10+ najboljših sadežev za hujšanje: Čistijo vaše telo in pospešujejo presnovo

28. 4. 2022
10+ najboljših sadežev za hujšanje: Čistijo vaše telo in pospešujejo presnovo (foto: Instagram)
Instagram

Vsi ti sadeži so kot nalašč za to, da vas nasitijo, odžejajo, kurijo kalorije in ščitijo vaš imunski sistem. Ne čakajte več, odpravite se po nakupih in jih vključite v svojo prehrano.

Seznam osnovnih in najučinkovitejših trikov za hujšanje se začne z eno ključno točko: uživanjem zdrave in uravnotežene prehrane, v kateri naj bi imela temeljno vlogo sadje in zelenjava. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) navaja, da je sadje bistvena sestavina zdrave prehrane in da lahko zadostno dnevno uživanje prispeva k preprečevanju glavnih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja ter nekatere vrste raka. Ugotavlja se, da je nezadostno uživanje sadja eden od desetih glavnih dejavnikov tveganja za umrljivost po vsem svetu: pomanjkanje sadja povzroča 19 % raka prebavil, 31 % bolezni srca in 11 % kapi.

Ne spreglejte:

Sadje nam zagotavlja vitamine, vlaknine, minerale in vodo, idealne sestavine za odstranjevanje toksinov in pospeševanje presnove ter vsebuje zelo malo kalorij, kar je kjučno pri izgubi odvečnih kilogramov.  

Ne da bi želeli omalovaževati katero koli vrsto sadja, saj so vsi odlični, je pa res, da moramo, če razmišljamo o dieti za hujšanje, upoštevati predvsem nekatere vrste sadja, saj lahko izboljšajo prebavo, pomagajo preprečevati zastajanje tekočine ali čistijo telo. Predstavljamo vam 18 vrst sadja za hujšanje, odpravljanje napihnjenosti, nasičenost in zaščito imunskega sistema. 

1. Jabolka

Obstaja veliko sort jabolk, vendar so vsa bogata z vodo in pektinom, ki je osnovna sestavina za razstrupljanje telesa in zniževanje slabega holesterola. Jabolka delujejo diuretično, vsebujejo vlaknine in aminokisline, ursolna kislina, ki jo vsebuje njihova lupina, pa pomaga preprečevati pridobivanje telesne teže. Vlaknine pospešujejo prebavo, preprečujejo zaprtje, povečujejo volumen prehrane in prispevajo k uravnavanju telesne teže. Poleg tega imajo visoko nasitno moč in upočasnjuje absorpcijo maščob. Zaradi vseh teh prednosti priporočamo, da jabolka uživate z lupino, in vas spodbujamo, da odkrijete, zakaj nikoli ne smete lupiti sadja in zelenjave, saj boste s tem povečali vse njegove prednosti.

KOLIKO KALORIJ JE V JABOLKIH?
Porcija približno 100 gramov jabolka vsebuje približno 52 kalorij. Še eno koristno dejstvo: majhno jabolko s premerom približno 6,5 cm vsebuje približno 55 kalorij, skodelica jabolčnih rezin pa približno 57 kalorij.

2. Jagode

Jagode so bogate z vodo in so odličen zaveznik pri uravnavanju telesne teže in hujšanju. Vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, imajo veliko diuretično depurativno moč, tako da organizem ne zadržuje tekočine in lahko izloča toksine - in vas tako razstruplja, njihov kalorični vnos pa je zelo majhen.

KOLIKO KALORIJ VSEBUJE JAGODA?
Na vsakih 100 gramov jagod je približno 32 gramov kalorij, 5,5 grama je ogljikovih hidratov, približno 2 % ustreza tej količini beljakovin in le 0,8 % je maščob. Mimogrede, od teh 100 gramov je približno 5,6 % vlaknin.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ROSE FERGUSON (@rosemaryferguson_)

3. Kivi

Kivi je eden najpopolnejših sadežev, saj vsebuje veliko vitamina C, vitamina E in vitamina A, kalija, kalcija, bakra, magnezija in vlaknin. Kivi uravnava presnovo in vsebuje vlaknine, ki pomagajo zmanjšati apetit.

