14 stvari, ki bi jih vsi morali upoštevati za bolj trajnosten pristop k modi

Čas je, da se bolj zavzamemo za svoj planet.

Moda, 15. 5. 2021
14 stvari, ki bi jih vsi morali upoštevati za bolj trajnosten pristop k modi - Foto: Profimedia

Trajnostna moda je izraz, ki se dandanes vse pogosteje uporablja, saj se vsi vse bolj zavedamo resnih vplivov oblačil na okolje - industrija je odgovorna kar za 10 % svetovnih emisij toplogrednih plinov vsako leto. Toda kaj pravzaprav pomeni trajnostna moda? Gre za krovni izraz za oblačila, ki so ustvarjena in porabljena na način, ki ga je mogoče dobesedno vzdrževati, hkrati pa zaščititi tako okolje kot tudi tiste, ki oblačila proizvajajo. Trajnostna moda je gibanje in proces pospeševanja sprememb modnih izdelkov in modnega sistema v smeri večje ekološke integritete in družbene pravičnosti.

Trajnostna moda zadeva več kot zgolj naslavljanje modnega tekstila ali izdelkov. Sosednji izraz trajnostni modi je eko-moda. Zato so zmanjšanje emisij CO2, reševanje prekomerne proizvodnje, zmanjšanje onesnaževanja in odpadkov, podpora biotski raznovrstnosti in zagotavljanje, da imajo delavci oblačil pošteno plačo in varne delovne pogoje, ključnega pomena za trajnostno matrico. Medtem ko "hitra moda" opisuje oblačila, ki so poceni izdelana in namenjena kratkoročni uporabi, je "trajnostna" (ali "etična") moda nasprotno in jo včasih imenujejo tudi "počasna moda". Upošteva celoten življenjski cikel izdelka, od načrtovanja, pridobivanja in proizvodnih procesov - in preučuje vse in vse, na kar omenjeni cikel vpliva.

Najnovejši modni trend ni sezonska barva oblačil ali obvezen pomladni slog, gre za koncept trajnostne mode in etičnih oblačil.

Tekstilna industrija povzroča opustošenje okolja med postopki izdelave oblačil in odpadki, zato so se blagovne znamke in potrošniki lotili dejavnikov za izboljšanje teh konkretnih vprašanj.

Glede na število dejavnikov je trenutno še vedno premalo blagovnih znamk, ki se lotevajo vseh teh zapletenih vprašanj, in tudi tiste, ki obstajajo, bodo priznale, da je stvari vedno mogoče še izboljšati. To pomeni, da preprosto nakupovanje izdelkov z oznako "trajnostno" ni dovolj, čas je, da popolnoma  premislimo o svojih nakupnih navadah in načinu uživanja oblačil.

Torej, če želite zagotoviti, da bo vaša garderoba čim bolj vzdržna, in tako kar se da učinkovito poskrbite za svoj planet, je tukaj vse, kar morate vedeti.

1. Kupujte manj in kupujte boljše

Morda je kliše, toda mantra "kupujte manj in kupujte bolje" je ključnega pomena, če pomislite, da se vsako leto v svetu izdela neverjetnih 100 milijard oblačil. Strokovnjaki svetujejo, da si pred nakupom novega oblačila zastavite tri pomembna vprašanja: "Kaj kupujete in zakaj? Kaj v resnici potrebujete? Boste novo jopico nosili vsaj 30-krat?" Čeprav še tako radi brskate po spletnih straneh navdahnjenih z modo, se naslanjate nad vso lepoto, ki jo premore moda, se vseeno potrudite in se poskušajte zadržati, da s svojo potrošnjo ne ogrožate planeta, več kot bi bilo to potrebno. Naj bodo nakupi pretežno iz materialov, ki so lažje razgradljiva, bolj prijazna našemu planetu in navsezadnje tudi vaši koži.

2. Vlagajte v trajnostne modne znamke

"Nakup boljše" lahko pomeni tudi podporo oblikovalcem, ki promovirajo trajnostne prakse, vključno s Collino Strada, Chopovo Loweno in Bodejem, ki v svojih dizajni uporabljajo nadgrajeni tekstil. Pomaga lahko tudi zoženje iskanja določenih predmetov, ne glede na to, ali iščete blagovne znamke, ki proizvajajo aktivnejša oblačila bolj trajnostno (na primer Girlfriend Collective in Indigo Luna), kopalke (vključno s Stay Wild Swim in Natasha Tonic) ali denim (Outland Denim in Re / Done). Vlagajte v izdelke boljše kakovosti, ki vam bodo služili dlje časa, naučite se podpirati modne blagovne znamke, ki so etične in okoljsko ozaveščene. Lahko se tudi lotite sezonskega čiščenja svojih omar, kar je vedno precej nostalgičen in sentimentalen trenutek, vendar na ta način lahko iz svojih omar spravite kar nekaj oblačil, ki jih niste nosili že leta. Oblačila lahko podarite in upate, da najdejo svojega novega lastnika. Vaša nova mantra naj bo "počasna moda pred hitro modo".

