Pismo urednice: Novi trendi, enakopravnost spolov in feminizem!?

"No, pa smo spet pri modnih trendih," začenja tokratni marčevske Elle odgovorna urednica, Barbara Sekirnik. Preverite, o čem je še pisala tokrat.

Moda, 10. 2. 2017
Pismo urednice: Novi trendi, enakopravnost spolov in feminizem!? - Foto: Dunja Mantel

Zaenkrat še vsa premražena pogledujem za čudovitimi oblačili, ki nas čakajo, da jih čez nekaj mesecev popeljemo v pomlad.

Te dni nosim črtasto srajco mojega dragega, ki bi skoraj končala na eni izmed aplikacij za prodajo iz druge roke. Ko sem jo oblekla, sem žalostno ugotovila, da so rokavi močno predolgi, toda, hej, kakšna sreča, eden od aktualnih trendov odobrava prav 'fantovo srajco', njen glavni atribut pa so prav predolgi rokavi. 

Prav zabavno je ugotavljati, kam z njimi, ko besno tipkaš in loviš rok za oddajo (hm, zanimivo, presenetljivo dobro so se odrezali nad tipkovnico), in ali jih bom ob kosilu pomočila v juho ... in kako naj ostanejo suhi, ko si bom umivala roke?! Ja, je pač tako, da nam gospa moda včasih postreže tudi s kakšnim trendom, ki je sila privlačen na modnih straneh ali pistah, pa sila nepraktičen v realnem življenju. Seveda, preizkusite nove trende, če so vam všeč, ampak nikar se ne silite, če niso nosljivi. Kdo je že rekel, da je moda zabava, nikar je ne jemljite preveč resno?

Enakopravnost spolov je ta trenutek eno od perečih vprašanj, s katerim se soočajo ženske po vsem svetu, in prav zanimivo je imeti vpogled v to, s kakšnimi izzivi se ukvarjajo ženske na Japonskem, v Južnoafriški republiki ali na primer v Franciji. Elle je imela priložnost govoriti z županjami nekaterih velemest na različnih kontinentih in primerjava njihovih odgovorov je več kot zanimiva.

Feminizem je beseda, ki je rada narobe razumljena, zlorabljena in ki rada prikliče klišejske podobe. Feminizem je legendarni Karl že leta 2014 uporabil za kuliso svoje modne revije in ob tem ga ni kaj preveč brigalo, kdo je za in proti, na kritike o primernosti takšne manifestacije upora na modni reviji pa se je sploh požvižgal.

Njegova mama je bila feministka in zdel se mu je primeren trenutek, da ga uporabi. »Všeč mi je ideja feminizma kot nečesa lahkotnega, in ne kot voznika tovornjaka za feministično gibanje,« je povedal takrat. Marsikomu se ob besedi feministka izriše slika kričeče, nevoščljive, nezadovolj(e)ne možače, ki bi moške najraje iztrebila, a to je daleč od resnice ali, kot pravi ena izmed kandidatk za Slovenko leta 2016, Katarina Bervar Sternad, pravnica, feministka in direktorica Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij: »Feminizem je zgolj ideja, da ženske želimo živeti življenje enako kakovostno kot moški, ne gre za to, da imamo karkoli proti moškim ali morda da smo same nesrečne, gre za to, da si želimo enakih stvari.«

Se strinjate?

Barbara Sekirnik

Najbolj brano