"Obleka, hit poletja" (zapis modne urednice)

"Pravijo, da smo se ženske prikrajšale za zabavo in spontanost, ko smo poleti oblekle hlače," pravi naša urednica mode in lepote, Petra Windschnurer.

Moda, 16. 8. 2017
"Obleka, hit poletja" (zapis modne urednice) - Foto: Windschnurer

Ženska obleka je oblačilni kos, ki mu ni para. Nanjo nas veže nešteto spominov, o njej je bilo spisanih veliko knjig, ko smo jo zamenjale s hlačami, smo začele emancipacijo, da jo zaradi želje po ponovno obujeni ženstvenosti danes z največjim veseljem nosimo tudi v poslovnem svetu, kjer prevladujejo moški ... in vendar se sprašujem, ali obstaja popolna obleka, in če obstaja, ali ta že visi v moji omari.

Čeprav se na prvi pogled zdi, da sem neuradna pristašinja hlač (najraje jih nosim prav poleti), se spomnim prav vseh svojih oblek. Rdeče z belimi srčki, ki mi jo je pri petih sešila mama, in globoko modre žametne iz Trsta, ki je v vrtec nikoli nisem želela obleči. Obleke s črtastim tutu krilom za valeto, dišala je po vanilji. Svoje prve grunge obleke, presenetljivo podobne letoš­njim cvetličnim Balenciaginim različicam. Maturantske obleke v kričeče vijoličasti barvi in z rokavi z volančki. Svoje prve male črne obleke. Na vrsto so prišle tudi do tal dolga obleka iz slonokoščene trikotaže, prva dizajnerska obleka, skrojena pri Marniju, in črna srajčna obleka Nataše Peršuh.

Spomnim se, kje sem jih kupovala in kako, spomnim se svoje prve večerne obleke in tiste, ki sem si jo kot študentka oblikovanja sešila sama. Ni mi povsem jasno, kakšno čarovnijo premorejo te ženske obleke, vem pa, da tista prava v trenutku osvoji moje srce. Povsem legitimno lahko pomislite, da govorim o ljubezenski zvezi, in ne obleki.

Ženska obleka je neobremenjen korak k ženstveni svobodi, ki z vsakim poskokom brsti od življenja. Ko smuknete vanjo, vam ni treba razmišljati o takšnih in drugačnih kombinacijah, pa vendar bodo opazili vas in obleko. Življenje je lahko tako preprosto. Vse obleke, ki visijo v moji omari, imam rada in večino jih z veseljem oblečem. Res vsake toliko potrebujejo osvežitev, kot je nov pas, ali pa se poigram z načinom, kako jo nosim, medtem ko obleka ostaja obleka – ljubezen na prvi pogled.

A kdo pravi, da je ljubezen lahko le ena; še zlasti ko govorimo o oblekah, vedno potrebujemo še eno – novo. Kot da bi vedele, da se tam nekje skriva najpopolnejša od vseh, ki nas bo, potem ko jo končno najdemo, odrešila tega sladko-kislega iskanja. Velik del 'krivice' nosijo oblikovalci. Lani smo bile prepričane, da so bele dolge obleke Alberte Ferretti božanska podoba nebeških oblačil, letos pa so nas kot strela z jasnega še bolj navdušile enake bele obleke Lorenza Serafinija za Philosophy di Lorenzo Serafini.

In tako nas iz sezone v sezono z njimi nalašč dražijo vsi po vrsti – pri Pradi so jih okrasili s 'špageti', pri Erdemu so nas z njimi popeljali v novo renesančno obdobje, Phoe­be Philo je svoje srajčne obleke podaljšala vse do tal in jim z draperijo vdahnila nove sproščene volumne, Roksanda Illincic pa jih je, kako pripravno, poimenovala Oda poletju.

In, ne, nismo odporne proti njihovim čarom. Mogoče si lahko pomagamo s kakšnimi splošnimi pravili pri izbiri prave? Pravijo, da je dobro upoštevati tisto staro: Nikoli prekratka, nikoli pretesna in nikoli s prevelikim dekoltejem – ali vsaj nikoli vse troje v paketu. Lahko ali pa tudi ne. Tesno oprijete, a diskretno zapete obleke Melanie Trump dokazujejo, da ženo ameriškega predsednika upravičeno nagrajujejo z nazivi dobro oblečene ženske, pa čeprav je danes vse podrejeno trendu, ki nagovarja sproščeno svobodo. Da je hlače pametno zamenjati z obleko, pa me je nagovoril prav ta. V trenutku, ko sem lahko k obleki obula superge in sandale z nizkim podplatom, sem ponovno odkrila zabavo. Iz omare sem privlekla tudi tiste z najstarejšim datumom, in če verjamete ali ne, večkrat so me vprašali, ali je obleka nova.

Zob časa najljubšim – tistim, ki jih obožujem od nekdaj – ne more do živega, vsaj za zdaj. V prihodnosti jih sicer lahko ogrozi nova obleka, če jo bom seveda kdaj našla. Do takrat pa ... iskanje obleke sploh ni tako kislo (v primerjavi s kopalkami in hlačami), pravzaprav je enako sladko kot prepričanje, da v omari že visi najboljša.

Petra Windschnurer
Fotografije Windschnurer

Preberite še: Kako okrepiti svoje 'žensko središče' - medenično dno?

Priporočamo tudi: MISSGUIDED zdaj tudi v Sloveniji! Preverite, kje ...

Najbolj brano