3. Nakupujte rabljena in vintage oblačila

Oblačila so tiste dobrine, katerih cene so se zaradi prihoda hitre mode znatno znižale. Na ta račun hitra moda proda ogromne količine modnih kosov, ki pa jih posameznik ne obleče več kot desetkrat, še bolj tragično pa je dejstvo, da za pridelavo zgolj ene majice oz oblačila porabimo kar 3000 litrov vode. Modna industrija naj bi bila odgovorna kar za 10 % svetovnih izpustov toplogrednih plinov. Zastrašljivo dejstvo je, da naj bi se te številke skozi leta naglo povečevale in se do leta 2030 povečale kar za polovico. Ker so rabljeni in letniki zdaj vedno bolj dostopni po spletnih mestih, kot so The RealReal, Vestiaire Collective in Depop, razmislite o nakupu že ljubljenih predmetov, če želite dodati svojo garderobo. Ne samo, da boste podaljšali življenjsko dobo teh oblačil in posledično zmanjšali vpliv svoje garderobe na okolje, lahko najdete tudi enkratne kose, ki jih nihče drug ne bo imel v lasti. Poiščite navdih, kot sta Rihanna in Bella Hadid - obe ljubiteljici vintage izdelkov.

4. Oblačila si lahko tudi izposodite

Namesto da bi to poletje kupili novo obleko za poroko ali zabavo za rojstvo otroka, je zdaj lažje kot kdaj koli prej, da obleko za določeno priložnost najamete. Študija, ki je bila opravljena v Združenem kraljestvu, je pokazala, da se vsako poletje kupi kar do 50 milijonov oblačil, ki pa se ne oblečejo več kot tridesetkrat. Gre za umazano navado, ki jo moramo hitro opustiti, saj se vsako sekundo sežge en cel tovornjak oblačil.

5. Izogibajte se zavajajočim informacijam

Ko se potrošniki vse bolj zavedajo svojega okoljskega odtisa, postaja čedalje bolj razširjeno zeleno pranje oz greenwashing- blagovne znamke, ki z nejasnimi, zavajajočimi ali lažnimi trditvami trdijo, da je oblačilo bolj okolju prijazno, kot je v resnici. Poglejte dlje od modnih besed, kot so "trajnostno", "okolju prijazno", "zavestno" in "odgovorno", da ugotovite, ali imajo blagovne znamke podrobne politike, s katerimi podpirajo svoje trditve.

6. Seznanite se z etičnimi, kvalitetnimi materiali

Razumevanje vpliva materialov je ključnega pomena pri bolj trajnostnih nakupih. Dobro pravilo je, da se izogibamo deviški sintetiki, kot je poliester, ki po vsem svetu predstavlja kar 55 vseh odstotkov oblačil, saj ta izvirajo iz fosilnih goriv in trajajo leta, da se razgradijo. Vsi naravni materiali niso enaki: organski bombaž na primer porabi bistveno manj vode kot običajni bombaž in ne uporablja škodljivih pesticidov. Poiščite certifikate Global Organic Textile Standard (za bombaž in volno), za usnje in viskozo, da zagotovite, da bodo materiali, uporabljeni za izdelavo vaših oblačil, manj vplivali na naš planet. Trgovine nenehno lansirajo nove modele, potrošniki pa redno posodabljajo svoje garderobe. Največji cilj trajnostne mode je manj kupovati in dlje uporabljati stvari. Da bodo oblačila trajala, obstajajo platforme za skupno rabo omar, blagovne znamke, ki spodbujajo nakup rabljenih oblačil, in preprosti, a trajni stili, ki jih lahko nosite znova in znova.

7. Vprašajte, kdo je izdelal vaša oblačila

Ker pandemija izpostavlja izjemne težave, s katerimi se srečujejo delavci, ki izdelujejo vaša oblačila po vsem svetu, je nujno, da imajo ljudje, ki izdelujejo naša oblačila, primerno plačo in varne delovne pogoje. Poiščite blagovne znamke, ki odkrito razkrivajo informacije o svojih tovarnah in politiki glede plač in delovnih pogojev.

8. Podpirajte blagovne znamke, ki imajo pozitiven vpliv na okolje

Ekološko usmerjene blagovne znamke začenjajo razmišljati o tem, kako lahko moda pozitivno vpliva na okolje, namesto da samo zmanjša njen vpliv. Regenerativno kmetijstvo - kmetijske prakse, kot sta neobdelava in gojenje pokrovnih pridelkov - je naraščajoč modni trend, katerega cilj je obnoviti zdravje tal in biotsko raznovrstnost.

9. Pazite na škodljive kemikalije

Barve in obloge iz proizvodnih procesov so škodljive okolju, proizvajalcem oblačil, prav tako pa njigova toksičnost prehaja v skupne vodne vire. Te kemikalije morda ne vplivajo na potrošnike,vendar predstavljajo težavo ljudem, ki izdelujejo oblačila, in tistim, ki živijo na območjih, kjer jih proizvajajo. Modne in zunanje blagovne znamke so zdaj zadolžene, da pripravijo nove načine za odpravljanje barvil in oblog za funkcije, kot so odpornost proti gubam in vodoodbojnost. Skrite kemikalije, ki se uporabljajo za obdelavo naših oblačil, so resna skrb, ki onesnažuje lokalne vodne poti in predstavlja tveganje za delavce oblačil. Bodite pozorni na certifikate Made in Green by OEKO-TEX in Bluesign, ki določajo zahteve za uporabo kemikalij med proizvodnim postopkom.

