Znanstveniki razkrili, kdaj je najboljši čas za prigrizek, ne da bi pridobili na telesni teži

Ker v nekaterih delih dneva porabite več kalorij kot v drugih.

Znanstveniki razkrili, kdaj je najboljši čas za prigrizek, ne da bi pridobili na telesni teži - Foto: Profimedia

Ali ste vedeli, da kalorije ne štejejo, če prigrizek pojeste sami in na skrivaj? Se radi tolažimo... Ste tudi vi slavni skrivni jedec? Ali jeste, ko vam je dolgčas, ste razburjeni ali jezni? Ali vsak dan pojeste čokolado? Prigrizki so namreč skrivni grehi večine ljudi, ki želijo shujšati. Strokovnjaki ugotavljajo, da se ljudje pogosto počutijo tako krive zaradi prigrizkov, da jim je nerodno odkrito spregovoriti o tem. Zlasti ženske se rade nervozno smehljamo, ko smo vprašane po prigrizkih in si pogosto očitamo, da smo šibke ter brez nadzora. Sčasoma popolnoma opustimo dieto ali pa razvijemo misli, ki nas nežno tolažijo in upravičujejo dejstvo, da smo spet na "stari" poti, vse z namenom, da se ne bi počutile tako slabo. "Saj ni pomembno, saj je brez maščobe". Ali: "Če nihče ne opazi, kalorije ne štejejo".

V tem trenutku že veste, da je zdrava, uravnotežena prehrana, ki temelji na zdravih prigrizkih ključ za izgubo kilogramov. Toda če je vaš urnik prehranjevanja neurejen, je lahko izguba kilogramov ekstremno težavna.

Ne spreglejte: 

Nedavna študije kažejo, da ne glede na to, kako zdravo se prehranjujete, lahko raven sladkorja v krvi poskoči za 18 odstotkov nad normalno, če čas obroka ni usklajen z vašim cirkadianim ritmom, kar lahko poveča raven hormona inzulina, ki kopiči maščobe. 

Pomembno je, da se naučite prepoznati, kaj vaše telo potrebuje, kakšne signale vam daje, in se naučite, kako se na te signale ustrezno odzvati - dieta in krivda sta dve besedi, ki ne sodita skupaj.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gabrielle Caunesil Pozzoli (@gabriellecaunesil)

Lakota je način, s katerim nam telo sporoča, da moramo obnoviti izčrpana hranila. Žal naše telo ne more reči "potrebujem več vitamina D", to bi bilo namreč preveč enostavno. Mnogi od nas si lakoto razlagajo tako, da nam telo pravi "potrebujem več maščobe" ali "potrebujem več sladkorja". In ali veste, da obstaja idealen čas dneva, ko lahko prigrizujete, ne da bi pridobili na telesni teži ali se počutili krive?

Kdaj je idealen čas za prigrizek?

Skupina raziskovalcev meni, da je idealen čas za prigrizek pozno popoldne, in sicer iz zelo posebnega razloga: cirkadiani ritem, ki uravnava vaš metabolizem. Pozno popoldne in zgodaj zvečer ljudje porabijo 10 % več kalorij kot zgodaj zjutraj, pravijo strokovnjaki. Seveda morate pri tem še vedno izbirati zdrave prigrizke, ki vam ne bodo škodili. Najslabši čas za prigrizke je pozno zvečer ali ponoči,  pa tudi zelo zgodaj zjutraj. 

Organizirajte se, da boste ostali na pravi poti.

  • Načrtujte majhen prigrizek sredi dopoldneva in sredi popoldneva, saj je veliko  bolje omejiti lakoto kot stradati.
  • Prigrizke načrtujte kot del splošnega dnevnega načrta prehrane.
  • Organizirajte svoj teden - zlasti če delate zunaj doma. Napišite seznam prigrizkov za ves teden in poskrbite, da boste nakupovali vnaprej. Kupite dovolj za ves teden.
  • Kupite različne zdrave prigrizke, da vam ne bo dolgčas.
  • Poročilo je pokazalo, da so ljudje, ki se zdravo prehranjujejo v štirih od petih epizod čez dan, manj nagnjeni k debelosti kot tisti, ki jedo trikrat ali celo manjkrat čez dan.

Povzeto po članku iz GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Julia Roberts pokazala, kako bermuda hlače nositi na najbolj eleganten način po 50. letu

Priporočamo tudi: Kate Middleton za skupni izlet s princeso Anne izbrala nadvse privlačen videz

Najbolj brano