Pariški teden mode se je končal s priprtimi usti

Sklepni dan Pariškega tedna mode je v prvih vrstah sedelo občutno manj urednic, ki se skrivajo za sončnimi očali, zato pa je bilo pred vhodom znatno več radovednežev. Tem so usta priprli arhitekturno navdahnjena Masha Ma, subtilno ženstven Rahul Mishra in prestiža poln YDE.

Pariški teden mode se je končal s priprtimi usti - Foto: Guillaume Roujas / Nowfashion, arhiv oblikovalcev

V dopoldanskih urah sem si najprej ogledala modno revijo kitajske oblikovalke Mashe Ma, ki je v svoji kolekciji prikazala močno žensko z borbenim duhom. Oblačila so slojena po tehniki origami in se poigravajo z žensko-moškimi detajli, prosojnimi in volnenimi materiali ter geometrijo in kubizmom. Dodatki, kot so pasovi na rokah, namigujejo na to, da je ženska del urbanega plemena, od koder tudi črpa svoj navdih pri sestavljanju garderobe.

Masha Ma se je pri kreiranju jesenske kolekcije zgledovala po arhitekturnih elementih Suzhou muzeja in ikonične piramide v Louvru, ki so v oblačilih vidni kot geometrične linije in uporaba tehničnih materialov. Fuzija tradicije in moderne estetike, ki jo azijski oblikovalci tako radi uporabljajo, je prisotna tudi tukaj in sicer v obliki prešitih tkanin, plaščev v obliki kokonov, slojenja, uporabe tipografije in barvnih kombinacij.

Ko gre za oblikovalce indijskega porekla, nikoli ne veš kaj točno pričakovati in je vsaka nova kolekcija odkritje nečesa edinstvenega. Tako je bilo tudi na predstavitvi kolekcije Rahul Mishra. Ta je izredno feminilna in sega vse od ležernih, športno navdahnjenih kosov, do tistih, ki bi jih z veseljem nosila vsaka šefica. Posebnost kolekcije so definitivno aplikeji v obliki drobnih pikic, ki rišejo romantične zgodbe tako na ostro krojenih suknjičih, kot nežnih krilih.

Trend prosojnih materialov očitno ostaja. Gre namreč za izredno subtilno igro odkritega in zakritega, s katero ženska poudari svoje adute in skrije tisto, kar ni za tuje oči. Rahul Mishra je tej igri dodal še dodaten element presenečenja in igrivosti, ki na koži riše oblike ptic, rož in akbstraktnih senc. Čeprav gre njegova muza na pomemben sestanek, še ne pomeni, da mora biti tudi do vratu zapeta. Če nas je ta kolekcijakaj naučila, je to definitivno to, da ničersar ne smemo jemati preresno.

Zadnja na seznamu modnih revij pa se je tokrat znašla danska modna hiša YDE, ki v duhu svoje dežele, predstavlja sofisticirano garderobo za žensko, ki dobro pozna sebe in svoj stil. Uporaba bogatih materialov, kot so kašmir, svila, saten in tvid, barvne palete, ki seže od bele do črne in od mat do svetlečih ter grafični printi in krzno so vsi zaslužni za ultra ženstveno kolekcijo. Takšne so tudi linije, ki jih rišejo oblačila, izredno feminilne in lahkotne.

Ritem je manekenkam narekovala nežna glasba izpod prstov pianista, skupaj z baročno okrašenim prostorom pa smo kolekcijo brez težav preslikali v visoko družbo. In ne glede na to, da se je moda v zadnjih sezonah znatno približala običajnemu potrošniku, je YDE dokazal, da je še dovolj prostora za luksuz.

Pripravila: Katja Kozlevčar
Foto: arhiv oblikovalcev

Najbolj brano