Dash dieta: Užitki sredozemske diete, ki pomagajo pri številnih zdravstvenih zapletih in hujšanju

Skupaj s sredozemsko prehrano je ta dieta ena najbolj koristnih za zdravje. Prepustite se užitkom Dash diete, ki je namenjena razvajanju vaših brbončic.

Lifestyle, 27. 4. 2022
Dash dieta: Užitki sredozemske diete, ki pomagajo pri številnih zdravstvenih zapletih in hujšanju - Foto: Instagram

Ste se kdaj spraševali, zakaj diete nikoli ne delujejo? Prvič, včasih so tako zapletene, da jih lahko izvajate le nekaj dni, nato pa se zlomite in posežete po grešnem razvajanju, ki vas je gledalo z zadnje strani hladilnika. Vendar danes že vemo, da čudežnih diet in lažnih obljub ni več. Že nekaj časa se zdi, da je ta ovira pri hrani premagana in da ne iščemo več načina, kako hitro shujšati, temveč kako se zdravo prehranjevati, da bi dosegli globalne koristi za svoje zdravje.

Med slednjimi je znana sredozemska dieta, zdaj pa tudi dieta Dash, še ena izmed najbolj koristnih za naše zdravje. Dieta DASH je bila namreč v številnih študijah povezana z manjšim tveganjem za bolezni srca, možgansko kap in sladkorno bolezen tipa 2.

Ne spreglejte:

Kaj je dieta DASH?

Dieta DASH je vseživljenjski prehranski pristop k zdravemu prehranjevanju, namenjen nadzoru in preprečevanju hipertenzije (ali visokega krvnega tlaka). Razvil jo je Nacionalni inštitut za zdravje (National Heart Lung and Blood Institute - NHLBI). Osredotoča se na ravnovesje in zmernost ter ne zahteva, da izločite katero koli skupino živil, poleg tega pa je dokazano, da krvni tlak ohranja na varni in zdravi ravni s prehrano in ne z zdravili. V bistvu gre za zdravo prehranjevanje po zdravi pameti, vendar v obliki načrta, ki temelji na vaših kaloričnih potrebah. In če je bila DASH dieta prvotno zasnovana za izboljšanje ravni hipertenzije, je kljub temu postala zdrava in uravnotežena alternativa prehranjevanja, ki je primerna za vsakogar. Vključuje zmanjšanje natrija v prehrani ter povečanje vnosa živil, bogatih s kalijem, magnezijem in kalcijem, ki znižujejo krvni tlak. 
Sestavljena je iz zmanjšanja uživanja rdečega mesa, soli, sladkarij in alkohola ter povečanja uživanja drugih živil, kot so sadje in zelenjava, polnozrnata žita, stročnice, oreščki, jajca, ribe ali pusto meso.

To je alternativna prehrana, v katero ne vstopa predelana hrana, še zdaleč ne ultra predelana, in kjer je v ospredju sveža hrana.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by goop (@goop)

Dve različici diete DASH

Po mnenju strokovnjakov obstajata dve različici te zdrave alternative. 

STANDARDNA DIETA DASH

V tej različici je priporočeno uživanje do 2300 mg partnerja na dan.

DIETA DASH Z NIZKO VSEBNOSTJO NATRIJA

Pri tej alternativi je priporočljivo zaužiti le 1500 mg natrija na dan.

Katero izbrati? Nedvomno je to odvisno od zdravstvenega stanja vsakega posameznika, njegovih ciljev in seveda nadzora strokovnjaka.

Kako jo izvajati

Izvajanje diete DASH pomeni, da v dnevno prehrano vključite od 4 do 5 kosov sadja, ki ga pojeste med obroki, in še 4 ali 5 kosov zelenjave, kot so paradižnik, brokoli ali korenje, ki jih uporabljate v omakah ali prilogah.

Poleg tega so v to dieto vključeni kruh, riž, testenine ali polnozrnata živila. Seveda po možnosti polnozrnata žita , ki so bogatejša z vlakninami in hranilnimi snovmi.

Drugo priporočilo je, da se izogibamo sirom ali omakam in upoštevamo le posneto ali polposneto mleko in mlečne izdelke .

Kar zadeva živalske beljakovine, dieta DASH priporoča perutninsko meso, kot sta piščanec ali puran, ki vsebuje manj maščob, ter ribe, kot so tuna, sardine, oslič ali losos.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by goop (@goop)

Njene prednosti

Po mnenju strokovnjakov ima ta oblika prehrane z lastnim imenom neposredne koristi za zdravje: izboljšuje zdravje kosti (saj zmanjšuje uživanje živil s presežkom natrija, ki lahko vpliva na mineralno gostoto kosti), znižuje krvni tlak in telesu zagotavlja številne minerale, kot so kalcij, kalij ali magnezij.

Poleg tega pa pomaga zmanjšati tveganje za nastanek ledvičnih kamnov, z zmanjšanjem količine soli varuje ledvice in preprečuje sladkorno bolezen tipa 2 .

Primeri obrokov po dieti DASH

Za zajtrk si najprej privoščite ovsene kosmiče z borovnicami, grški jogurt z granolo ali večzrnati toast z avokadom ali jajcem. Za kosilo poskusite narezanega piščanca in zelenjavo, polnozrnate zavitke s humusom in korenčkovimi palčkami ali lososa na polnozrnatem kruhu. Za prigrizke vam lahko zadostuje večina oreščkov in sadja (v zmernih količinah), za večerjo pa je priporočljiv pust piščanec ali riba z veliko zelenjave in majhnimi količinami žitaric, kot sta kvinoja in rjavi riž.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AMPERNA® Probiotic Skincare (@ampernaskin)

Ali pomaga pri hujšanju?

Da, dieta DASH omogoča tudi izgubo telesne teže, kar ugodno vpliva na presnovo glukoze in pomaga preprečevati prekomerno telesno težo.

Fotografije: Instagram/@tamara

Preberite še: Nicole Kidman nosila čudovito obleko, ki si jo bodo letos želeli vsi

Priporočamo tudi: Tukaj je dokaz, da je kavbojke na zvonec ponovno vračajo (Priyanka Chopra jih že nosi)

Najbolj brano