To so dobri razlogi, zakaj bi se morali večkrat zjokati!

Vsa živa bitja občutijo žalost, tudi živali.

Lifestyle, 26. 1. 2017

jok

Človek je edino bitje, ki je naučeno, da bi moral svoja čustva brzdati ali jih potlačiti. Že majhnim deklicam govorimo, naj ne bodo tako občutljive, da so ženske, ki preveč jokajo, malo nore. Še bolj pa se ta družben vzorec pozna pri moških, ki naj bi bili trdni. Jokati se ne spodobi. Že starši ali v vrtcu jih učijo, da fantje vendar ne jokajo, saj to pomeni, da so šibki. Slednje jim ostane v podzavesti za vedno. Zakaj bi bilo slednje dobro?

V resnici pa je jok nekaj, kar bi si morali večkrat privoščiti, če se želimo iskreno izražati

Razvili smo nekakšen odpor do joka, kar povzroči potiskanje čustev, kar nadalje povzroči psihološke in fizične težave, zaradi blokad na emocionalnem telesu, ki se prenesejo na fizičnega. Zapremo jih vase in pričakujemo, da se bodo tam uredile same. Uredijo pa se lahko le tako, da jim za trenutek ponudimo priložnost, da jih občutimo in da v miru odidejo.

V nasprotju s tem, kar nas uči družba, je jok zdravilen in bi moral biti tako naraven, kot je naš smeh – če tako v trenutku čutimo.

1. Čisti energetsko polje

Jok deluje na nas kot tuš. Sprosti in očisti nakopičena čustva ter občutke, povzroči naravno gibanje energije po čakrah. Naše telo ni neumno. Potrebuje le dovoljenje, da čuti, kar čuti. Če v telesu čutite napetost, je to običajno zaradi potisnjenih emocij, ki se nabirajo v vas. Da jih opustite, ni dovolj. Potrebno je to storiti tudi fizično – s solzami, ki želijo na plano.

2. Odpira novo

Vsakič, ko boste nekaj očistili, boste ugotovili, da obstaja še kaj, kar niste niti vedeli, da obstaja v vas. Morda se pojavijo tudi jeza, bolečina in strah, ... Z jokom lahko ugotovite, kaj se skriva za emocijami. Če jočete iz ljubosumja nad partnerjem, lahko v joku ugotovite, da to počnete v resnici zaradi strahu pred zavrnitvijo, morda pred očetom, zaradi česar se počutite tako nesigurno v svojih odnosih. V očiščevalnem joku pride do čiščenja podzavesti in ozavestimo lahko vzroke težav.

3. Preprečuje bolezni

Potisnjena čustva povzročajo resne zdravstvene težave, saj se spremenijo v fizično obliko anomalije in bolečine na telesu. Neizražena čustva povročajo stresne hormone, ki delujejo kot strupi v telesu. Vzrok kar 90 % bolezni naj bi bil stres v telesu, ki večinoma nastane zaradi potisnjenih čustev. Jok pa je oblika čiščenja in psihološkega spušanja. To je vendar način telesa, da se sooči in procesira emocije.

Narava je že vedela, zakaj nam daje to možnost ventila.

Morda bo vaša okolica jok sprva sprejela z začudenjem, morda celo strahom ali nelagodnostjo, saj so bili tako kot verjetno vi, naučeni, da je to nekaj slabega. A edini način, da ta predsodek spremenimo je, da ga spremenimo sami. Povejte svojim bližnjim, da je vse v redu, da potrebujete dati svoje emocije na plano, ker si nočete škodovati in ker se boste potem počutili bolje ter olajšano.

Naj vas torej nikoli ne bo sram joka! Privoščite si ga, ko čutite, da ga potrebujete. Izlijte solze, če želite srečo.

Vir: Sensa.si

Preberite še: FOTO: Te obleke z modne revije Iris Van Herpen v Parizu vas bodo sezule

Priporočamo tudi: Ta punca 1 leto ni kupovala TEH (vsakdanjih) stvari in prihranila več kot 21 tisoč evrov!

Najbolj brano