KOLIKO KALORIJ IMA KIVI?
Če govorimo o srednje velikem kiviju, tj. približno 100 gramih, je 49 % kalorij, približno 1 % beljakovin in 0,4 % maščob. Približno 2,4 % je vlaknin in približno 10 % ogljikovih hidratov.

4.Grenivka

Ta citrus z grenkim okusom pomaga pospešiti metabolizem in s kurjenjem kalorij pomaga pri hujšanju. Poleg tega, da grenivka nasiti, je bogata z vlakninami, ki so odlične za uravnavanje ravni glukoze v krvi, vitaminom C, vitaminom A ter vitamini B1, B3 in B6. Naringenin je snov, ki povzroča izgorevanje maščobnih kislin.

KOLIKO KALORIJ VSEBUJE GRENIVKA?
Enota s približno 100 užitnimi grami vsebuje približno 37 kalorij. V njem ni maščob, približno 7 gramov je ogljikovih hidratov, nadaljnjih 7 gramov ustreza količini enostavnih sladkorjev, ki jih vsebuje, in le 1 gram beljakovin. Od teh 100 gramov sta 2 grama vlaknin in 1 mg natrija.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by goop (@goop)

5. Lubenica

Sadje, bogato z likopenom, močnim antioksidantom, z depurativnimi lastnostmi, ki pospešujejo izločanje toksinov. V lubenici je veliko vode, zato je njena vsebnost kalorij zelo nizka, zato lahko pojemo velike porcije, ne da bi se zredili, poleg tega pa pomaga ohranjati sitost. Poleg tega je lubenica eden od sadežev z najboljšimi lastnostmi za kožo in lase.

KOLIKO KALORIJ IMA LUBENICA?
Vsakih 100 gramov lubenice vsebuje le 30 gramov kalorij, skoraj nič maščob (0,2 grama) in holesterola (0 gramov). V 100 gramih je približno 8 gramov ogljikovih hidratov, od tega 0,4 grama prehranskih vlaknin in 6 gramov sladkorjev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ana Heart (@anaheart)

6. Papaja

Eksotično in okusno sadje, ki izloča veliko količino toksinov, saj 90 % njegove sestave predstavlja voda. Njegove prednosti so posledica prisotnosti papaina, encima, ki izboljšuje prebavo beljakovin, vzdržuje presnovo in spodbuja izgorevanje maščob. Je tudi odlično sredstvo proti apetitu. Je eno od živil z največ antioksidativnega vitamina C, folne kisline, kalija, vitamina A, vitamina E in vitamina K.

KOLIKO KALORIJ IMA PAPAJA?
Vsakih 100 gramov papaje vsebuje 43 gramov kalorij. Poleg tega je izjemno bogata z minerali, kot so natrij, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, železo, cink in jod.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WelleCo (@welleco)

7. Hruška

Hruške so bogate z vodo in vsebujejo pektin, ki je idealna sestavina za razstrupljanje telesa. Vsebujejo tudi katehine in flavonoide, dva antioksidanta, ki preprečujeta zastajanje tekočine ter pomagata izločati toksine in maščobe.

KOLIKO KALORIJ VSEBUJE HRUŠKA?
Vsebuje 57 gramov kalorij na 100 gramov hruške in je brez maščob (0,1 grama na 100). 15 gramov je ogljikovih hidratov in mimogrede, tudi holesterola nima.

8. Limona

Med številnimi prednostmi in lastnostmi limone je, da je bogata z vitaminom C, pospešuje delovanje jeter in presnovo maščob. Nekatere študije so pokazale, da imajo tisti, ki uživajo sadje, bogato z vitaminom C, boljšo prebavo in lažje shujšajo. Limona je odlična tudi kot preliv.