10. Zmanjšajte vodni odtis

Glede na to, da proizvodnja tekstila letno porabi neverjetnih 93 milijard kubičnih metrov vode - kar ustreza 37 m olimpijskim bazenom, bi se morali vsi bolj zavedati vodnega odtisa svojih oblačil. Kot smo že omenili, organski bombaž porabi bistveno manj vode kot običajni bombaž (po opravljeni študiji kar 91 % manj), medtem ko uporaba barvil z nizko vsebnostjo vode tudi zmanjša porabo vode. Zahteve po sladki vodi za pitje in kmetijstvo daleč presegajo razpoložljive vire. Čeprav je Zemlja prekrita z vodo, gre za večinoma neuporabno slano vodo ali pa vodo, ki je onesnažena. Posledično nekatere blagovne znamke zdaj iščejo dobavne verige, da bi ugotovile, kako lahko zmanjšajo količino vode, ki jo porabijo.

11. Zavedajte se veganske mode

Medtem ko materiali živalskega izvora, kot sta usnje in volna, povzročajo okoljske in etične pomisleke, lahko veganske alternative, ki pogosto vsebujejo sintetiko, škodujejo tudi našemu planetu. Nekatere blagovne znamke bodo uporabile plastiko ali druga nerazgradljiva vlakna kot nadomestilo za izdelke na živalski osnovi. Na žalost ti materiali po kratkem času pogosto končajo na odlagališčih. To neposredno prispeva k onesnaževanju okolja. Poiščite inovativne materiale, kot so pinatex, leča, tenka, pluta, morske celice, mikokovine (gobova koža) in znamke, ki uporabljajo reciklirane materiale.Na srečo na trg prihajajo vznemirljive novosti, kot je usnje Mylo iz Bolt Threads, izdelano iz micelija - korenin gliv , ki ga je že sprejela Stella McCartney. Verjetno se vsi težko soočimo z današjo realnostjo sanjskih plaž, prekritih s plastiko, in straši nas dejstvo, da smo na dobri poti, da bomo kmalu imeli več plastike v ocenih kot rib.

12. Poskrbite za svoja oblačila

Podaljšanje življenjske dobe vaših oblačil je ključnega pomena, ko gre za zmanjšanje okoljskega odtisa vaših oblačil in za zagotovitev, da po enem ali dveh obrabah ne bodo zamašili odlagališč. Poskrbite, da bodo vaša oblačila čim dlje, tako da jih ne boste preveč prali (s čimer boste zmanjšali tudi emisije CO2 in porabo vode) ter jih popravili, namesto da bi jih vrgli ven.

13. Izogibajte se onesnaževanju z mikroplastiko

Ker se je težko povsem izogniti sintetiki (najlon in elastan sta še vedno potrebna v aktivnih oblačilih in spodnjem perilu, da dosežemo tako pomembno raztegljivost), lahko pranje oblačil sprosti na tisoče mikroplastike v naše vodne poti in oceane, kar škoduje morskemu življenju, ki zaužije drobne delce. Na srečo obstaja preprosta rešitev: vlaganje v mikroplastični filter, kot so pralne vreče  v katero lahko položite svoja sintetična oblačila.

14. Poskrbite, da bodo vaša oblačila imela drugo življenje

Ko pospravljate svojo omaro, to počnite z zavedanjem, da oblačil ne rabite kar zavreči, vedno lahko najdejo nove lastnike, zato le poskrbite, da oblačila ne bodo končala na odlagališču. Ponovna prodaja oblačil ali organizacija zamenjave oblačil je najboljši način, da svojim oblačilom zagotovite drugo življenje, pa tudi donacije dobrodelnim organizacijam in organizacijam, ki iščejo rabljena oblačila. Za dotrajane kose, ki jih ni več mogoče popraviti za ponovno uporabo, poiščite sheme recikliranja, posebej tam, kjer je to mogoče.

Kjub vsem zgoraj navedenim težavam, lahko modo na več načinov naredimo bolj trajnostno, od uporabe organskih materialov, biorazgradljivih barvil do inženirskih vzorcev, ki ustvarjajo nič odpadkov. Priporočamo vam, da razmislite o tem, kateri družbeni ali okoljske pomisleki so za vas najbolj pereči, in nato te cilje najprej določite kot svojo vstopno točko v trajnostni način delovanja. Industrija se še vedno uči, kako najbolje dvigniti svoje socialne in okoljske standarde, in ker se gibanje še vedno razvija, nam vsekakor pomaga, da se osredotočimo na nenehno izboljševanje, namesto da bi si prizadevali in pričakovali popolnost zdaj.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Ta pričeska Jennifer Lopez je popolna za vse priložnosti tega poletja

Priporočamo tudi: Meghan Markle nas je očarala v popolni spomladanski obleki

Najbolj brano