Vsaka ženska nad 50 let bi morala jesti dodatke te rastline: Izboljša spomin, koncentracijo in cirkulacijo

Čas je, da se spoznate z mogočnimi učinki rastline Ginko biloba, ki so predvsem pomembni za ženske nad 50. let, saj izboljšujejo raven koncentracije, cirkulacije in spomina. Zaradi številnih prednosti, zlasti visoke antioksidativne moči, pa je Ginko biloba eden najbolj priljubljenih zdravilnih rastlin v tem trenutku. 

Lifestyle, 24. 3. 2022
Vsaka ženska nad 50 let bi morala jesti dodatke te rastline: Izboljša spomin, koncentracijo in cirkulacijo - Foto: Instagram

Kljub zapleteni izgovarjavi in oddaljenemu izvoru je uporaba Ginka vse bolj razširjena. Z razmahom naravne kozmetike in iskanjem alternativnih sestavin, pomembnih za naše zdravje, ki so tako učinkovite kot trajnostne, ne da bi se zatekale k kemikalijam, se v naš besednjak postopoma uvajajo številne aktivne sestavine, čeprav pravzaprav sploh niso nove.

Ginko biloba je najstarejša rastlina na svetu, njeni pripravki pa se za zdravje ljudi uporabljajo že več kot 5000 let. Dvokrpi ginko (Ginkgo biloba L.) je drevo, ki ga pogosto imenujemo tudi živi fosil, saj raste na Zemlji že 300 milijonov let in ni v sorodu z nobeno danes živečo rastlinsko vrsto. Izvira s Kitajske, kjer so drevesa stara tudi 4000 let, zato je kemična sestava ginka dobro znana. Za njegovo učinkovitost so najpomembnejši flavonoidi, ginkolidi in bilobalidi – so specifični za ginko in jih ne najdemo v nobeni drugi rastlinski vrsti.

V zadnjih 35 letih je bil ginko podvržen številnim kliničnim preskušanjem, ki so pokazale različne pozitivne učinke te rastline na zdravje ljudi, predvsem na zdravje žensk nad 50.letom. Poudarja se njegovo veliko vrednost kot aktivnega antioksidanta, saj "ščiti pred oksidativnim stresom in prezgodnjim staranjem, saj zaradi svojega delovanja proti prostim radikalom zmanjšuje oksidacijo kožnih celic, kar omogoča boljšo zaščito kože pred škodljivimi učinki onesnaženja, UV-žarkov itd. Prav tako se lahko pohvali s pozitivnimi učinki na delovanje cirkulacije, izpostavlja pa se tudi njegovo sposobnost povečanja proizvodnje kolagena, ki je, glavna opora kože, saj ji zagotavlja čvrstost in elastičnost.

Ne spreglejte: 

Njegova glavna značilnost je tudi ta, da spodbuja limfno drenažo, kar razbremenjuje in zmanjšuje videz napihnjenih vrečk, s katerimi se večkrat lahko soočajo ženske v menopavzi. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sakara Life (@sakaralife)

Predstavljamo vam kar 10 zdravstvenih učinkov, s katerimi se ponaša Ginko biloba. 

1. Vsebuje močne antioksidante

Ginko biloba vsebuje pomembne antioksidante, ti pa nevtralizirajo škodljive učinke prostih radikalov, ki lahko poškodujejo zdrava tkiva, kar prispeva k pospešenemu staranju in razvoju bolezni. 

2. Pomaga v boju proti vnetjem

Nekatere kronične motnje povzročijo vnetni odziv, tudi če ni bolezni ali poškodb. Sčasoma lahko to prekomerno vnetje povzroči trajno poškodbo telesnih tkiv in DNK.

Dolgoletne raziskave kažejo, da lahko ekstrakt ginka zmanjša označevalce vnetja v človeških celicah pri različnih boleznih, kot so:

  • Artritis
  •  Črevesne bolezni (IBD)
  • Rak
  • Srčna bolezen
  • Infarkt

3. Izboljša cirkulacijo in zdravje srca

Ginkgo lahko poveča pretok krvi s spodbujanjem širjenja krvnih žil, njegova uporaba pa se priporoča za zdravljenje bolezni, povezanih s slabo cirkulacijo. Poleg tega dodatne raziskave kažejo tudi na zaščitne učinke ginka na zdravje srca, možganov in preprečevanje možganske kapi.

4. Zmanjša simptome psihiatričnih motenj in demence

Ginko je bil večkrat ovrednoten zaradi njegove sposobnosti zmanjšanja tesnobe, stresa in drugih simptomov, povezanih z Alzheimerjevo boleznijo, in kognitivnega upada, povezanega s staranjem. Ugotavlja se, da izvleček ginka poveča funkcionalne sposobnosti pri tistih z blago Alzheimerjevo boleznijo. Svoje pozitivne rezultate pri dokazuje tudi pri demenci, saj ginko izboljša pretok krvi v možgane.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cindy Crawford (@cindycrawford)

5. Zmanjšuje tesnobo

Študije nakazujejo, da redno uživanje ginka znatno pripomore k zmanjšanju simptomov anksioznosti in tesnobe. 

6. Pomaga pri zdravljenju depresije

Raziskave so pokazale, kako lahko ginko biloba pomaga možganom pri različnih oblikah kognitivnega upada. Dokazano je, da uživanje ginka prav tako pripomore k zmanjšanju občutkov žalosti in depresije, saj protivnetne lastnosti, ki so prisotne v rastlini izboljšajo sposobnost telesa, da se spopade z visokimi ravnmi stresnih hormonov.

Kljub temu je depresija kompleksno stanje, ki ima lahko različne vzroke, zato je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by David Morrison (@davidmorrisonartist)

7. Izboljša vid in zdravje oči

Nedavne raziskave kažejo, da lahko dodatki ginka povečajo pretok krvi v oči in izboljšajo vid.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sakara Life (@sakaralife)

8. Lahko pomaga pri glavobolih in migrenah

Zaradi svoje sposobnosti povečanja pretoka krvi in ​​zmanjšanja vnetja je ginko lahko učinkovito zdravilo za nekatere vrste glavobolov.

Na primer, če je glavobol ali migrena posledica pretiranega stresa, je lahko ginko izredno koristen. Če je glavobol povezan z zmanjšanim pretokom krvi ali zoženimi krvnimi žilami, nam lahko uživanje ginka pomaga na način, da razširi krvne žile in izboljša simptome. 

9. Zmanjša simptome astme

Ginko lahko zaradi svojih protivnetnih učinkov zdravi simptome, povezane z boleznimi dihal. Zmanjšujejo vnetje dihalnih poti in povečujejo kapaciteto pljuč, če ga redno pijete v kombinaciji z redno terapijo, pa boste zmanjšali simptome kašlja in bronhitisa.

10. Zmanjša simptome PMS in lahko pomaga pri zdravljenju spolne disfunkcije

Dokazno je, da njegovo redno uživanje zmanjšuje nevšečnosti, ki so povezane s simptomi PMS, prav tako pa lahko ugodno vpliva na ženske hormone, sploh v času menopavze.

Ker ima ginko sposobnost izboljšanja ravni dušikovega oksida v krvi, ki izboljša cirkulacijo skozi razširjene krvne žile, je lahko koristen tudi pri zdravljenju različnih simptomov spolne disfunkcije, kot sta erektilna disfunkcija ali nizek libido.

Fotografije: Instagram/@poosh

Preberite še: “Čaj z mlekom” je nov odtenek las, ki ga ta hip vidimo povsod

Priporočamo tudi: 10 najlepših parov belih superg, popolnih za letošnjo pomlad

Najbolj brano