KOLIKO KALORIJ VSEBUJE  LIMONA?
Na vsakih 100 gramov limone je le 29 gramov kalorij, 0,3 grama maščob in 9 gramov ogljikovih hidratov. Med temi 100 grami je 1,1 grama beljakovin, odlikuje pa ga tudi količina vitaminov A, D, B12 in kalcija.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WelleCo (@welleco)

9. Ananas

Ananas je diuretično in depurativno sadje, saj pomaga pri odstranjevanju toksinov in preprečuje zaprtje, ker vsebuje veliko vlaknin in je zelo nasiten. Bogata je tudi s počasi absorbiranimi ogljikovimi hidrati, rastlinskimi beljakovinami, vitaminom C in vitamini skupine B.

KOLIKO KALORIJ IMA ANANAS?
Od 100 gramov ananasa je 50 gramov skupnih kalorij, ki se pretvorijo v energijo. Od teh 100 gramov je 13 gramov ogljikovih hidratov in 0,5 grama beljakovin.

10. Grozdje

Ta sadež zaradi visoke vsebnosti kalija pomaga izločati odvečne tekočine iz telesa. Zaradi svoje nasitne moči zmanjšuje tudi apetit.

KOLIKO KALORIJ IMA GROZDJE?
Odlična izbira. Vsakih 100 gramov grozdja vsebuje 67 gramov energije (kcal), 17 gramov ogljikovih hidratov in 0,6 grama beljakovin. Le 0,4 grama na 100 je maščobe.

11. Melona

Zaradi bogastva vode je sadež z diuretičnimi lastnostmi, ki pomagajo zmanjšati zadrževanje tekočine. Melona je bogata tudi z vlakninami, kalijem in antioksidanti, kot so vitamin C, likopen in betakaroten.

KOLIKO KALORIJ IMA MELONA?
Na 100 gramov melone je 27 kalorij, 1 gram vlaknin in 6 gramov ogljikovih hidratov ter visoka vsebnost kalija (320 mg).

12. Slive

Slive so še eno sadje, ki se ponaša z velikimi prednostmi pri hujšanju in izgubi teže. Kot že vemo, visoka vsebnost vode pomaga preprečevati zastajanje tekočine in preprečuje zaprtje. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin izboljšuje počasno prebavo, nasiti in razstruplja. Vsebuje tudi vitamina A in E, kalij in pektin, ki uravnava delovanje črevesja in pomaga zniževati holesterol.

KOLIKO KALORIJ IMA SLIVA?
Na vsakih 100 užitnih gramov slive najdemo 46 kalorij in 1,4 grama.

13. Paradižnik

Paradižnik je sadje, ki vsebuje vitamine (A, E, K, B1, B6 in odličen vir vitamina C), minerale in vlaknine. Prav tako je jasen zaveznik pri prehrani za hujšanje (ali ohranjanje telesne teže), saj je nasitno, čistilno, razstrupljevalno in naravno živilo za kurjenje maščob zaradi likopena, rastlinskega pigmenta, ki mu daje značilno rdečo barvo in je dober tudi za kožo, paradižnik je eno tistih živil, ki jih koža poleti potrebuje - ter za zniževanje ravni slabega holesterola.

KOLIKO KALORIJ VSEBUJE PARADIŽNIK?
100 gramov paradižnika vsebuje približno 23 kalorij. Poleg tega paradižnik pomaga zmanjšati zadrževanje tekočine in izločiti toksine. Zaradi vsebnosti vlaknin pomaga pri prebavi in črevesnem prehodu.

14. Maline

Če imate željo po sladkem, lahko maline potešijo to skušnjavo, poleg tega pa so tudi živilo z visoko vsebnostjo vlaknin in antioksidantov. Jagode (jagode, maline, robide, borovnice ...) zaradi visoke vsebnosti vitaminov C in E veljajo za "superživila", saj poleg tega, da so zelo zdrave, pomagajo tudi pri preprečevanju številnih bolezni. Odlični so kot zdrav prigrizek med obroki, na primer z jogurtom, pa tudi v solatah.

