne kot žensko, ob kateri se počutite manjvredno, negotovo in tesnobno vsakič, ko se z njo srečate. Ob vsaki novi sezoni trendov izberite le tiste, ki vam resnično ugajajo, preostale preprosto ignorirajte. Včasih je za osvežitev videza povsem dovolj izbira drugačnih čevljev.

Osrednje poslanstvo mode je torej zabava! Ne gre za tekmovanje, zato se ne počutite nelagodno. Vsakodnevno jutranje izbiranje tistega, kar bi radi oblekli in v čemer se boste počutili več kot samo v redu, vam lahko prinese užitek, le prepričajte se, da se urejate zase, in ne zato, da bi sledili trendom.

3 Pravila so postavljena, da se jih krši.

Strani modnih revij preplavljajo nasveti o tem, kaj obleči. Zavedajte se, da ti ne bodo vedno pisani na vašo kožo. Seveda je popoln trenčkot naložba, a resnica je, da ne pristaja vsakomur. V njem ste lahko videti tudi kot Sherlock Holmes, in ne kot elegantna soseda, ki mojstrsko obvlada francoski stil. V takem primeru se takšnim smernicam raje odpovejte. Da sprejmete takšno odločitev, je dovolj en sam pogled v ogledalo – če nismo stoodstotno zadovoljni s tem, kar v njem vidimo, oblačila ne kupimo. Če vendarle niste povsem prepričani, se o tem posvetujte s prijateljico, ki ji lahko zaupate.

4 Odločite se za nepričakovane izbire, presenečeni boste.

Ženske smo še zlasti uspešne v ugotavljanju, kaj nam ne pristaja. Številne so na primer prepričane, da jim ne pristajajo živalski potiski, rožnati ali črtasti vzorci. Takšna mnenja se večinoma izoblikujejo kot posledica slabih izkušenj, ki so se nam pripetile pred časom, pa še vedno vplivajo na naše sedanje modne odločitve. To je nekako podobno težki ločitvi od partnerja, po kateri imamo občutek, da bomo samski do konca življenja.

Sama sem se vrsto let izogibala rdeči, ker sem bila prepričana, da ta barva preprosto ni zame. Pred kratkim pa sem ji dala še eno priložnost. Najprej sem se z njo ponovno soočila po delčkih, nato sem pomerila pulover znamke Uniqlo, čemur je sledila odločitev, da sva si z rdečo navsezadnje prav namenjeni. Zdaj je v moji omari vrsta rdečih kosov, na primer plašč Miu Miu, ki ga oblečem, ko se počutim še zlasti pogumno, srečno ali samozavestno (običajno kar vse troje naenkrat). Seveda obstajajo tudi kosi, ki vam res ne bodo nikoli pristajali – zame so to kape. A o tem kdaj drugič.

5 Ženske ste, bodite ponosne na to.

Včasih ni pomembno, kaj imate na sebi, temveč način, kako to nosite. Naj vas ne skrbi, če je vaš pulover Acne že malce obrabljen ali če so bili vaši lažni čevlji Céline kupljeni v Zari, če se v njih dobro počutite. Mogoče bom zvenela kot vaša mati, a moj napotek se glasi: držite se pokončno, naredite globok vdih in se nasmehnite. Resno mislim. Osupljivo je, kako pozitivno lahko to vpliva na vas in hkrati na okolico.

Znanstvene raziskave dokazujejo, da lahko s pomočjo nasmeha in smeha spremenite svoje počutje, kadar se počutite nesrečne. Skrb namenite temu, da ste vedno videti kot nekdo, ki ima neizmerno rad lasten videz, in velika verjetnost obstaja, da bodo tako na vas začeli gledati tudi vsi, ki vas obkrožajo.

Najbolj brano