Udeležili smo se tedna mode v Londonu in to so vrhunci z dogajanja

Pred dnevi se je v Londonu, modni prestolnici, ki slovi po inovativnosti in ekscentriki, zaključil teden mode, na katerem so oblikovalci in blagovne znamke predstavili svoje kolekcije za pomlad in poletje 2013. Naša novinarka si je iz prve vrste ogledala kaj je novega in strnila občutke o modnih dogodkih sezone.

Udeležili smo se tedna mode v Londonu in to so vrhunci z dogajanja - Foto: promocijsko gradivo

Vsak, ki je že kdaj obiskal teden mode v kateri izmed štirih prestolnic (New Yorku, Milanu, Parizu ali Londonu) ve, da gre pravzaprav za maraton, kjer novinarji, uredniki, buyerji in vplivneži tekajo iz ene lokacije na drugo, da bi ujeli čudovite prezentacije, ki so nam jih pripravili modni virtuozi. Te so le ene od številnih dogodkov, ki se običajno odvijajo, a tokrat je Londonski teden mode minil v znamenju žalovanja za kraljico Elizabeto II., zaradi česar so bili vsi socialni dogodki odpovedani. Nič zato, modne prezentacije, razkošne lokacije in ulično dogajanje pred njimi so imeli veliko ponuditi in so potešili vse naše apetite.

Tokratni teden mode je na povabilo London College of Contemporary Arts otvorila španska znamka trajnostne mode Sohuman, za katero oblikuje Javier Aparici, diplomiranec prestižne šole Central Saint Martins. Znamka s svojo pomladno kolekcijo deli barvit in igriv življenjski slog, v obliki cvetlic, ki zacvetijo po dolgem čakanju, polne mladosti, svetlobe in sijaja. Sohuman tudi tokrat ni pozabil na svoje tri stebre: izjemno kakovost, etično proizvodnjo in radikalno transparentnost.

Irsko-ameriški modni oblikovalec Paul Costelloe modno prihodnost vidi v podobni luči – njegova kolekcija imenovana "Slikarska paleta sanj" je vklučevala žareče barve posute s cvetjem in vzorci v akvarelnem sanjskem svetu. Dramatični kroji in izklesane, elegantne obleke so slavile Costelloejeve genialne oblike, med tem ko so predimenzionizane torbe dodale nekaj poznanega tej nezemeljski fantaziji.

Vrhunec tokratnega tedna mode, ki sem se ga v Londonu udeležila prvič, je bil gotovo obisk modne revije Paul & Joe. Znamka, ki ima globoke korenine, je ponudila razkošno modno poslastico, kjer se resnično lahko opazi blišč te industrije. Vse je bilo urejeno do najmanjše podrobnosti, a v središču pozornosti so še vedno bila oblačila. Ta so varirala od strukturiranih kril in oblek v bukleju do vilinsko lahkotnih ogrinjal, ki so med hojo valovala po pisti. Tudi tu so oblačila cvetela od radosti, burila domišljijo in risala čudovite umetniške impresije.

Večina najverjetneje ob Britanski modi najprej pomisli na karo vzorce, na Burberry ali punk, toda London je prava valilnica mladih in inovativnih talentov, ki presegajo meje običajnega, bodisi s samimi koncepti, uporabo tehnoloških materialov ali domišljijskimi tematikami. Med ogledanimi bi izpostavila tri izjemne talente: Yonghao Xie, RuiRui Deng in Susan Fang. Antwerpški oblikovalec Yonghao Xie je za svojo debitantsko kolekcijo "Into the better world" predstavil videze, ki želijo poudariti vsa napačna dejanja in kaos na svetu kot navdih za svojo estetiko. Mladi oblikovalec svoje delo opisuje kot "temačno, pristno in sodobno", zato svoja oblačila uporablja kot platno za prikaz temne strani trenutnih družbenih in okoljskih vprašanj v upanju na boljšo prihodnost.

RuiRui Deng je debitirala s kolekcijo SS23 v intimnem okolju Carlton House Terrace. Zbirko navdihujejo srednjeveške legende in začarane pravljice, ki spodbujajo um, da se potopi globoko v globine naše domišljije. Kolekcija se sklicuje na legendo o kralju Arturju in vitezih okrogle mize. Oblikovalka z izborom materialov poudarja krhkost narave, tako da nežne čipke utrdi z obarvano svilo. Vsako tkanino skrbno obdela in združuje nepričakovane teksture, tako da delujejo v popolni harmoniji. Od strukturiranih silhuet do lahkotnih materialov – kolekcija se začene pri oklepih vitezov in se poglobi v skrivnostna vprašanja, ki obdajajo slavno legendo.

Ena najbolj posebnih revij, ki sem jih uspela videti, je bila predstavitev nove kolekcije Susan Fang, ki se je odvijala na čudoviti lokaciji retro bazena sredi Soha. Fang je znana po svoji spretni uporabi gaze. To sezono je ta material potiskala in obarvala v mavrične barve. Poslikano blago je nato razrezala na kose različnih širin in jih ročno zložila v večplastne, tridimenzionalne "zračne odtise". Ti 3D vzorci, ki jih oblikovalka domiselno razporedi, prerastejo v čudovita mavrična oblačila. Obdelani so v lahke in voluminozne "zračne rože", kot jih imenuje oblikovalka, in skupaj z barvno shemo ustvarjajo pomladno vzušje te kolekcije.

Za zaključek tedna mode v Londonu sem se udeležila še razstave 'Synthetic Femininity' ameriške modne oblikovalke Shahini Fakhourie, ki je zaokrožila sezono političnih izjav, opolnomočenja žensk in božanskosti. V Londonu je svojo znamko trajnostne in luksuzne ulične mode predstavila prvič, a se to zdi povsem smiselen korak, saj oblačila in modni dodatki delujejo, kot da so ustvarjeni za ekosistem tega živahnega mesta. Po besedah oblikovalke je čar te kolekcije njena večstranskost in večnamenskost, saj lahko vsakdo oblačila prilagodi sebi, ne glede na spol. "Ženstvenost ima namreč različne oblike, čeprav nas družba uči drugače, a jo lahko popolnoma prilagodimo sebi," pravi oblikovalka. Veliko kosov tako na primer deluje kot modni dodatki namesto kot tradicionalna oblačila in jih lahko uporabljamo po lastnih željah in kreativnosti. Prav zato sva se strinjali, da bi ta kolekcija lahko živela na ulicah Londona, prav tako kot kjerkoli drugje, saj vsebuje inspiracijo grunge estetike Miamija, od koder oblikovalka prihaja. Kar se tiče trajnosti se Fakhourie fokusira na to, da je vse kar dela trajnostno. Pri tem uporablja tkanine, ki niso vezane na sezono in so večinoma izdelane iz recikliranih materialov – eden takšnih je najlon izdelan iz plastičnih steklenic. Veliko poudarka daje tudi pravični trgovini in sodeluje s podjetji, katera vodijo ženske, oblačila pa so narejena bodisi v Brooklynu, na Jamajki ali v Miamiju.

Besedilo Katja Kozlevčar
Fotografije promocijsko gradivo in osebni arhiv

Najbolj brano