Jil Sander se vrača za krmilo Jil Sander

Novica dneva v modnem svetu je gotovo ta, da nemška modna oblikovalka Jil Sander spet prevzema vajeti pri znamki Jil Sander, ki jo je ustanovila leta 1968.

Znamka Jil Sander je pod kreativnim vodenjem Rafa Simonsa cvetela, tako da se Jil Sander vrača v zdravo poslovno okolje. Ji bo uspelo vzdrževati takšno raven priljubljenosti znamke?

To pomeni tudi, da je kolekcija za jesen in zimo 2012, ki jo bodo predstavili v Milanu, zadnja, ki jo je za to znamko oblikoval Raf Simons. So bile torej govorice, da bo prevzel kreativno vodenje pri Diorju in nasledil "padlega" Johna Galliana, resnične? Pariški teden mode, ki je za vogalom, bi bil odlično ozadje za takšno oznanilo ...

Jil Sander, ki prihaja iz Hamburga, je na prelomu v novo tisočletje svojo znamko prodala skupini Prada in ji zaradi nesporazumov z direktorjem Patriziom Bertellijem obrnila hrbet. Leta 2003 sta dosegla neke vrste premirje, zato se je vrnila, a ustvarila le tri kolekcije in spet odšla. Kako ji bo šlo v tretje? Gotovo bo olajševalna okoliščina to, da podjetje od leta 2006 ni več v rokah Prade.

Zadnja kolekcija, ki jo je za Jil Sander oblikovala Jil Sander, je bila tista za jesen in zimo 2004, ki še danes deluje klasično in brezčasno. Znamka se je tudi brez Sanderjeve, predvsem po zaslugi Belgijca Simonsa, ki jo je vodil sedem let, razvila v eno najpomembnejših in najdonosnejših modnih znamk sploh. Vrnitev ženske, po kateri znamka nosi ime, je torej velika reč, do septembra pa bo treba počakati, da bi videli, kako uspešna bo.

Oblikovalka, katere celotno ime je Heidemarie Jiline Sander, ima danes 68 let, v 80. je njena znamka med poslovnimi ženskami dosegla kultni status, saj je bila znana po brezhibno krojenih hlačnih kostimih, bluzah in plaščih iz luksuznih tkanin, predvsem v nevtralnih barvah. Zaradi njene zavezanosti zadržani eleganci, najboljšim dostopnim materialom in prefinjenemu krojenju se je oblikovalke prijel tudi vzdevek "mojstrica minimalizma".

Nazadnje je Sanderjeva oblikovala pod znamko +J za japonski Uniqlo, a so po treh letih sodelovanje prekinili. Zdaj je postalo jasno, zakaj.

V priloženem videu si oglejte zadnjo kolekcijo Jil Sander za znamko Jil Sander za jesen 2004.

Najbolj brano