KOLIKO KALORIJ VSEBUJEJO MALINE?
100 gramov malin vsebuje približno 52 kalorij. V tej porciji je tudi 6,5 grama vlaknin, 0,65 grama maščob, 11,94 grama ogljikovih hidratov in 4,42 grama sladkorja.

15. Pomaranča

Tako kot vsi agrumi je tudi pomaranča nizkokalorično sadje, bogato z vlakninami in vitaminom C. Povprečno velika pomaranča vsebuje 69,7 mg tega vitamina, velikega zaveznika imunskega sistema, ki pomaga pri absorpciji železa in prispeva k proizvodnji kolagena. Da bi izkoristili vse njene zdrave lastnosti, je sadež najbolje uživati v celoti in ne le v obliki soka. In to ne pomeni, da nasprotujemo hvaljenemu pomarančnemu soku, ampak če zaužijemo celotno pomarančo, imamo koristi tudi od njene visoke vsebnosti vlaknin in vse njene nasitne moči (zaradi pulpe), saj zmanjšuje lakoto in s tem vnos kalorij.

KOLIKO KALORIJ VSEBUJE POMARANČA?
100 gramov pomaranče vsebuje približno 47 kalorij, 2,4 grama vlaknin in 9 gramov sladkorja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by goop (@goop)

16. Mango

Zaradi visoke vsebnosti fruktoze, sladkorja, ki je naravno prisoten v sadežu, je mango pogosto spregledan pri hujšanju, vendar je tudi odličen vir folne kisline, vitamina C in vitaminov A, E, B5, K in B6 ter kalija, magnezija, mangana in, kar je pri hujšanju najbolj zanimivo, vlaknin. Kot vemo, vlaknine poskrbijo za občutek sitosti in pripomorejo k dobremu prehodu skozi črevesje. Zato je mango, tako kot pomaranča, sadež, ki vam lahko pomaga pri hujšanju, zlasti (kar je zelo pomembno), če ga zaužijete kot kos sadja in ga ne predelate v obliki sokov, koktajlov ali smutijev.

KOLIKO KALORIJ IMA MANGO?
100 gramov manga vsebuje približno 60 kalorij. V tej porciji je tudi 0,4 grama maščob, 1,6 grama vlaknin in 14 gramov sladkorja.

17. Breskev

Koščičasto sadje, kot so breskve, vsebuje malo kalorij in je zelo bogato s hranilnimi snovmi, kot sta vitamina C in A, zato je idealno za hujšanje. Poleg tega zelo nasitijo, saj vsebujejo veliko vlaknin.

KOLIKO KALORIJ IMA BRESKEV?
100 gramov breskev vsebuje približno 39 kalorij, 1,4 grama vlaknin in 9 gramov sladkorja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by goop (@goop)

18. Pasijonka

Pasijonka ali marakuja je nizkokalorično sadje z visoko vsebnostjo vlaknin, zato je lahko idealno živilo za hujšanje. Priporočljivo je, da pasijonko zaužijete v obliki celega sadeža, kot v primeru manga in pomaranče, saj na ta način izkoristite vse njegove vlaknine in nasitno moč, pa tudi vsebnost vitaminov in mineralov.

KOLIKO KALORIJ IMA PASIJONKA?
100 gramov pasijonke vsebuje 97 kalorij, 10 gramov vlaknin in 11 gramov sladkorja.

Fotografije: Instagram/@poosh

Preberite še: 6 kontroverznih trendov, ki prevladujejo to pomlad: Že leta so na seznamu modnih prepovedih in zdaj jih nosijo vsi

Priporočamo tudi: Ne marate ne oprijetih ne preširokih hlač? To so popolne kavbojke, za vse tiste, ki ne sledite trendom in cenite klasiko in udobje

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan