Terra Urbana: "Verjamemo v zdrav, družbeno odgovoren in okolju prijazen svet"

Ko jabolka, bambus, les, kristali in ekološki tekstili oblikujejo prijazno modo ...

Moda, 13. 4. 2017
Terra Urbana: "Verjamemo v zdrav, družbeno odgovoren in okolju prijazen svet" - Foto: Promocijsko gradivo

"V ateljeju TERRA URBANA verjamemo v zdrav, družbeno odgovoren in okolju prijazen svet. Naš cilj je poiskati svoje mesto znotraj širšega konteksta, ki postavlja človeštvo na višjo stopnjo zavesti, temelječe na spoštovanju do narave in vseh živih bitij. Zato smo se osredotočili na ustvarjanje naravnih in kakovostnih oblačil s spoštovanjem koncepta trajnostnega razvoja skozi celoten proces ustvarjanja. Uporabljamo izključno ekološke materiale, ki ne vsebujejo nobenih sledi umetnih gnojil, pesticidov, snovi za spodbujanje rasti, težkih kovin in škodljivih kemikalij," pravijo snovalci "eko luksuza" po slovensko.

Na slovenskem trgu je TERRA URBANA manj znana blagovna znamka

Vendar jo je v preteklosti italijanski Vogue postavil med 20 najbolj perspektivnih eko blagovnih znamk na svetu.

O njih so pisali Book Sposa, Book Haute Couture, Rendez Vous de la mode in Elle ... Letos pa so se prvič predstavili slovenski javnosti na prestižnem tednu mode v Ljubljani.

Kdo je pravzaprav TERRA URBANA?

Blagovno znamko oblikujeta dve dolgoletni prijateljici, kostumografinja in modna oblikovalka Mateja Benedetti in grafična oblikovalka Saša Kladnik, s svojo ekipo.

Oblačila, ki jih ustvarjata vključujejo avtorske vzorce in koncepte, ki temeljijo na ogroženih živalskih in rastlinskih vrstah.

Kolekcija , ki sta jo predstavili minuli konec tedna na v okviru tedna mode na Gospodarskem rastavišču v Ljubljani je nastala v sodelovanju z italijanskim inovativnim podjetjem Pellebelle, z vezeninami Ercigoj Art in oblikovalko nakita Dalijo SegaPomlad. Poletje 2018 "Rajske ptice/ Birds of Paradise".

O čem govori kolekcija Pomlad. Poletje 2018 "Rajske ptice/ Birds of Paradise"?

Rajske ptice so znane kot ene najlepših ptic na svetu. Zaradi svojih čudovitih, svetlih barv so te ptice visoko cenjen ulov tako med lovci kot med plemeni, katerih poglavarji njihovo prelepo obarvano perje uporabljajo za oblikovanje oblačil in kostumov. Zgodba se nas je močno dotaknila in želeli smo njihovo izjemno lepoto ujeti v kolekcijo, ne da bi jih pri tem dejansko ujeli.

Da bi ustvarili tako barvito, očarljivo in posebno kolekcijo, ki izžareva lepoto teh ptic, smo morali vso energijo vložiti v nove trajnostne tehnologije. Z vezenjem Ercigoj smo tako razvili naravno digitalno vezenje, ki smo ga kombinirali z vzorci, ustvarjenimi z digitalnim tiskanjem na osnovi vode in brez težkih kovin. V tej kolekciji smo uporabili izključno ekološke, naravne in certificirane materiale, kot so ekološki bombaž, ekološka svila, bambus in ekološka volna.

Za našega italijanskega partnerja Pellebelle smo oblikovali oblačila, narejena iz t. i. jabolčnega usnja, ki ga izdelujejo iz odpadkov jabolk v živilskopredelovalni industriji. Nekatere dele oblačil smo razrezali z laserjem, da smo ustvarili videz sodobne čipke. Jabolčno usnje je inovacija v modni industriji in je tokrat premierno prikazano na tednu mode. Oblikovalka nakita Dalija Sega je posebej za Terro Urbano oblikovala pokrivala iz ekološke svile.

Ta kolekcija je ena prvih na svetu na področju trajnostne modne industrije, ki združuje toliko novih tehnik in inovativnih materialov hkrati. Z njo smo pripravljeni na nov način življenja. Življenja, kjer je na prvem mestu ohranjanje, šele nato ustvarjanje.

Preberite še: 5 razlogov za sprehod vsak dan

Priporočamo tudi: Festival čokolade 2017: Radovljica šestič prestolnica čokolade (že konec aprila!)

Najbolj brano