Ključni izdelek, ki ga potrebujete za preventivno nego kože: Brez tega izdelka nikoli ne bi smeli zapustiti svojega doma

Staranje je kronološki, obrambi in vnetni proces, pa ste nanj pripravljeni? Kakšna je vaša osnovna nega kože? Preverite, kako bi morali poskrbeti za svojo kožo, da bo ta čim dlje zdrava in sijoča.

Lepota, 18. 3. 2022
Ključni izdelek, ki ga potrebujete za preventivno nego kože: Brez tega izdelka nikoli ne bi smeli zapustiti svojega doma - Foto: Instagram

Negujte se! Ohranite funkcijsko sposobnost svoje kože in jo preventivno zaščitite. Veste, kako in zakaj? Staranju se pravzaprav ne moremo izogniti, lahko pa svojo kožo vsaj poskušamo čim dlje ohranjati zdravo. Prvi korak, ki se ga morate naučiti, če želite obdržati lepo, zdravo in sijočo kožo, predvsem funkcionalno kožo, je zaščita pred soncem, saj UV sevanje namreč povzroča med 80% in 90% vsega staranja vaše kože. Naša koža deluje tako, da nas ščiti pred škodljivim ultravijoličnim sevanjem, vendar zgolj v obsegu 10 min,  zato moramo za zaščito pred škodljivimi UV žarki uporabljati zaščito pred soncem. Tudi v oblačnih dneh in deževnih dneh je naša koža občutljiva na sončne žarke, ki lahko sčasoma povzročijo kožnega raka, hiperpigmentacije, razbarvanje in gube. Uporaba kreme s SPF pa vas ščiti pred poškodbami UVA in UVB sevanja, ki v koži aktivirata vnetne procese. 

Ne spreglejte: 

Sončne poškodbe ali poškodbe zaradi UV sevanja postanejo na našem obrazu ali telesu vidne šele, ko njihova količina preseže sposobnost naše kože, da bi poškodbe lahko sproti in učinkovito odpravljala. To pa se zgodi s staranjem našega organizma. Starejši kot je naš organizem, vedno manjša je njegova možnost popravljanja, obnavljanja, celo vzdrževanja celic, zato pa morda naše izrazito sončenje, neuporaba zaščitne kreme v zgodnjih 20 letih še ne bo vidno, se bomo pa zato s posledicami morali soočiti v naših 40-ih letih. Škodljivi potencial UV sevanja pa še dodatno povečuje onesnaženost okolja v obliki smoga, cigaretnega dima in celotnega onesnaženega zraka, v katerem živimo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by EEZYSUN (@eezy_sun)

Koliko kreme SPF moramo nanesti na obraz in katero uporabiti? 

Ste res zaščiteni pred UV-žarki? Statistični podatki pravijo, da le 25 % ljudi uporablja pravo količino kreme za sončenje, kar pomeni, da jih 75 % ne. Prava količina je ključnega pomena, če želite biti res varni pred sončnimi žarki. Če uporabljate samo BB kremo v velikosti graha, ki ima SPF30, niste ustrezno zaščiteni, saj se boste s takšno količino zaščitili samo za nekaj ur. Če želite doseči raven zaščite, ki je navedena na izdelku, morate uporabiti vsaj 1/4 čajne žličke kreme za sončenje samo za obraz. To pomeni približno "dva prsta" kreme za sončenje na vaših prstih. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eliksir (@eliksirlondon)

Prva in najpomembnejša stvar je, da poznate vašo kožo. Veste, kaj ji odgovarja, ali je občutljiva, suha, mastna, se celo soočate z dermatitisom ali aknami. Na podlagi tega tudi izberite kremo z zaščitnim faktorjem. Izberite kremo, ki bo vlažilna, z dovolj visoko zaščito, ne odišavljena in lahke konsistence. Izbirate lahko med kemičnimi ali mineralnimi filtri, katere ga izbrati naj bo vaša osebna izbira, saj je to predvsem odvisno od vaše kože in potreb.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eliksir (@eliksirlondon)

Morda je mineralen filter bolj primeren za občutljivo kožo, je gostejši, celo lahko pušča belo sled, vendar je prav zaradi tega lahko veliko bolj obstojen in našemu obrazu ponudi večjo zaščito. Mineralen filter vsebuje cinkov oksid ali titanov oksid, kar mu daje značilno belo sled, ki jo lahko pušča na našem obrazu, prav tako pa z mineralnim filtrom obstoji večja verjetnost, da vam bo povzročal mašenje por. Med tem, ko je struktura kemičnega filtra nekoliko lažja, kar sicer omogoči bolj eleganten nanos, vendar pa ravno zaradi svoje lahke teksture ne omogoča natančnega nanosa, prav tako se jo zlahka "odznoji". Vseeno pa ravno kemični filtri ponujajo večjo verjetnost, da so njihove formulacije ne-komedogene. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Avocado Zinc Natural Sunscreen (@avocadozinc)

Kaj še potrebujete za preventivno nego kože? 

  • dober čistilec, ki odgovarja vaši koži (izberite ne odišavljeno različico čistilnega gela in bodite pozorni na sestavine, naj vaš čistilec vsebuje PHA ali AHA kisline)
  • vlažilna krema za obraz (izberite ne odišavljeno, brez parfuma, eteričnih olj in brez alkohola, vsebuje pa naj aktivne sestavine, kot so niacinamidi, hialuronska kislina ipd.)

Fotografije: Instagram/@colorbymattrez

Preberite še: To je najbolj damska torbica, ki si jo ta hip želijo ženske vseh starosti

Priporočamo tudi: Pozabite na maksi obleke, Penelope Cruz jo je zamenjala za to pomladno različico

Najbolj brano