To so presenetljiva dejstva o ustnicah in poljubljanju!

7. 7. 2017

6. julija smo obeleževali mednarodni dan poljuba. Ste ga proslavili z vsaj enim? Preberite teh nekaj zanimivosti o ustnicah in poljubih, ki vas uspejo pošteno presenetiti.

Poljub

Poljub, ta čudovita in čutna gesta, ki je tako zelo pomembna, tako intimna in ki toliko pove o osebi, ki nas poljubi. Znak ljubezni, pozdrava in naklonjenosti, ki ga ne bi mogli izvesti brez ustnic, simbola privlačnosti. Ste pripravljeni na presenetljive zanimivosti o njih? Izvolite.

1. Koliko mišic uporabimo pri poljubu?

Da se lahko poljubimo, moramo uporabiti kar štiri mišice, znane pod skupnim imenom ustna orbikularna ali krožna ustna mišica. Ko se poljubimo, torej naredimo pravi mali trening.

2. Ali imajo ustnice znojne žleze?

Ustnice nimajo znojnih žlez, se ne potijo in s tem hkrati nimajo vira hidracije. Zato se izsušijo hitreje kot ostali deli telesa.

3. Ko zavrnemo poljub na lice ...

Poljubljanje na lice je v številnih kulturah simbol vljudnega pozdrava. Če ta poljub zavrnemo, je to lahko sprejeto kot znak, da nam ta oseba ni simpatična.

4. Kakšna je vloga poljuba?

Nekateri znanstveniki vlogo poljuba razlagajo kot način, s katerim potencialnega paritvenega partnerja privedemo dovolj blizu k sebi, da lahko zaznamo njegov vonj in njegove feromone.

5. Kaj se zgodi v telesu, ko se poljubljamo?

Ko se poljubljamo, se v telesu sprosti „hormon ljubezni" oksitocin, zato resnično drži, da nas poljub zbliža. Še več, poljubljanje odpravlja stres, saj dokazano znižuje raven "stresnega hormona" kortisola.

6. Kako so ženske nekoč nanašale negovalno sredstvo za ustnice?

Začetki najbolj znane znamke izdelkov za nego ustnic na svetu Labello segajo v leto 1909, ko je dr. Oscar Troplowitz izumil negovalno sredstvo v obliki stika, zavito v papir. Ženske so sredstvo nanašale s prsti. Priročno vrtljivo plastično embalažo, kot jo poznamo danes, so ustvarili leta 1963, nemudoma je izdelek postal prodajni hit! Legendarni Labello Classic v modri embalaži so na trg poslali že leta 1973 in ga izdelujejo še danes pod imenom Labello Original. Ime Labello sicer izvira iz latinske besede "labium", kar pomeni ustnice, in besede "bellus", kar pomeni čudovito.

Polno sočnih poljubčkov vam želimo. ;)

Fotografija: Profimedia

Preberite še: 3 stvari, ki jih srečni pari naredijo vsak dan

Priporočamo tudi: FOTO: 10 najbolj zabavnih 'turban selfijev' slavnih vseh časov! (nasmejali so nas)